Blockchain in Mobiliteit – nog een wereld te ontdekken

Blockchain in Mobiliteit – nog een wereld te ontdekken

07 jul 2022

Blockchain, is dat bitcoin?

Bij blockchain denken veel mensen direct aan Bitcoins. Maar daar ging het onderzoek dus niet over. Blockchain is een gedecentraliseerde database-technologie waarbij in een grootboek uitwisselingen worden vastgelegd. En die technologie kan voor heel veel verschillende toepassingen ingezet worden. Bijvoorbeeld in het bank- en verzekeringswezen, maar ook in mobiliteit.

 

Een nieuwe wereld

Fabian heeft onderzocht wat de kenmerken en de waarden van de blockchain technologie zijn, wat de kenmerken zijn van datagedreven mobiliteitsprojecten en hoe die twee aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Dus: welke waarden van blockchain bieden een toegevoegde waarde voor mobiliteitsprojecten.

 

Na een brede verkenning zijn enkele toepassingen verder uitgewerkt:

  • Blockchain in de dataketen achter de iVRI
  • Blockchain in de data-uitwisseling achter deelmobiliteit en MaaS

 

De toegevoegde waarde van blockchain-toepassingen is onder andere dat informatie in mindere mate centraal opgeslagen hoeft te worden. Dit betekent een toename van digitale veiligheid en robuustheid van het datanetwerk, waarmee informatie continu beschikbaar blijft. Ook kan blockchain ervoor zorgen dat verschillende partijen zoals aanbieders van deelmobiliteit samen klanten kunnen bedienen, zonder dat de klant hoeft te wisselen van aanbieder.

 

Kijk eens wat verder vooruit

Het onderwerp van Fabian was voor veel partijen nieuw en onbekend, wat ook betekende dat niet overal de deur wijd opengezet werd. Bij Keypoint kreeg Fabian de mogelijkheid om ermee aan de slag te gaan en die kans greep hij met beide handen aan. Fabian, bedankt voor je vastberadenheid tijdens deze ontdekkingsreis en veel succes met je verdere carrière!

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Keypoint onderzoekt het effect van GOW30 op het openbaar vervoer in Haarlem

Project

29 feb
Justin van Steijn Door

Justin van Steijn

Keypoint onderzoekt het effect van GOW30 op het openbaar vervoer in Haarlem

Haarlem is bezig veel wegen te transformeren naar GOW30. Keypoint voert in opdracht van de gemeente een onderzoek uit naar het effect dat deze transitie kan hebben op het openbaar vervoer in de stad.

Lees verder
Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

Project

05 dec
Helen de Sain Door

Helen de Sain

Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

“Kan Crowd-Sourced data gebruikt worden in het Incident-Management proces in verkeerscentrales van Rijkswaterstaat?” Deze vraag heeft Helen de Sain willen beantwoorden tijdens haar stage bij Keypoint.

Lees verder
Op weg naar duurzame mobiliteit: het reisadvies van de toekomst

Project

10 nov
Jop Zwienenberg Door

Jop Zwienenberg

Op weg naar duurzame mobiliteit: het reisadvies van de toekomst

Jop Zwienenberg neemt je mee in de wereld van 'Multimodal Travel Information Services' (MMTIS), een kans om de volgende stap te zetten in de wereld van navigatie en multimodale mobiliteit.

Lees verder