Project

Apeldoorn slim geregeld

22 apr 2020

Opdrachtgever

Gemeente Apeldoorn

Projectrol

Advies

Start project

nov 2019

Apeldoorn slim geregeld
Ronnie Poorterman

Ronnie Poorterman

Adviseur Smart Mobility en ITS

Slimme mobiliteit houdt je in beweging

Ronnie zorgt er graag voor dat innovaties in mobiliteit leiden tot een betere doorstroming van het verkeer, én een veiliger en duurzamer mobiliteitssysteem.

Meer over Ronnie Poorterman

Andere betrokken collega's:

Mark

Projecthistorie

In het kader van het landelijke programma Talking Traffic realiseert de gemeente Apeldoorn circa 60 slimme verkeerslichten (iVRI’s). Dat is een behoorlijke opgave, zeker omdat Apeldoorn de lat hoog legt. Want naast het realiseren van de iVRI’s wil de gemeente ook innovatieve toepassingen ontwikkelen ter verbetering van de verkeersveiligheid, luchtkwaliteit en doorstroming. Hoe pak je dat aan? Keypoint ondersteunt bij het gestructureerd uitvoeren van de volgende werkzaamheden.

Verwerkersovereenkomsten
Het komen tot ondertekende verwerkersovereenkomsten (VO’s) met de leveranciers van de iVRI’s is een zorgvuldig proces, omdat in de VO’s de specifieke aandachtspunten van zowel opdrachtgever als opdrachtnemer moeten worden meegenomen. Denk aan eisen ten aanzien van security, passend bij de ICT omgevingen van de betrokken partijen. Ronnie Poorterman (zelf woonachtig in de gemeente Apeldoorn) coördineert de afstemming en schakelt tussen gemeente en leveranciers. Mark ten Brummelhuis biedt daarbij waar nodig technische VRI-expertise. Inmiddels is met alle leveranciers overeenstemming bereikt over de VO’s.

Slimme verkeerslichten bij handbediende overwegen
In de zomer rijden prachtige toeristische stoomtreinen van de VSM tussen Apeldoorn en Dieren. De gebruikte spoorlijn (alleen ingezet voor de VSM) heeft meerdere handbediende overwegen. Dit betekent dat de machinist bij de overweg de trein stopt, uitstapt en handmatig de overwegbediening activeert. Deze handbediende overwegen vormen een knelpunt voor de VSM (omslachtige en potentieel onveilige manoeuvre vanwege kans op doorschieten), voor het wegverkeer (onveilig vanwege weinig awareness voor een naderende trein en lange wachttijden) en voor hulpdiensten (treinpassages in relatie tot routering en aanrijtijden). Meerdere overwegen zijn onderdeel van een VRI-geregeld kruispunt. We zoeken hier samen met de gemeente naar een slimme oplossing voor een veilige en snellere treinpassage, waarbij ook de weggebruikers en hulpdiensten vroegtijdig geïnformeerd worden en verkennen subsidiemogelijkheden om de slimme oplossing te laten ontwikkelen.

Slimme verkeerslichten in het centrumplan
Apeldoorn wil graag een aantrekkelijke binnenstad bieden aan haar inwoners en bezoekers. De binnenstad is hiertoe grotendeels ingericht op het gebruik door fietsers en voetgangers. Dit is echter niet overal mogelijk. Ook vrachtauto’s en personenauto’s rijden door het centrum, bijvoorbeeld voor de bevoorrading van winkels, of om te parkeren in het centrum. De uitlaatgassen van deze voertuigen zorgen voor verslechtering van de luchtkwaliteit en daarmee afbreuk van het verblijfsklimaat in de binnenstad. We onderzoeken samen met de gemeente hoe het slimmer afwikkelen van het verkeer met de inzet van iVRI’s kan bijdragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in de binnenstad, uitgaande van de huidige toegankelijkheid van de binnenstad voor gemotoriseerd verkeer.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Nudging: een duwtje in de richting van deelmobiliteit

Nieuws

25 apr
Ward Door

Ward

Nudging: een duwtje in de richting van deelmobiliteit

In zijn blogserie kijkt Ward de Jong vanuit verschillende invalshoeken naar deelmobiliteit en neemt hij de lezer mee in de wereld van dit snel groeiende fenomeen. De tweede blog: Nudging als duwtje in de richting van deelmobiliteit.

Lees verder
Minder Hinder met Digitaal verkeersmanagement

Project

22 apr
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Minder Hinder met Digitaal verkeersmanagement

De wereld van digitaal verkeersmanagement is continu in ontwikkeling. De regio Arnhem-Nijmegen wil tijdens grootschalige werkwerkzaamheden in de zomer 2022 gebruik maken van de meest recente mogelijkheden. Keypoint voerde een analyse uit van het speelveld en de opties om de meest gebruikte apps, navigatiesystemen en services te gebruiken om de informatievoorziening naar reizigers goed op orde te hebben en de hinder te beperken.

Lees verder
Parkeerbeleid en deelmobiliteit als oplossing voor stedelijke verdichting

Nieuws

06 apr
Ward Door

Ward

Parkeerbeleid en deelmobiliteit als oplossing voor stedelijke verdichting

In zijn blogserie kijkt Ward de Jong vanuit verschillende invalshoeken naar deelmobiliteit en neemt hij de lezer mee in de wereld van dit snel groeiende fenomeen. De eerste blog: Parkeerbeleid en deelmobiliteit als oplossing voor stedelijke verdichting.

Lees verder