Project

Data uit voertuigen, verkenning met wegbeheerders

15 okt 2019

Opdrachtgever

NDW

Projectrol

Verkenning

Start project

mrt 2019

Data uit voertuigen, verkenning met wegbeheerders
Ronnie Poorterman

Ronnie Poorterman

Adviseur Smart Mobility en ITS

Slimme mobiliteit houdt je in beweging

Ronnie zorgt er graag voor dat innovaties in mobiliteit leiden tot een betere doorstroming van het verkeer, én een veiliger en duurzamer mobiliteitssysteem.

Meer over Ronnie Poorterman

Andere betrokken collega's:

Het belang van data als bron voor het opstellen en monitoren van verkeer- en vervoerbeleid en voor de uitvoering van wegbeheer neemt sterk toe. Terwijl voorheen weggebonden meetsystemen domineerden, zijn de afgelopen jaren de mobiele telefoons een belangrijke databron geworden. Een nieuw databron doet nu zijn intrede: de vele sensoren die in hedendaagse voertuigen aanwezig zijn. En omdat steeds meer voertuigen ‘connected’ zijn (via het internet verbonden met de fabrikant), kunnen deze sensoren real-time data-informatie leveren over het voertuig, over de bestuurders van het voertuig en de omgeving waar het voertuig zich bevindt.

 

Maar wat zijn nu precies de kansen? En hoe kijken wegbeheerders daar tegenaan? In opdracht van NDW onderzochten wij dit. In gesprekken met wegbeheerders kwamen we tot antwoorden op de volgende vragen:

  • Wat zijn mogelijke toepassingen voor data uit voertuigen op het gebied van verkeersveiligheid, verkeersmanagement en assetmanagement? Welke toepassingen worden door de wegbeheerders als meest kansrijk gezien?
  • Wat is de huidige stand van zaken bij wegbeheerders? Welke werkprocessen op het gebied van verkeersveiligheid, verkeersmanagement en assetmanagement moeten aangepast worden of opnieuw worden ontworpen om de impact van data uit voertuigen te vergroten?
  • Welke vragen, onduidelijkheden en aandachtspunten moeten worden geagendeerd voor verdere uitwerking?
  • Welke rol in de implementatie en dataverwerking van data uit voertuigen wordt door de wegbeheerders gezien voor NDW?
  • Wat zijn de eerstvolgende te nemen stappen? Hoe ziet de ‘roadmap implementatie data uit voertuigen’ eruit?

Wegbeheerders zijn enthousiast over de (toekomstige) mogelijkheden van data uit voertuigen, maar ze zijn nog wel zoekend. Het is een nieuw en nog onbekend onderwerp. Daarom is het belangrijk om concreet ervaring op te gaan doen met deze nieuwe databron, en om te onderzoeken welke impact het gebruik heeft op de werkprocessen. Het is daarbij zinvol om dit gezamenlijk te doen. Een kopgroep van enthousiaste wegbeheerders gaat hier mee aan de slag, met in de hand ‘de wensenlijst / de roadmap’ uit de verkenning. De komende jaren gaan we hier nog veel van horen.

Het onderzoeksrapport ‘Data uit voertuigen – verkenning met wegbeheerders’, opgesteld door Keypoint Consultancy en RHDHV in opdracht van NDW, is opvraagbaar bij NDW.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

De maximumsnelheid op je navigatie-app: betrouwbaar of niet?

Project

14 jan
Heleen Door

Heleen

De maximumsnelheid op je navigatie-app: betrouwbaar of niet?

Sinds maart 2020 geldt overdag op alle snelwegen in Nederland een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. ’s Nachts geldt op veel plekken een hogere snelheid van 120 of 130 kilometer per uur. Voor navigatie-apps een uitdaging. Want hoe zorg je er voor dat de app op elk tijdstip de juiste snelheid weergeeft? Keypoint zocht uit bij welke apps dit goed gaat, en bij welke nog niet.

Lees verder
Toepassingen vanuit data uit voertuigen voor wegbeheerders: evaluatie en vooruitblik

Project

13 jan
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Toepassingen vanuit data uit voertuigen voor wegbeheerders: evaluatie en vooruitblik

In opdracht van NDW onderzoekt Keypoint de toepassingen vanuit data uit voertuigen door wegbeheerders. Het onderzoek geeft aan waar we in Nederland staan met data uit voertuigen. Het geeft daarnaast advies voor vervolgstappen op het gebied van techniek, functionaliteit en organisatie.

Lees verder
Een mobiliteitsvisie voor de toekomst van Nijkerk

Project

12 jan
Erik Door

Erik

Een mobiliteitsvisie voor de toekomst van Nijkerk

Keypoint adviseert de gemeente Nijkerk voor de nieuwe mobiliteitsvisie. Daarbij richten we ons op de fiets, verkeersveiligheid en het hoofdwegennet.

Lees verder