Nieuws

Blockchain in Mobiliteit – nog een wereld te ontdekken

07 jul 2022

Opdrachtgever

Keypoint Consultancy

Projectrol

Nieuws

Start project

jul 2022

Blockchain in Mobiliteit – nog een wereld te ontdekken
Ronnie Poorterman

Ronnie Poorterman

Adviseur Smart Mobility en ITS

Slimme mobiliteit houdt je in beweging

Ronnie zorgt er graag voor dat innovaties in mobiliteit leiden tot een betere doorstroming van het verkeer, én een veiliger en duurzamer mobiliteitssysteem.

Meer over Ronnie Poorterman

Andere betrokken collega's:

Mark

Blockchain, is dat bitcoin?

Bij blockchain denken veel mensen direct aan Bitcoins. Maar daar ging het onderzoek dus niet over. Blockchain is een gedecentraliseerde database-technologie waarbij in een grootboek uitwisselingen worden vastgelegd. En die technologie kan voor heel veel verschillende toepassingen ingezet worden. Bijvoorbeeld in het bank- en verzekeringswezen, maar ook in mobiliteit.

 

Een nieuwe wereld

Fabian heeft onderzocht wat de kenmerken en de waarden van de blockchain technologie zijn, wat de kenmerken zijn van datagedreven mobiliteitsprojecten en hoe die twee aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Dus: welke waarden van blockchain bieden een toegevoegde waarde voor mobiliteitsprojecten.

 

Na een brede verkenning zijn enkele toepassingen verder uitgewerkt:

  • Blockchain in de dataketen achter de iVRI
  • Blockchain in de data-uitwisseling achter deelmobiliteit en MaaS

 

De toegevoegde waarde van blockchain-toepassingen is onder andere dat informatie in mindere mate centraal opgeslagen hoeft te worden. Dit betekent een toename van digitale veiligheid en robuustheid van het datanetwerk, waarmee informatie continu beschikbaar blijft. Ook kan blockchain ervoor zorgen dat verschillende partijen zoals aanbieders van deelmobiliteit samen klanten kunnen bedienen, zonder dat de klant hoeft te wisselen van aanbieder.

 

Kijk eens wat verder vooruit

Het onderwerp van Fabian was voor veel partijen nieuw en onbekend, wat ook betekende dat niet overal de deur wijd opengezet werd. Bij Keypoint kreeg Fabian de mogelijkheid om ermee aan de slag te gaan en die kans greep hij met beide handen aan. Fabian, bedankt voor je vastberadenheid tijdens deze ontdekkingsreis en veel succes met je verdere carrière!

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Deelmobiliteit stimuleren als gemeente: Waar moet je rekening mee houden?

Nieuws

14 sept
Ward Door

Ward

Deelmobiliteit stimuleren als gemeente: Waar moet je rekening mee houden?

In zijn blogserie kijkt Ward de Jong vanuit verschillende invalshoeken naar deelmobiliteit en neemt hij de lezer mee in de wereld van dit snel groeiende fenomeen. De tweede blog: Nudging als duwtje in de richting van deelmobiliteit.

Lees verder
Veilig op weg met Safety Priority Services

Project

18 jul
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Veilig op weg met Safety Priority Services

Safety Priority Services (SPS): het ministerie van IenW en zes bedrijven (ANWB, Be-Mobile, Hyundai, Inrix, Kia, TomTom) werken de komende jaren samen om meer en betere in-car veiligheidswaarschuwingen aan weggebruikers te leveren. Dat kan via het dashboard van hun auto of een navigatiedienst. Ronnie Poorterman is namens het ministerie actief als Operational Projectmanager voor SPS.

Lees verder
Enschede gaat verrommeling tegen door deelmobiliteitshubs

Nieuws

12 jul
Cees Door

Cees

Enschede gaat verrommeling tegen door deelmobiliteitshubs

'Verrommeling van de openbare ruimte' is een veel gebruikte beschrijving bij de opkomst van deelfiets en -scooters die her en der in de stad worden geparkeerd.

Lees verder