Cameraonderzoek spoorwegovergangen in Borne
Patrick Duwel
Patrick Duwel
Directeur

Cameraonderzoek spoorwegovergangen in Borne

31 jan 2013
In opdracht van de gemeente Borne heeft Keypoint de dichtligtijden van alle spoorwegovergangen binnen de bebouwde kom van Borne in kaart gebracht. Daarnaast is ook de intensiteit van het kruisende verkeer geteld. De gemeente wil zo verkeersstromen in beeld brengen voor verkeersmodellering en de doorstroming verbeteren. De verkeerscameras van Keypoint hebben 48 uur aaneengesloten beelden gemaakt van de vijf spoorwegovergangen. In deze periode kwamen bijna 500 treinen door Borne. Voor deze treinen zijn per spoorwegovergang de dichtlichttijden en passeertijden gemonitord. Aan de hand van deze gegevens is per overgang en per type trein in kaart gebracht hoe lang de spoorbomen dicht lagen. Opmerkelijk was dat twee spoorwegovergangen duidelijk langer dicht waren dan andere bij vergelijkbare typen treinen. Op basis van die conclusie is door Prorail een aanpassing gedaan aan de instellingen van deze overgangen zodat mensen minder lang hoeven te wachten. Naast het in beeld brengen van de treinpassages was de gemeente Borne ook geïnteresseerd in de intensiteiten van kruisend verkeer. Daarom is door Keypoint ook het aantal autos, fietsers, voetgangers en groot verkeer per overgang gemeten. Daarnaast is ook de verkeersonveilig situatie in de Bekenhorsttunnel geanalyseerd. Er is bij de gemeente aangegeven dat er zich veelvuldig ongevallen (met mogelijk letsel) voordoen waar fietsers bij zijn betrokken. Dit zou mede worden veroorzaakt door de steile helling voor fietsers. Om de verkeerveiligheid voor fietsers in de Bekenhorsttunnel te analyseren heeft Keypoint een cameraonderzoek uitgevoerd, waarin het aantal (bijna) ongevallen met fietsers is gemeten. Gedurende het twee weken durende onderzoek was er één valpartij, waarbij geen andere verkeersdeelnemers waren betrokken. Daarnaast waren er nog een aantal onveilige situaties, maar deze hebben niet geleid tot (bijna) ongevallen. Omdat er geen situaties met problemen als gevolg van een te steile hellingbaan zijn waargenomen, kan worden aangenomen dat deze niet bijdraagt aan een grotere verkeersonveiligheid voor fietsers.
Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Anti-spam
Typ bovenstaande code over.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Waarom een Mobiliteitsprogramma van Eisen (MPvE) onmisbaar is

Nieuws

26 feb
Patrick van Soest Door

Patrick van Soest

Waarom een Mobiliteitsprogramma van Eisen (MPvE) onmisbaar is

De mobiliteitstransitie en de druk op de leefbaarheid in steden vragen om slimme en duurzame oplossingen. Bij gebiedsontwikkelingen is het daarom belangrijk om mobiliteit als integraal onderdeel van de planvorming vooraf mee te nemen. Het Mobiliteitsprogramma van Eisen (MPvE) is hierin een waardevol hulpmiddel. Het helpt bij het concretiseren van ambities van jouw gemeente en zorgt ervoor dat mobiliteitsoplossingen goed aansluiten bij de ruimtelijke context en de behoeften van toekomstige gebruikers.

Lees verder
Keypoint ondersteunt de gemeente Almelo bij de ontwikkeling van XL Businesspark 2

Project

27 jun
Patrick van Soest Door

Patrick van Soest

Keypoint ondersteunt de gemeente Almelo bij de ontwikkeling van XL Businesspark 2

Met XL Bussinespark 2 wil Almelo nieuw ondernemerschap aantrekken. Hierbij wenst de gemeente dat de activiteiten op het nieuwe businesspark goed gebruik maken van de beschikbare ruimte. Keypoint ondersteunt de gemeente met een gericht mobiliteitsplan.

Lees verder
Deelmobiliteit in Enschede: Waar zijn we, en waar gaan we naartoe?

Project

22 mrt
Ramon Kienhuis Door

Ramon Kienhuis

Deelmobiliteit in Enschede: Waar zijn we, en waar gaan we naartoe?

Hoe verschillen ritpatronen tijdens de verschillende spitsperiodes? Welke hubs hebben een grotere vraag dan aanbod? Keypoint ondersteunt de gemeente Enschede met het analyseren van de deelmobiliteit in Enschede.

Lees verder