Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

05 dec 2023

“Kan Crowd-Sourced data gebruikt worden in het Incident-Management proces in verkeerscentrales van Rijkswaterstaat?” Deze vraag heeft Helen de Sain willen beantwoorden tijdens haar stage bij Keypoint.

Ons verkeer op de snelwegen in Nederland wordt overzien door vijf verkeerscentrales van Rijkswaterstaat die zijn verspreid over het land. Vanuit deze locaties wordt het verkeer goed in de gaten gehouden om de veiligheid en doorstroming te bewaken.

De Nederlandse overheid heeft de ambitie om het wegennetwerk veiliger te maken door de werkprocessen in deze centrales te versnellen bij verkeersincidenten. Als er op de snelweg een incident plaatsvindt, is het noodzakelijk dat wegbeheerders snel kunnen reageren met de juiste informatie om beslissingen te maken over het sturen van een weginspecteur, bergingsbedrijf en het beveiligen van de incidentlocatie.

Crowd-sourced data heeft potentie in situaties wanneer een weggebruiker niet in staat is om de autoriteiten te waarschuwen en er geen verkeerscamera’s aanwezig zijn. Hier kan crowd-sourced data worden gebruikt om sneller een beeld te krijgen van een incident aangezien deze data in veel gevallen sneller is dan meldingen via de meldkamer.

Toch moet er goed rekening worden gehouden met de betrouwbaarheid van de data die wordt gebruikt. Iedere gebruiker van een crowd-sourced data platform kan een crows-sourced melding maken. Daarnaast behandelt ieder platforms de data anders.

Op dit moment kan crowd-sourced echter goed worden ingezet als hulpmiddel bij het Incident-Management proces van een verkeerscentrale. Daarom is een systeem ontwikkeld dat informatie op een goed te lezen manier laat zien aan wegverkeersleiders in de verkeerscentrale. Dit systeem kan veel toegevoegde waarde bieden aan het versnellen van het Incident-Management proces.

Uit dit onderzoek is een proof of concept ontstaan. Dit is een dashboard waar crowd-sourcemeldingen op binnenkomen, en waar extra verkeersdata wordt weergegeven zodat de wegverkeersleider sneller en beter meldingen kan beoordelen. Het dashboard is ontwikkeld met informatie onder andere afkomstig vanuit Verkeerscentrale Noordoost Nederland en heeft als input geclusterde meldingen van de IM-backbone ontwikkeld door NDW.

Het onderzoek resulteerde in een proof of concept:

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Keypoint ondersteunt de Stedendriehoek bij aanbesteding NMS

Project

04 jun
Gertjan Stoel Door

Gertjan Stoel

Keypoint ondersteunt de Stedendriehoek bij aanbesteding NMS

Het contract voor het huidige verkeersmanagementsysteem van Deventer en Apeldoorn, DevIS, loopt in 2025 af. Regio Stedendriehoek gaat een nieuw verkeersmanagementsysteem aanbesteden. Keypoint verwerkt de wensen en eisen van alle betrokkenen tot een functioneel programma van eisen (PvE) en een marktbenaderingsadvies.

Lees verder
Wat is het effect van GOW30 op de rijtijden van het ov?

Project

03 jun
Justin van Steijn Door

Justin van Steijn

Wat is het effect van GOW30 op de rijtijden van het ov?

Veel gemeenten zijn bezig met het invoeren van 30 km/uur als maximumsnelheid binnen een groot deel van de bebouwde kom. Wij maken voor gemeenten en provincies graag inzichtelijk wat de invloed is van de nieuwe maximumsnelheden op de rijtijden van het ov. Hiervoor maken we onder andere gebruik van floating car data uit bussen.

Lees verder
Keypoint Verhuist naar Nieuwegracht 24a in Utrecht

Nieuws

12 mrt
Michiel Doelman Door

Michiel Doelman

Keypoint Verhuist naar Nieuwegracht 24a in Utrecht

Na 7 jaar zeggen we gedag tegen ons kantoor aan de Ganzenmarkt. Tijdens deze periode hebben we talloze mooie herinneringen gecreëerd en interessante mensen ontmoet. Maar nu is het tijd voor een nieuwe fase in ons verhaal.

Lees verder