
Data
Verkeerssystemen digitaliseren en automatiseren steeds verder. Hierbij wordt ook de rol van data steeds belangrijker.
Deze data wordt in de eerste plaats vaak gebruikt in de communicatie tussen verschillende verkeers- en IT-systemen. Maar er zit ook andere waarde in deze data: het biedt een mogelijkheid om analyses uit te voeren. De diversiteit is daarbij groot. Verkeersveiligheid, doorstroming, routekeuze, (weg)beheer en onderbouwing van beleid zijn slechts een paar voorbeelden waarvoor Keypoint (historische) data inzet.
Data wordt steeds vaker vrijgegeven. Door overheden, in het kader van transparantie en digitalisering (denk aan de data top 15). Door bedrijven en andere organisaties, in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen, om samen te werken of om klanten te informeren.
Data inzetten voor onderzoek
Keypoint heeft ruime ervaring met het analyseren van verkeersproblematiek met behulp van diverse databronnen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van bronnen binnen en buiten het domein van verkeer en vervoer. Op basis van het onderzoeksdoel bepalen we gezamenlijk de benodigde aanpak en de bijbehorende databronnen.
Grote verscheidenheid aan data
Er is een grote diversiteit aan data die wij gebruiken voor onze analyses. Voorbeelden hiervan zijn:
- Fietsdata: stallingsdata, fietstellingen en Floating Bike Data uit fietsstimuleringsapps;
- Openbaar vervoer: Nationale Databank Openbaar Vervoer (NDOV) (o.a. voertuigvolgdata), OV-chipkaart, OV-fiets;
- Wegverkeer: verkeerstellingen, Floating Car Data, brugopeningen;
- Verkeerslichten: VLOG- en KAR-data;
- Verkeersveiligheid: verkeersongevallen, wegkenmerken, beeldinformatie.
Deze data is niet altijd publiek beschikbaar. Bij Keypoint werken we met data met verschillende beschikbaarheid:
- Open data, die vrijelijk mag worden gekopieerd en verwerkt. Bijvoorbeeld data uit het NDOV en NDW;
- Data die wij in het kader van een onderzoek opvragen, bijvoorbeeld OV-chipkaartdata;
- Data waar overheden over beschikken, bijvoorbeeld lokale telgegevens, Floating Car Data, data uit fietsstimuleringsapps;
- Data die wij zelf verzamelen in het kader van een enquête, camera- of telonderzoek.
Datapoint
Data die wij vaak gebruiken hebben wij opgenomen in ons Datapoint. Omdat deze (gecombineerde) informatie ook interessant kan zijn voor u, hebben wij een aantal datasets die wij gebruiken gecombineerd online geplaatst. Daarbij voegen wij regelmatig nieuwe data toe. Naast de gepubliceerde data hebben wij nog andere bronnen beschikbaar. Wilt u weten om welke databronnen het gaat of wilt u inspiratie opdoen? Kijk dan op Datapoint, het dataplatform van Keypoint.
Heeft u zelf een vraagstuk waarbij onze kennis van data wellicht een bijdrage kan leveren? Wilt u meer weten over onze data-analyses? Of wilt u graag extra datalagen opgenomen in ons Datapoint zodat deze nog meer waarde biedt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Justin van Steijn
Adviseur Mobiliteit
Data en mobiliteit binnen bereik
Steeds meer organisaties en overheden hebben de beschikking over verkeersdata. Justin denkt graag met u mee wat mogelijk is met deze data. Ook is hij in staat op een gestructureerde manier deze data te verwerken en te analyseren.
Meer over Justin van SteijnRelevante projecten
Op het gebied van Data

Project

Helen de Sain
Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales
“Kan Crowd-Sourced data gebruikt worden in het Incident-Management proces in verkeerscentrales van Rijkswaterstaat?” Deze vraag heeft Helen de Sain willen beantwoorden tijdens haar stage bij Keypoint.

Project

Jop Zwienenberg
Op weg naar duurzame mobiliteit: het reisadvies van de toekomst
Jop Zwienenberg neemt je mee in de wereld van 'Multimodal Travel Information Services' (MMTIS), een kans om de volgende stap te zetten in de wereld van navigatie en multimodale mobiliteit.

Project

Joanne Bakhuis
Maximumsnelheden en parkeerdata: hoe Oost-Nederland digitaliseert
De provincies Overijssel en Gelderland hebben Keypoint Consultancy de opdracht gegeven om hun ondersteuning te bieden bij het op orde brengen van hun mobiliteitsdata.
Onze mensen