Analyse treinopstellingen vs. doorstroming perron op Amsterdam CS en Utrecht CS
Patrick Duwel
Patrick Duwel
Directeur

Analyse treinopstellingen vs. doorstroming perron op Amsterdam CS en Utrecht CS

15 mei 2012
In nauwe samenwerking met NS Stations heeft Keypoint voor de stations Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal onderzoek gedaan naar de impact van de haltering van treinen op het gebruik van perrons en (rol)trappen. Door diverse ontwikkelingen, onder andere het Programma Hoogfrequent Spoor, wordt er voor beide stations een significante reizigersgroei verwacht in de komende jaren. Het onderzoek heeft zich gericht op een mogelijke optimalisatie in de halteerposities van treinen (spooropstelling) met betrekking tot de doorstroming op het perron en op de (rol)trappen. Hiermee worden de uitdagingen in een ander perspectief geplaatst, omdat doorgaans de spooropstelling als gegeven wordt beschouwd en wordt gefocust op de effecten van aanpassingen in de fysieke omgeving. In dit onderzoek is dat omgedraaid. Voor dit onderzoek heeft Keypoint een conceptueel model opgesteld. Hiermee zijn eerst de knelpunten in de huidige situatie bepaald. Vervolgens zijn alternatieve halteerposities (en voor Amsterdam CS ook aanpassingen aan de fysieke omgeving) in het model doorgerekend. Voor Utrecht CS blijkt dat een alternatieve spooropstelling kan helpen om de doorstroming en veiligheid nabij (rol)trappen te verbeteren. Door te zoeken naar goede alternatieven voor de bestaande cross-platform overstaprelaties, hoeft bovendien de toename van het aantal reizigers in de stationshal niet heel groot te zijn. Op Amsterdam CS zorgt vooral de indeling van het station voor congestie op de perrons. Dit kan opgelost worden door de bestaande roltrappen om te bouwen naar trappen (en vice versa) om zo de capaciteit op kritieke locaties te verhogen. Ook wijzigingen in de spooropstelling kunnen nog bijdragen aan de verbetering van de doorstroming. Het conceptueel model is ook gebruikt om knelpunten op enkele andere PHS-stations (Schiphol, Amsterdam Zuid, Amsterdam Amstel en 's-Hertogenbosch) te analyseren.
Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Keypoint Verhuist naar Nieuwegracht 24a in Utrecht

Nieuws

12 mrt
Michiel Doelman Door

Michiel Doelman

Keypoint Verhuist naar Nieuwegracht 24a in Utrecht

Na 7 jaar zeggen we gedag tegen ons kantoor aan de Ganzenmarkt. Tijdens deze periode hebben we talloze mooie herinneringen gecreëerd en interessante mensen ontmoet. Maar nu is het tijd voor een nieuwe fase in ons verhaal.

Lees verder
Monitoring concessie busvervoer Almere

Projectupdate

12 mrt
Heleen Edens Door

Heleen Edens

Monitoring concessie busvervoer Almere

Vertrekken de bussen op tijd? Hoeveel reizigers reizen met buslijn M8? Voelt de reiziger zich veilig in het ov? Dat is wat Keypoint monitort voor de gemeente Almere.

Lees verder
Keypoint onderzoekt het effect van GOW30 op het openbaar vervoer in Haarlem

Project

29 feb
Justin van Steijn Door

Justin van Steijn

Keypoint onderzoekt het effect van GOW30 op het openbaar vervoer in Haarlem

Haarlem is bezig veel wegen te transformeren naar GOW30. Keypoint voert in opdracht van de gemeente een onderzoek uit naar het effect dat deze transitie kan hebben op het openbaar vervoer in de stad.

Lees verder