Nieuws

Gebruik fietsenstallingen Utrecht tijdens coronamaatregelen

31 mrt 2020

Opdrachtgever

Keypoint

Projectrol

Nieuws

Start project

mrt 2020

Gebruik fietsenstallingen Utrecht tijdens coronamaatregelen
Rogier

Rogier

Adviseur Mobiliteit

Geboeid door verkeer

Of Rogier nu een lange treinreis door het vlakke Nederlandse landschap maakt, lekker over de fietssnelweg fietst, of met een mooie snelheid op die zesstrooks snelweg rijdt, het verkeer blijft hem boeien.

Meer over Rogier

Andere betrokken collega's:

Michiel

Het dagelijks leven wordt momenteel sterk beïnvloed door maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. Wij waren nieuwsgierig naar het effect van deze maatregelen op het gebruik van de fietsenstallingen rondom Utrecht centraal. Om dit inzichtelijk te maken hebben we de bezettingsgraad van de stallingen Stationsplein, Jaarbeursplein en Knoop geanalyseerd.  

In de figuur hieronder is de gecombineerde bezettingsgraad van de fietsenstallingen gedurende een reguliere werkweek (2 t/m 7 maart 2020) en de eerste volledige ‘coronawerkweek’ (16 t/m maart 2020) weergegeven.  

Wat in deze figuur opvalt is dat de minimale bezettingsgraad van de fietsenstallingen nauwelijks verschilt. Een duidelijk verschil is wel te zien in het aantal fietsen dat gedurende de dag bijgeplaatst wordt. Tijdens een reguliere werkweek stijgt de bezettingsgraad duidelijk, tot deze rond het middaguur zijn piek bereikt. Na het ingaan van de coronamaatregelen verschillen het drukste en minst drukke moment nauwelijks nog.   

De conclusie die hieruit getrokken kan worden is dat er sinds de verregaande coronamaatregelen bijna geen fietsen meer gestald worden gedurende de dag. Dit wijst erop dat de adviezen om thuis te blijven veelal worden opgevolgd. Wat verder opvalt aan deze analyse is het relatief hoge niveau van de minimale bezettingsgraad. Zelfs in een week waarin er weinig verplaatsingen zijn daalt de bezettingsgraad van de fietsenstallingen niet onder de 60%. Dit impliceert dat deze fietsenstalling veel als vaste stalplaats voor de fiets wordt gebruikt, bijvoorbeeld door forenzen en omwonenden.  

Bron grafiek: dataset P-route fietsparkeren van de gemeente Utrecht

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

P+R: bestemming bereikt?!

Nieuws

08 mrt
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

P+R: bestemming bereikt?!

Onder invloed van onder andere de woningbouwopgave en de energietransitie verandert onze leefomgeving in hoog tempo. Daarbij geven we vooral in steden minder ruimte aan de auto. Dit betekent dat we de overstap van auto op openbaar vervoer en actieve mobiliteit aan de rand van de stad moeten faciliteren. Keypoint voerde een scan uit en bepaalde zo voor vier bestaande P+R terreinen in Arnhem en Nijmegen welke maatregelen gewenst zijn om deze terreinen op te waarderen naar multimodale mobiliteitshub.

Lees verder
Een netwerk van compacte buurthubs voor deelmobiliteit – de eerste ervaringen in Enschede

Project

01 feb
Justin Door

Justin

Een netwerk van compacte buurthubs voor deelmobiliteit – de eerste ervaringen in Enschede

In toenemende mate werken publieke en private partijen samen aan duurzame oplossingen voor verstedelijking en mobiliteit. Eén van die oplossingen is het realiseren van buurthubs waar diverse providers deelmobiliteit aanbieden. Ook Enschede heeft zich op dat pad begeven en gaat voor een uitgebreid netwerk van compacte buurthubs. Keypoint heeft een tussenevaluatie gemaakt voor deze hubs.

Lees verder
Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit

Nieuws

14 dec
Ward Door

Ward

Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit

In zijn blogserie kijkt Ward de Jong vanuit verschillende invalshoeken naar deelmobiliteit en neemt hij de lezer mee in de wereld van dit snel groeiende fenomeen. De laatste blog uit de reeks: Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit.

Lees verder