Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

05 dec 2023

“Kan Crowd-Sourced data gebruikt worden in het Incident-Management proces in verkeerscentrales van Rijkswaterstaat?” Deze vraag heeft Helen de Sain willen beantwoorden tijdens haar stage bij Keypoint.

Ons verkeer op de snelwegen in Nederland wordt overzien door vijf verkeerscentrales van Rijkswaterstaat die zijn verspreid over het land. Vanuit deze locaties wordt het verkeer goed in de gaten gehouden om de veiligheid en doorstroming te bewaken.

De Nederlandse overheid heeft de ambitie om het wegennetwerk veiliger te maken door de werkprocessen in deze centrales te versnellen bij verkeersincidenten. Als er op de snelweg een incident plaatsvindt, is het noodzakelijk dat wegbeheerders snel kunnen reageren met de juiste informatie om beslissingen te maken over het sturen van een weginspecteur, bergingsbedrijf en het beveiligen van de incidentlocatie.

Crowd-sourced data heeft potentie in situaties wanneer een weggebruiker niet in staat is om de autoriteiten te waarschuwen en er geen verkeerscamera’s aanwezig zijn. Hier kan crowd-sourced data worden gebruikt om sneller een beeld te krijgen van een incident aangezien deze data in veel gevallen sneller is dan meldingen via de meldkamer.

Toch moet er goed rekening worden gehouden met de betrouwbaarheid van de data die wordt gebruikt. Iedere gebruiker van een crowd-sourced data platform kan een crows-sourced melding maken. Daarnaast behandelt ieder platforms de data anders.

Op dit moment kan crowd-sourced echter goed worden ingezet als hulpmiddel bij het Incident-Management proces van een verkeerscentrale. Daarom is een systeem ontwikkeld dat informatie op een goed te lezen manier laat zien aan wegverkeersleiders in de verkeerscentrale. Dit systeem kan veel toegevoegde waarde bieden aan het versnellen van het Incident-Management proces.

Uit dit onderzoek is een proof of concept ontstaan. Dit is een dashboard waar crowd-sourcemeldingen op binnenkomen, en waar extra verkeersdata wordt weergegeven zodat de wegverkeersleider sneller en beter meldingen kan beoordelen. Het dashboard is ontwikkeld met informatie onder andere afkomstig vanuit Verkeerscentrale Noordoost Nederland en heeft als input geclusterde meldingen van de IM-backbone ontwikkeld door NDW.

Het onderzoek resulteerde in een proof of concept:

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Keypoint onderzoekt het effect van GOW30 op het openbaar vervoer in Haarlem

Project

29 feb
Justin van Steijn Door

Justin van Steijn

Keypoint onderzoekt het effect van GOW30 op het openbaar vervoer in Haarlem

Haarlem is bezig veel wegen te transformeren naar GOW30. Keypoint voert in opdracht van de gemeente een onderzoek uit naar het effect dat deze transitie kan hebben op het openbaar vervoer in de stad.

Lees verder
Op weg naar duurzame mobiliteit: het reisadvies van de toekomst

Project

10 nov
Jop Zwienenberg Door

Jop Zwienenberg

Op weg naar duurzame mobiliteit: het reisadvies van de toekomst

Jop Zwienenberg neemt je mee in de wereld van 'Multimodal Travel Information Services' (MMTIS), een kans om de volgende stap te zetten in de wereld van navigatie en multimodale mobiliteit.

Lees verder
Maximumsnelheden en parkeerdata: hoe Oost-Nederland digitaliseert

Project

19 okt
Joanne Bakhuis Door

Joanne Bakhuis

Maximumsnelheden en parkeerdata: hoe Oost-Nederland digitaliseert

De provincies Overijssel en Gelderland hebben Keypoint Consultancy de opdracht gegeven om hun ondersteuning te bieden bij het op orde brengen van hun mobiliteitsdata.

Lees verder