Project

Data uit voertuigen – een onderzoek naar de mogelijkheden van een nieuwe databron

09 mrt 2020

Opdrachtgever

Hogeschool Windesheim

Projectrol

Stage-opdracht

Start project

sept 2019

Data uit voertuigen – een onderzoek naar de mogelijkheden van een nieuwe databron
Ronnie Poorterman

Ronnie Poorterman

Adviseur Smart Mobility en ITS

Slimme mobiliteit houdt je in beweging

Ronnie zorgt er graag voor dat innovaties in mobiliteit leiden tot een betere doorstroming van het verkeer, én een veiliger en duurzamer mobiliteitssysteem.

Meer over Ronnie Poorterman

Andere betrokken collega's:

Een nieuwe databron doet zijn intrede voor het opstellen en monitoren van verkeer- en vervoerbeleid en voor de uitvoering van wegbeheer: de vele sensoren die in hedendaagse voertuigen aanwezig zijn. En omdat steeds meer voertuigen ‘connected’ zijn, kunnen deze sensoren real-time data-informatie leveren over het voertuig, over de bestuurders van het voertuig en de omgeving waar het voertuig zich bevindt.

Maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van deze nieuwe databron? En hoe komt de data vanuit het voertuig in een bruikbare vorm bij de wegbeheerder? Cas Hooijer, Jasper Ouwens, Karan Jaddoe en Niels Kinneging gingen hiermee aan de slag in het kader van hun derdejaars comakership Smart World. Zij zijn begeleid door Keypoint en door NDW.

Resultaten uit het onderzoek zijn 1) de keuze voor een kansrijke toepassing en 2) de ontwikkeling van een viewer.

Eerste resultaat is is de keuze voor een concrete toepassing om uit te werken in een Proof of Concept (PoC). Hiertoe zijn kennissessies bijgewoond tussen NDW en wegbeheerders, is afgestemd met het KNMI

om te kijken wat voertuigdata en meteo-data voor elkaar kunnen betekenen, en is literatuuronderzoek uitgevoerd. Op basis hiervan is een keuze gemaakt om in een PoC een dataviewer te ontwikkelen die voertuigdata over hydroplaning weergeeft op de kaart.

Tweede resultaat is de ontwikkeling van een viewer. Deze viewer toont de hydroplaning meldingen van individuele voertuigen op een kaart. NDW stelde hiertoe voor de duur van het onderzoek een database ter beschikking, waarin over een periode van drie maanden data uit voertuigen van BMW zichtbaar was.

De comaker toont aan:

  • Wegbeheerders hebben behoefte aan het gebruik van data uit voertuigen in hun werk. Die behoefte is grotendeels gebaseerd op verwachte meerwaarde en moet zich in de praktijk verder gaan bewijzen.
  • Het is mogelijk om de data uit voertuigen in een viewer te tonen. Je moet er wel rekening mee houden, dat we nog in een innovatiefase zitten, en het dataformat nog niet robuust is. Wanneer een autofabrikant het dataformat wijzigt (en dit gebeurde tijdens de comaker), dan moet de viewer daar mee om kunnen gaan, of op aangepast worden.
  • De viewer maakt het aflezen van de data voor de eindgebruiker eenvoudig. De echte meerwaarde voor het gebruik zit in de combinatie van databronnen (zoals natheid en lage temperatuur) en de vertaling naar informatie (zoals gladheid).

De comaker was een leerzame periode voor de studenten, maar net zo goed voor Keypoint en NDW.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Deelmobiliteit stimuleren als gemeente: Waar moet je rekening mee houden?

Nieuws

14 sept
Ward Door

Ward

Deelmobiliteit stimuleren als gemeente: Waar moet je rekening mee houden?

In zijn blogserie kijkt Ward de Jong vanuit verschillende invalshoeken naar deelmobiliteit en neemt hij de lezer mee in de wereld van dit snel groeiende fenomeen. De tweede blog: Nudging als duwtje in de richting van deelmobiliteit.

Lees verder
Veilig op weg met Safety Priority Services

Project

18 jul
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Veilig op weg met Safety Priority Services

Safety Priority Services (SPS): het ministerie van IenW en zes bedrijven (ANWB, Be-Mobile, Hyundai, Inrix, Kia, TomTom) werken de komende jaren samen om meer en betere in-car veiligheidswaarschuwingen aan weggebruikers te leveren. Dat kan via het dashboard van hun auto of een navigatiedienst. Ronnie Poorterman is namens het ministerie actief als Operational Projectmanager voor SPS.

Lees verder
Enschede gaat verrommeling tegen door deelmobiliteitshubs

Nieuws

12 jul
Cees Door

Cees

Enschede gaat verrommeling tegen door deelmobiliteitshubs

'Verrommeling van de openbare ruimte' is een veel gebruikte beschrijving bij de opkomst van deelfiets en -scooters die her en der in de stad worden geparkeerd.

Lees verder