Nieuws

Gebruik fietsenstallingen Utrecht tijdens coronamaatregelen

31 mrt 2020

Opdrachtgever

Keypoint

Projectrol

Nieuws

Start project

mrt 2020

Gebruik fietsenstallingen Utrecht tijdens coronamaatregelen
Rogier

Rogier

Adviseur Mobiliteit

Geboeid door verkeer

Of Rogier nu een lange treinreis door het vlakke Nederlandse landschap maakt, lekker over de fietssnelweg fietst, of met een mooie snelheid op die zesstrooks snelweg rijdt, het verkeer blijft hem boeien.

Meer over Rogier

Andere betrokken collega's:

Michiel

Het dagelijks leven wordt momenteel sterk beïnvloed door maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. Wij waren nieuwsgierig naar het effect van deze maatregelen op het gebruik van de fietsenstallingen rondom Utrecht centraal. Om dit inzichtelijk te maken hebben we de bezettingsgraad van de stallingen Stationsplein, Jaarbeursplein en Knoop geanalyseerd.  

In de figuur hieronder is de gecombineerde bezettingsgraad van de fietsenstallingen gedurende een reguliere werkweek (2 t/m 7 maart 2020) en de eerste volledige ‘coronawerkweek’ (16 t/m maart 2020) weergegeven.  

Wat in deze figuur opvalt is dat de minimale bezettingsgraad van de fietsenstallingen nauwelijks verschilt. Een duidelijk verschil is wel te zien in het aantal fietsen dat gedurende de dag bijgeplaatst wordt. Tijdens een reguliere werkweek stijgt de bezettingsgraad duidelijk, tot deze rond het middaguur zijn piek bereikt. Na het ingaan van de coronamaatregelen verschillen het drukste en minst drukke moment nauwelijks nog.   

De conclusie die hieruit getrokken kan worden is dat er sinds de verregaande coronamaatregelen bijna geen fietsen meer gestald worden gedurende de dag. Dit wijst erop dat de adviezen om thuis te blijven veelal worden opgevolgd. Wat verder opvalt aan deze analyse is het relatief hoge niveau van de minimale bezettingsgraad. Zelfs in een week waarin er weinig verplaatsingen zijn daalt de bezettingsgraad van de fietsenstallingen niet onder de 60%. Dit impliceert dat deze fietsenstalling veel als vaste stalplaats voor de fiets wordt gebruikt, bijvoorbeeld door forenzen en omwonenden.  

Bron grafiek: dataset P-route fietsparkeren van de gemeente Utrecht

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Slimme, innovatieve oversteek

Project

29 jun
Mark Door

Mark

Slimme, innovatieve oversteek

Keypoint zorgt in deze opdracht voor een gestroomlijnd proces om van veel innovatieve ideeën te komen tot een plan van aanpak voor realisatie van de Slimme oversteek tussen Universiteit Twente en Kennispark.

Lees verder
Met MaaS over de rivier

Project

29 jun
Michiel Door

Michiel

Met MaaS over de rivier

De A2 tussen Deil en Vught wordt drukker. Om de regio bereikbaar te houden moet er wat gebeuren. Naast infrastructuur wordt nadrukkelijk gekeken anders reizen en wordt de komende jaren het fundament gelegd voor Mobility as a Service.

Lees verder
Terug naar de files?

Nieuws

27 jun
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Terug naar de files?

Het wordt weer drukker op de weg. Maakt u zich al zorgen over de files die nu al weer ontstaan en na de zomer nog veel langer zullen zijn?

Lees verder