Cameraonderzoek fietsers rotonde Knalhuttenweg Enschede
Patrick Duwel
Patrick Duwel
Directeur

Cameraonderzoek fietsers rotonde Knalhuttenweg Enschede

05 okt 2012
Aanleiding De wijk Stroinkslanden in Enschede Zuid wordt doorsneden door twee ontsluitingswegen. Van noord naar zuid loopt de Knalhutteweg. Ten westen hiervan ligt de Broekheurne-ring en ten oosten hiervan ligt de Zuid Eschmarkerrondweg. Deze wegen kruisen elkaar bij winkelcentrum ‘Het Stroink’ door middel van een rotonde met fietsers in de voorrang. De gemeente Enschede ervaart dat het fietsverkeer op de rotonde zich niet altijd aan de verplichte rijrichting houdt. Dit levert onveilige situaties op omdat automobilisten slechts fietsers uit één richting verwachten bij het naderen van een rotonde. Methode Om inzicht te krijgen in het aantal fietsers dat de rotonde in tegengestelde richting berijdt, en de gevaarzetting hierbij, heeft Keypoint middels een cameraonderzoek met twee camera’s het gedrag op de rotonde in kaart gebracht. Met de ene camera is het conflictgebied fiets – auto voor de noordelijke en oostelijke aansluiting van de rotonde in beeld gebracht. Met de tweede camera is dit gedaan voor de zuidelijke en westelijke aansluiting. Met de camera’s is een periode van vijf werkdagen gefilmd, waarvan de dinsdag is geanalyseerd op onveilige situaties. Resultaten Op basis van de camerabeelden is het gedrag op de rotonde inzichtelijk gemaakt. Door middel van deze analyse wordt niet alleen gekeken naar de omvang van het probleem, maar worden ook aanknopingspunten gezocht om het gedrag te verklaren. De gemeente heeft vooraf een vermoedelijke verklaring aangedragen voor het fietsverkeer dat tegengesteld aan de rijrichting fietst. Er bevindt zich een winkelcentrum op de noordoostelijke hoek van de rotonde. Dit winkelcentrum sluit met een fietspad rechtstreeks aan op de rotonde. Om niet de gehele rotonde rond te rijden is het mogelijk dat de route wordt afgesneden door tegen de verplichte rijrichting in te fietsen. Om dit te vermoeden te toetsen is gekeken naar de richting waaruit de fietsers de rotonde naderen, indien zij tegengesteld aan rijrichting over de rotonde fietsen. Uit deze analyse bleek dat deze fietsers niet vanuit het fietspad van het winkelcentrum komen, maar vanuit noordelijke richting. Gezien de tijdstippen waarop deze constateringen gedaan zijn lijkt het aannemelijk dat het ongewenste gedrag met name wordt vertoont door (ouders met) kinderen van de drie verderop geleden basisscholen. Op basis van deze conclusie zal de gemeente kijken naar mogelijke gedragsbeïnvloedingsmaatregelen.
Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Anti-spam
Typ bovenstaande code over.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Waarom een Mobiliteitsprogramma van Eisen (MPvE) onmisbaar is

Nieuws

26 feb
Patrick van Soest Door

Patrick van Soest

Waarom een Mobiliteitsprogramma van Eisen (MPvE) onmisbaar is

De mobiliteitstransitie en de druk op de leefbaarheid in steden vragen om slimme en duurzame oplossingen. Bij gebiedsontwikkelingen is het daarom belangrijk om mobiliteit als integraal onderdeel van de planvorming vooraf mee te nemen. Het Mobiliteitsprogramma van Eisen (MPvE) is hierin een waardevol hulpmiddel. Het helpt bij het concretiseren van ambities van jouw gemeente en zorgt ervoor dat mobiliteitsoplossingen goed aansluiten bij de ruimtelijke context en de behoeften van toekomstige gebruikers.

Lees verder
Keypoint ondersteunt de gemeente Almelo bij de ontwikkeling van XL Businesspark 2

Project

27 jun
Patrick van Soest Door

Patrick van Soest

Keypoint ondersteunt de gemeente Almelo bij de ontwikkeling van XL Businesspark 2

Met XL Bussinespark 2 wil Almelo nieuw ondernemerschap aantrekken. Hierbij wenst de gemeente dat de activiteiten op het nieuwe businesspark goed gebruik maken van de beschikbare ruimte. Keypoint ondersteunt de gemeente met een gericht mobiliteitsplan.

Lees verder
Deelmobiliteit in Enschede: Waar zijn we, en waar gaan we naartoe?

Project

22 mrt
Ramon Kienhuis Door

Ramon Kienhuis

Deelmobiliteit in Enschede: Waar zijn we, en waar gaan we naartoe?

Hoe verschillen ritpatronen tijdens de verschillende spitsperiodes? Welke hubs hebben een grotere vraag dan aanbod? Keypoint ondersteunt de gemeente Enschede met het analyseren van de deelmobiliteit in Enschede.

Lees verder