Afstudeerscriptie Daan de Wit: BRT in Nederland

Afstudeerscriptie Daan de Wit: BRT in Nederland

04 dec 2023

Tussen april en juli van 2023 heb ik bij Keypoint het genoegen gehad om mijn Bachelor afstudeeropdracht uit te voeren, waardoor ik kon afstuderen van de studie Civiele Techniek aan de Universiteit Twente. Het onderzoek dat ik heb gedaan is genaamd: “A framework for the proposal of Bus Rapid Transit in the Netherlands.”
Bus Rapid Transit (BRT) is een openbaar vervoerssysteem dat gebruikmaakt van bussen die doorgaans op aparte rijstroken rijden en met een hoge frequentie opereren. Een essentieel kenmerk van het BRT-systeem is dat de bus tijdens de rit prioriteit geniet.

BRT is een relatief onbekende vorm van openbaar vervoer in Nederland. Terwijl het hier in Nederland goede oplossingen voor de toenemende mobiliteit kan bieden. BRT is een OV vorm die relatief goedkoop is vergeleken met spoorgebonden oplossingen, terwijl de vervoerskwaliteit vergelijkbaar is.

In mijn onderzoek heb ik een framework opgesteld dat aan de hand van verschillende datasets, zoals populatie en werkgelegenheid, bepaalt waar een BRT route levensvatbaar zou kunnen zijn.  Dit framework heb ik zo in elkaar gezet zodat het makkelijk op verschillende schaalniveaus gebruikt kan worden en automatisch potentiële routes op een mooie manier visualiseert en rangschikt.

Het framework maakt gebruik van een zwaartekrachtmodel en kijkt ook naar huidige OV-verbindingen. Dit betekent dat als er bijvoorbeeld al een goede spoorverbinding ligt deze verbinding buiten beschouwing gelaten wordt. De lijnen met de meeste potentie volgens het model zijn verder uitgewerkt door indicatief te kijken naar de mogelijkheden van ruimtelijke inpassing.

Tijdens dit proces heb ik veel geleerd over mezelf, programmeren en hoe het is om elke dag op een kantoor te werken. Ik ben dan ook dankbaar dat ik bij Keypoint de kans heb gekregen onderzoek uit te voeren, en heb er zin in om in de toekomst hier te blijven werken als projectmedewerker.

Als u mijn volledige thesis wilt lezen, kunt u hier terecht:https://essay.utwente.nl/96553/

 

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Keypoint onderzoekt het effect van GOW30 op het openbaar vervoer in Haarlem

Project

29 feb
Justin van Steijn Door

Justin van Steijn

Keypoint onderzoekt het effect van GOW30 op het openbaar vervoer in Haarlem

Haarlem is bezig veel wegen te transformeren naar GOW30. Keypoint voert in opdracht van de gemeente een onderzoek uit naar het effect dat deze transitie kan hebben op het openbaar vervoer in de stad.

Lees verder
Zero-emissie busvervoer in Twente

Project

26 feb
Cees Bakker Door

Cees Bakker

Zero-emissie busvervoer in Twente

De provincie Overijssel wil definitief de omslag maken naar zero-emissie busvervoer. Om dat te bereiken heeft Keypoint de provincie Overijssel ondersteund met een onderzoek naar de realisatie van laadinfrastructuur in de regio.

Lees verder
Hov leidt tot kwaliteitssprong openbare ruimte

Project

16 nov
Cees Bakker Door

Cees Bakker

Hov leidt tot kwaliteitssprong openbare ruimte

De ontwikkeling van een hov-corridor is vaak een aanjager voor stedelijke verdichting en een bijpassende kwaliteitssprong van de openbare ruimte. In stedelijk gebied is de ruimte echter schaars en dienen keuzes te worden gemaakt.

Lees verder