Nieuws

Coconmobiliteit: vier efficiency-voordelen

10 okt 2018

Opdrachtgever

-

Projectrol

Nieuwsbericht

Start project

okt 2018

Coconmobiliteit:  vier efficiency-voordelen
Cees

Cees

Teamleider Mobiliteit

Interesse in de mens en een goed ontwikkelde bestuurlijke antenne

Cees heeft zich altijd aangetrokken gevoeld tot de spannende dynamiek tussen zich verplaatsende personen, hun drijfveren en de inrichting van de openbare ruimte. Tegelijk betreedt hij ook graag terreinen buiten het speelveld van de mobiliteit.

Meer over Cees

Andere betrokken collega's:

Projecthistorie

Een tijdje geleden schreven we over de opkomst van coconmobiliteit. Coconmobiliteit refereert aan de menselijke behoefte om in zijn eigen beschermde omgeving, comfortabel en snel genoeg vervoerd te worden. De auto van nu voldoet daaraan in hoge mate; het openbaar vervoer ten dele. De ontwikkeling van autonoom rijdende voertuigen die hoogst efficiënt worden ingezet, voedt deze vorm van mobiliteit. Daarbij vervaagt de grens tussen individueel en collectief vervoer. Het traditionele openbaar vervoer verdwijnt; autofabrikanten en nieuwkomers leveren nieuwe mobiliteitsdiensten. De ultieme invulling van MaaS is een feit.

Een mooi uitdagend toekomstbeeld. Als we alle (terechte) mitsen en maren gemakshalve even overslaan, welke voordelen zijn dan te behalen? Bijvoorbeeld als we kijken naar de winsten in efficiency? Winsten die uiteindelijk ook gaan leiden tot sluitende businesscases voor de serviceproviders.
Allereerst is de mogelijkheid dat cocons op afroep beschikbaar zijn en dus geen privébezit zijn. Daarmee worden cocons in de tijd ‘na elkaar’ gedeeld. Ten tweede kunnen cocons ook gedeeld worden op ‘hetzelfde moment’, waarbij meerdere personen dezelfde verplaatsing maken. Ten derde kan de tijd die wordt doorgebracht in de cocon worden besteed aan werken, recreëren, socializen en bijvoorbeeld rusten. Alles wat niet met de rijtaken te maken heeft. Ten vierde kunnen autonoom rijdende cocons veel efficiënter op wegvakken rijden. De capaciteit wordt sterk verhoogd als cocons met hogere snelheden en op kortere afstanden van elkaar (‘als een trein’) worden ingezet. De verkeersruimte wordt kleiner.

Ten opzichte van het huidige dure, tijd- en ruimte verslindende en inefficiënte mobiliteitssysteem van auto en openbaar vervoer, zijn de voordelen dus gigantisch. Dit suggereert dat - bij voldoende aanbieders en dus concurrentie -   dit vervoer ook bijzonder betaalbaar wordt en dus voor alle lagen van de bevolking beschikbaar is.
 
Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

P+R: bestemming bereikt?!

Nieuws

08 mrt
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

P+R: bestemming bereikt?!

Onder invloed van onder andere de woningbouwopgave en de energietransitie verandert onze leefomgeving in hoog tempo. Daarbij geven we vooral in steden minder ruimte aan de auto. Dit betekent dat we de overstap van auto op openbaar vervoer en actieve mobiliteit aan de rand van de stad moeten faciliteren. Keypoint voerde een scan uit en bepaalde zo voor vier bestaande P+R terreinen in Arnhem en Nijmegen welke maatregelen gewenst zijn om deze terreinen op te waarderen naar multimodale mobiliteitshub.

Lees verder
Een netwerk van compacte buurthubs voor deelmobiliteit – de eerste ervaringen in Enschede

Project

01 feb
Justin Door

Justin

Een netwerk van compacte buurthubs voor deelmobiliteit – de eerste ervaringen in Enschede

In toenemende mate werken publieke en private partijen samen aan duurzame oplossingen voor verstedelijking en mobiliteit. Eén van die oplossingen is het realiseren van buurthubs waar diverse providers deelmobiliteit aanbieden. Ook Enschede heeft zich op dat pad begeven en gaat voor een uitgebreid netwerk van compacte buurthubs. Keypoint heeft een tussenevaluatie gemaakt voor deze hubs.

Lees verder
Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit

Nieuws

14 dec
Ward Door

Ward

Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit

In zijn blogserie kijkt Ward de Jong vanuit verschillende invalshoeken naar deelmobiliteit en neemt hij de lezer mee in de wereld van dit snel groeiende fenomeen. De laatste blog uit de reeks: Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit.

Lees verder