Data uit voertuigen – een onderzoek naar de mogelijkheden van een nieuwe databron

Data uit voertuigen – een onderzoek naar de mogelijkheden van een nieuwe databron

09 mrt 2020

Een nieuwe databron doet zijn intrede voor het opstellen en monitoren van verkeer- en vervoerbeleid en voor de uitvoering van wegbeheer: de vele sensoren die in hedendaagse voertuigen aanwezig zijn. En omdat steeds meer voertuigen ‘connected’ zijn, kunnen deze sensoren real-time data-informatie leveren over het voertuig, over de bestuurders van het voertuig en de omgeving waar het voertuig zich bevindt.

Maar wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van deze nieuwe databron? En hoe komt de data vanuit het voertuig in een bruikbare vorm bij de wegbeheerder? Cas Hooijer, Jasper Ouwens, Karan Jaddoe en Niels Kinneging gingen hiermee aan de slag in het kader van hun derdejaars comakership Smart World. Zij zijn begeleid door Keypoint en door NDW.

Resultaten uit het onderzoek zijn 1) de keuze voor een kansrijke toepassing en 2) de ontwikkeling van een viewer.

Eerste resultaat is is de keuze voor een concrete toepassing om uit te werken in een Proof of Concept (PoC). Hiertoe zijn kennissessies bijgewoond tussen NDW en wegbeheerders, is afgestemd met het KNMI

om te kijken wat voertuigdata en meteo-data voor elkaar kunnen betekenen, en is literatuuronderzoek uitgevoerd. Op basis hiervan is een keuze gemaakt om in een PoC een dataviewer te ontwikkelen die voertuigdata over hydroplaning weergeeft op de kaart.

Tweede resultaat is de ontwikkeling van een viewer. Deze viewer toont de hydroplaning meldingen van individuele voertuigen op een kaart. NDW stelde hiertoe voor de duur van het onderzoek een database ter beschikking, waarin over een periode van drie maanden data uit voertuigen van BMW zichtbaar was.

De comaker toont aan:

  • Wegbeheerders hebben behoefte aan het gebruik van data uit voertuigen in hun werk. Die behoefte is grotendeels gebaseerd op verwachte meerwaarde en moet zich in de praktijk verder gaan bewijzen.
  • Het is mogelijk om de data uit voertuigen in een viewer te tonen. Je moet er wel rekening mee houden, dat we nog in een innovatiefase zitten, en het dataformat nog niet robuust is. Wanneer een autofabrikant het dataformat wijzigt (en dit gebeurde tijdens de comaker), dan moet de viewer daar mee om kunnen gaan, of op aangepast worden.
  • De viewer maakt het aflezen van de data voor de eindgebruiker eenvoudig. De echte meerwaarde voor het gebruik zit in de combinatie van databronnen (zoals natheid en lage temperatuur) en de vertaling naar informatie (zoals gladheid).

De comaker was een leerzame periode voor de studenten, maar net zo goed voor Keypoint en NDW.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Keypoint ondersteunt de Stedendriehoek bij aanbesteding NMS

Project

04 jun
Gertjan Stoel Door

Gertjan Stoel

Keypoint ondersteunt de Stedendriehoek bij aanbesteding NMS

Het contract voor het huidige verkeersmanagementsysteem van Deventer en Apeldoorn, DevIS, loopt in 2025 af. Regio Stedendriehoek gaat een nieuw verkeersmanagementsysteem aanbesteden. Keypoint verwerkt de wensen en eisen van alle betrokkenen tot een functioneel programma van eisen (PvE) en een marktbenaderingsadvies.

Lees verder
Wat is het effect van GOW30 op de rijtijden van het ov?

Project

03 jun
Justin van Steijn Door

Justin van Steijn

Wat is het effect van GOW30 op de rijtijden van het ov?

Veel gemeenten zijn bezig met het invoeren van 30 km/uur als maximumsnelheid binnen een groot deel van de bebouwde kom. Wij maken voor gemeenten en provincies graag inzichtelijk wat de invloed is van de nieuwe maximumsnelheden op de rijtijden van het ov. Hiervoor maken we onder andere gebruik van floating car data uit bussen.

Lees verder
Keypoint Verhuist naar Nieuwegracht 24a in Utrecht

Nieuws

12 mrt
Michiel Doelman Door

Michiel Doelman

Keypoint Verhuist naar Nieuwegracht 24a in Utrecht

Na 7 jaar zeggen we gedag tegen ons kantoor aan de Ganzenmarkt. Tijdens deze periode hebben we talloze mooie herinneringen gecreëerd en interessante mensen ontmoet. Maar nu is het tijd voor een nieuwe fase in ons verhaal.

Lees verder