Aan de slag met het SPV2030

Aan de slag met het SPV2030

26 mrt 2019
Beste wegbeheerder, een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar ook: voorkomen is beter dan genezen. Twee aloude spreekwoorden die van toepassing zijn op verkeersveiligheid.

Onlangs trapte de Minister van Infrastructuur en Waterstaat af met het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030, ofwel het SPV2030. De kern van het SPV2030 is een risico-gestuurde aanpak. Dit houdt in dat verkeersveiligheid proactief wordt aangepakt, in plaats van het veelvoorkomende reactieve beleid, waar op basis van ongevalsgegevens maatregelen worden getroffen . Gaten voorkomen, in plaats van gaten dichten, zogezegd. Wij zijn er een groot voorstander van.

Keypoint heeft daarom actief meegewerkt aan de totstandkoming van het strategisch plan, waarin onze inbreng zich sterk richtte op het gebruik van data en de toepassing van technologie, in interactie met de mens. Hiermee benutten we eigentijdse middelen en inzichten om het verkeer veiliger te maken.

Na de aftrap is het de beurt aan u. U gaat nu met het plan aan de slag. De grootste uitdaging daarin is bepalen wat dit plan concreet betekent voor uw bestaande verkeersveiligheidsbeleid. Hoe verandert bijvoorbeeld de prioritering van verkeersonveilige punten door dit plan? En welke verkeersonveilige locaties, situaties en trajecten komen naar voren die eerst minder zichtbaar waren?

De eerste stap in uw implementatie van het SPV2030 is het maken van een risicoanalyse en het updaten van bestaand verkeersveiligheidsbeleid. In hoeverre heeft u zicht op risicofactoren op uw wegennet en bent u al op de hoogte van te gebruiken databronnen? Binnen het SPV2030 ligt een grote nadruk op het combineren van databronnen en data-analyse om zo te bepalen waar risico’s optreden. Een andere vraag is hoe u risico’s en doelen gaat definiëren: gebruikt u daarvoor de klassieke methode o.b.v. ongevalsgegevens, of gebruikt u moderne methodes om op basis van data of maatschappelijke impact risico’s op voorhand in te perken?

Keypoint is als adviesbureau op het snijvlak van verkeer, gedrag en ITS bij uitstek de partner om samen met u het Strategisch Plan Verkeersveiligheid (SPV2030) tot lokaal beleid en concrete maatregelen om te vormen. Belangrijke elementen als data-verzameling en data-analyse staan bij Keypoint hoog in het vaandel. Maar mogelijk kent u ons ook van de verkeersonderzoeken door middel van camera’s of de gedragsprojecten, waarin verkeersveiligheid een grote rol speelt.

Wilt u weten hoe Keypoint u kan helpen bij uw verkeersveiligheidsvraagstukken? Neem dan contact met ons op en we helpen u graag verder!
 
Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Digitalisering mobiliteitsdata in Noord-Holland en Flevoland: Hoe blijft data up to date?

Project

11 nov
Liesbeth Knap Door

Liesbeth Knap

Digitalisering mobiliteitsdata in Noord-Holland en Flevoland: Hoe blijft data up to date?

Keypoint organiseerde voor het RDT Noord-Holland en Flevoland inspiratiesessies over borging van mobiliteitsdata. Nu de meeste wegbeheerders data hebben aangeleverd, is het belangrijk dat deze actueel blijven. Maar hoe regel je dat? In een discussie kwamen verschillende voorbeelden aan bod.

Lees verder
Keypoint ondersteunt de Stedendriehoek bij aanbesteding NMS

Project

04 jun
Gertjan Stoel Door

Gertjan Stoel

Keypoint ondersteunt de Stedendriehoek bij aanbesteding NMS

Het contract voor het huidige verkeersmanagementsysteem van Deventer en Apeldoorn, DevIS, loopt in 2025 af. Regio Stedendriehoek gaat een nieuw verkeersmanagementsysteem aanbesteden. Keypoint verwerkt de wensen en eisen van alle betrokkenen tot een functioneel programma van eisen (PvE) en een marktbenaderingsadvies.

Lees verder
Wat is het effect van GOW30 op de rijtijden van het ov?

Project

03 jun
Justin van Steijn Door

Justin van Steijn

Wat is het effect van GOW30 op de rijtijden van het ov?

Veel gemeenten zijn bezig met het invoeren van 30 km/uur als maximumsnelheid binnen een groot deel van de bebouwde kom. Wij maken voor gemeenten en provincies graag inzichtelijk wat de invloed is van de nieuwe maximumsnelheden op de rijtijden van het ov. Hiervoor maken we onder andere gebruik van floating car data uit bussen.

Lees verder