Fietsen en lopen

Wie actief beweegt leeft gezonder. Het is een bekend gegeven. Als we onze zittende verplaatsingen omzetten in fietsen en lopen, worden we niet alleen ouder, maar dragen we ook bij aan een betere planeet. Al deze vormen van verplaatsen vallen onder het begrip ‘actieve mobiliteit’.

Vanaf het ontstaan van Keypoint zijn we al op zoek naar het verbeteren van de mogelijkheden voor actieve mobiliteit om bij te dragen aan duurzaamheid en de mobiliteitstransitie.

We kijken op een brede manier naar actieve mobiliteit. We benaderen dit thema daarom vanuit verschillende ooghoeken:

Ten eerste houden ons bezig met beleid. Hoe zorg je ervoor dat actieve mobiliteit zo aantrekkelijk en veilig mogelijk wordt? En wat kunnen overheden en het bedrijfsleven doen om actieve mobiliteit inclusiever te maken? Hiernaast kijken we naar data, bijvoorbeeld afkomstig uit fietstellingen of GPS tracking: is deze beschikbaar of moet het nog worden verzameld? En is deze betrouwbaar? Tot slot houden we ons bezig met routevarianten. Wat zijn de beste keuzes bij het plannen van fietsroutes om de actieve mobiliteit te promoten? En hoe kunnen huidige fietsroutes worden verbeterd? We vertalen de data naar adviezen voor overheden en bedrijfsleven om actieve mobiliteit te faciliteren en aantrekkelijker te maken voor verschillende doelgroepen.

Concreet hebben we ervaring met de volgende soorten opdrachten:

  • Onderzoek naar routealternatieven voor snelle fietsverbindingen (doorfietsroutes).
  • Opstellen van strategische visies voor fietsen en lopen voor gemeenten.
  • Opzetten en uitvoeren van landelijke en regionale fietsmonitoringsprogramma’s, zoals de Nationale Fietstelweek.
  • Onderzoek naar gebruik deelmobiliteit en hubs, plaatsing van hubs in de omgeving en loopafstanden naar de hubs.
  • Onderzoek naar datastandaarden en verbinden gemeenten en serviceproviders om tot goede informatie te komen voor eindgebruikers.
  • Evaluatie en monitoring van maatregelen rondom fietsstimulering
  • Onderzoek gericht op ketenmobiliteit, zoals de overstap tussen OV en actieve mobiliteit.
  • Onderzoek en advisering binnenstedelijk fietsparkeren voor gemeenten.
  • Onderzoek en advisering fietsgedrag met behulp van 360° camera’s en vaste camera’s.
  • Onderzoek naar verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers middels camera-beelden.

Naast onze brede ervaring op fietsgebied zien we ook de toenemende ontwikkelingen op het gebied van de voetganger positief tegemoet. De benenwagen is de oudste modaliteit. Toch zien we vaak nog gaten in het netwerk. Wij denken graag mee met onze opdrachtgevers over structurele verbeteringen op dit vlak. Onze insteek is dat met gerichte beleidskeuzes en investeringen een wereld van verschil gemaakt kan worden.

 

Liesbeth Knap

Liesbeth Knap

Adviseur Mobiliteit

Fietsend richting een eerlijke en bereikbare stad

Liesbeth leeft zonder auto en doet alles lopend of met het ov, en het allerliefst op de fiets. Die ervaring brengt ze ook mee in haar werk, wat zorgt voor een frisse blik op mobiliteitsvraagstukken met oog voor gelijke kansen voor iedereen.

Meer over Liesbeth Knap

Andere betrokken collega's:

Heleen Edens Ramon Kamphuis

Relevante projecten

Op het gebied van Fietsen en lopen

Derk onderzoekt: Fietsdiversiteit in gemeentelijke fietsparkeervoorzieningen

Project

23 jun
Liesbeth Knap Door

Liesbeth Knap

Derk onderzoekt: Fietsdiversiteit in gemeentelijke fietsparkeervoorzieningen

Met het groeiende aantal fietsen dat afwijkt van normale maatvoering (bijvoorbeeld de bakfiets), zijn bestaande parkeerplaatsen al snel niet meer geschikt. Derk Lambooij heeft onderzoek gedaan hoe gemeenten hun fietsparkeervoorzieningen kunnen aanpassen aan de diversiteit aan fietstypes.

Lees verder
Camerahandhaving in de voetgangerszone van Almelo

Project

12 jun
Ronny Berning Door

Ronny Berning

Camerahandhaving in de voetgangerszone van Almelo

Het centrum van Almelo moet voor ondernemers en bezoekers een prettige plek zijn. Omdat de meeste bezoekers lopen of fietsen, is een voetgangerszone ingesteld. Camera’s helpen bij de handhaving hiervan. Keypoint begeleidde voor de gemeente Almelo de implementatie van het camerahandhavingssysteem.

Lees verder
We vieren één jaar aan de Nieuwegracht!

Nieuws

14 mar
Michiel Doelman Door

Michiel Doelman

We vieren één jaar aan de Nieuwegracht!

Vandaag staan we stil bij een bijzonder moment: het is precies een jaar geleden dat Keypoint Consultancy de deuren opende aan de Nieuwegracht 24A in Utrecht. Na een mooie tijd aan de Ganzenmarkt, vonden we hier een nieuwe thuisbasis waar we met veel energie werken aan slimme mobiliteitsoplossingen.

Lees verder

Onze mensen

Drijfveren lopen uiteen, de passie is de gemeenschappelijke deler.