Data uit Voertuigen

Moderne voertuigen bevatten veel sensoren. Die sensoren creëren een grote hoeveelheid data. Daarmee zijn voertuigen in staat om de toestand van het voertuig en zijn omgeving goed te begrijpen. Die data zijn niet alleen gunstig voor de chauffeur en fabrikant maar ook voor diverse andere partijen zoals garages, derden en overheden. Wij adviseren overheden over de toepassing van data uit voertuigen in hun werkprocessen.

Voor data uit voertuigen zijn tal van toepassingen geïdentificeerd en verschillende projecten opgestart. Denk bijvoorbeeld aan het opsporen van veiligheidskritische situaties (dataforroadsafety.eu), het meten van de toestand van de weg en het analyseren van ADAS-gebruik.

Alleen al in Nederland ontvangen we momenteel gegevens van meer dan 500.000 voertuigen, waardoor de detectie van veiligheidskritische situaties enorm toeneemt. En dit is nog maar het begin! Voorbeelden van gegevens over veiligheid gerelateerde verkeersincidenten zijn:

  • Tijdelijke gladde weg
  • Ruitenwissers
  • Mistlampen
  • Hard remmen / noodstop
  • Defect voertuig
  • Aquaplaning
  • Airbag activatie

Keypoint werkt actief mee aan de toepassing van data uit voertuigen en onderzoek naar ADAS systemen. Recente projecten zijn:

 

Ronnie Poorterman

Ronnie Poorterman

Adviseur Smart Mobility en ITS

Slimme mobiliteit houdt je in beweging

Ronnie zorgt er graag voor dat innovaties in mobiliteit leiden tot een betere doorstroming van het verkeer, én een veiliger en duurzamer mobiliteitssysteem.

Meer over Ronnie Poorterman

Andere betrokken collega's:

Ronnie Quaink

Relevante projecten

Op het gebied van Data uit Voertuigen

Data uit voertuigen: dit is het moment om in te stappen

Nieuws

29 jan
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Data uit voertuigen: dit is het moment om in te stappen

Auto’s zijn niet de oorzaak van verkeersongelukken. Automobilisten helaas wel. Want zoals genoeglijk bekend is circa 95% van de verkeersongelukken het gevolg van menselijk falen.

Lees verder
Toepassingen vanuit data uit voertuigen voor wegbeheerders: evaluatie en vooruitblik

Project

13 jan
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Toepassingen vanuit data uit voertuigen voor wegbeheerders: evaluatie en vooruitblik

In opdracht van NDW onderzoekt Keypoint de toepassingen vanuit data uit voertuigen door wegbeheerders. Het onderzoek geeft aan waar we in Nederland staan met data uit voertuigen. Het geeft daarnaast advies voor vervolgstappen op het gebied van techniek, functionaliteit en organisatie.

Lees verder
Toets meetmethodiek Veilig Gebruik ADAS

Project

05 jan
Patrick Duwel Door

Patrick Duwel

Toets meetmethodiek Veilig Gebruik ADAS

Steeds meer mensen hebben ADAS in hun voertuig. Zetten ze deze technologie ook veilig in? Rijkwaterstaat toetst het veilig gebruik van ADAS. Keypoint heeft expert input gegeven over de toetsingsmethodiek.

Lees verder

Onze mensen

Drijfveren lopen uiteen, de passie is de gemeenschappelijke deler.