Afstudeerscriptie Daan de Wit: BRT in Nederland

Afstudeerscriptie Daan de Wit: BRT in Nederland

04 dec 2023

Tussen april en juli van 2023 heb ik bij Keypoint het genoegen gehad om mijn Bachelor afstudeeropdracht uit te voeren, waardoor ik kon afstuderen van de studie Civiele Techniek aan de Universiteit Twente. Het onderzoek dat ik heb gedaan is genaamd: “A framework for the proposal of Bus Rapid Transit in the Netherlands.”
Bus Rapid Transit (BRT) is een openbaar vervoerssysteem dat gebruikmaakt van bussen die doorgaans op aparte rijstroken rijden en met een hoge frequentie opereren. Een essentieel kenmerk van het BRT-systeem is dat de bus tijdens de rit prioriteit geniet.

BRT is een relatief onbekende vorm van openbaar vervoer in Nederland. Terwijl het hier in Nederland goede oplossingen voor de toenemende mobiliteit kan bieden. BRT is een OV vorm die relatief goedkoop is vergeleken met spoorgebonden oplossingen, terwijl de vervoerskwaliteit vergelijkbaar is.

In mijn onderzoek heb ik een framework opgesteld dat aan de hand van verschillende datasets, zoals populatie en werkgelegenheid, bepaalt waar een BRT route levensvatbaar zou kunnen zijn.  Dit framework heb ik zo in elkaar gezet zodat het makkelijk op verschillende schaalniveaus gebruikt kan worden en automatisch potentiële routes op een mooie manier visualiseert en rangschikt.

Het framework maakt gebruik van een zwaartekrachtmodel en kijkt ook naar huidige OV-verbindingen. Dit betekent dat als er bijvoorbeeld al een goede spoorverbinding ligt deze verbinding buiten beschouwing gelaten wordt. De lijnen met de meeste potentie volgens het model zijn verder uitgewerkt door indicatief te kijken naar de mogelijkheden van ruimtelijke inpassing.

Tijdens dit proces heb ik veel geleerd over mezelf, programmeren en hoe het is om elke dag op een kantoor te werken. Ik ben dan ook dankbaar dat ik bij Keypoint de kans heb gekregen onderzoek uit te voeren, en heb er zin in om in de toekomst hier te blijven werken als projectmedewerker.

Als u mijn volledige thesis wilt lezen, kunt u hier terecht:https://essay.utwente.nl/96553/

 

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Keypoint ondersteunt de gemeente Almelo bij de ontwikkeling van XL Businesspark 2

Project

27 jun
Patrick van Soest Door

Patrick van Soest

Keypoint ondersteunt de gemeente Almelo bij de ontwikkeling van XL Businesspark 2

Met XL Bussinespark 2 wil Almelo nieuw ondernemerschap aantrekken. Hierbij wenst de gemeente dat de activiteiten op het nieuwe businesspark goed gebruik maken van de beschikbare ruimte. Keypoint ondersteunt de gemeente met een gericht mobiliteitsplan.

Lees verder
Wat is het effect van GOW30 op de rijtijden van het ov?

Project

03 jun
Justin van Steijn Door

Justin van Steijn

Wat is het effect van GOW30 op de rijtijden van het ov?

Veel gemeenten zijn bezig met het invoeren van 30 km/uur als maximumsnelheid binnen een groot deel van de bebouwde kom. Wij maken voor gemeenten en provincies graag inzichtelijk wat de invloed is van de nieuwe maximumsnelheden op de rijtijden van het ov. Hiervoor maken we onder andere gebruik van floating car data uit bussen.

Lees verder
Even Voorstellen: Luuk Spijker

Project

30 apr
Justin van Steijn Door

Justin van Steijn

Even Voorstellen: Luuk Spijker

Op 16 april is Luuk Spijker begonnen als stagiair bij Keypoint. Hij gaat zich de komende tijd bezighouden met een onderzoek naar de mogelijkheden van Bus Rapid Transit onder begeleiding van Justin van Steijn.

Lees verder