Project

Datagedreven beheer

18 sept 2019

Opdrachtgever

Gemeente Zwolle

Projectrol

Projectleider

Start project

aug 2018

Datagedreven beheer
Patrick

Patrick

Directeur

”Werken met mensen in een wereld van techniek” is Patricks drijfveer

Patrick is directeur van Keypoint en is analytisch, gedreven en een 'mensen-mens'.

Meer over Patrick

Andere betrokken collega's:

Projecthistorie

Datagedreven beheer

18 sept 2019

Hoe kan data behulpzaam zijn in het beheer van de openbare ruimte. Om dit te onderzoeken is in de gemeente Zwolle een pilot gestart waarbij wordt onderzocht hoe data kan bijdragen aan het onderhoud van verkeersborden. Drie wagens van ROVA die reeds in de stad rondrijden zijn hiertoe uitgerust met camera’s.

Beter functioneren met behulp van data

Deze camera’s gaan de verkeersborden in de stad controleren. Zijn de borden nog schoon en leesbaar, staan ze nog op de juiste plek, zijn ze nog heel, moeten ze vervangen of verwijderd worden e.d. Doel is om de stad Zwolle nog beter laten functioneren met behulp van data en slimme technologie. In deze Pilot werkt Zwolle samen met ROVA en Cyclomedia.

Voorafgaand aan de Pilot had de gemeente geen gestructureerd proces om de status van de verkeersborden te controleren. Het vervangen of schoonmaken van de borden wordt nu uitgevoerd zodra een medewerker van de gemeente of van ROVA of een bewoner dit signaleert en meldt.

Deze nieuwe manier van werken draagt bij aan het doel om de beheerprocessen van de gemeente meer data-gedreven te maken. Op deze manier weet Zwolle beter wat er speelt in de stad, wordt efficiënter ingesprongen op situaties in de stad, wordt sneller gehandeld, beter gestuurd en wordt het beheer beter ondersteund.

Onderzoek naar vervolg
Tijdens de pilot wordt naast de herkenning van (de status van) verkeersborden, ook onderzocht hoe de automatische herkenning een vervolg kan krijgen in de organisatieprocessen. Daarbij wordt bekeken of de pilot breder wordt opgeschaald (meer voertuigen) en welke beheerinformatie mogelijk ook automatisch uit de beelden kan worden gehaald, denk bijvoorbeeld aan afval naast containers. plasvorming of losliggende stoeptegels.

Privacy is een belangrijk aspect, er wordt daarom zorgvuldig met de privacy omgegaan. De gemaakte beelden worden geanonimiseerd door gezichten en kentekens te blurren. Hierdoor zijn mensen en voertuigen niet meer herkenbaar.

Keypoint is de projectleider van deze pilot namens de gemeente Zwolle.
 
Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Geslaagde Datadag Mobiliteit

Nieuws

09 apr
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Geslaagde Datadag Mobiliteit

We kijken terug op een geslaagde Datadag Mobiliteit, met een drukbezochte interactieve webinar over data uit voertuigen door Keypoint en NDW, en mooie één op één gesprekken in onze digitale stand.

Lees verder
Helpen in Houten

Project

08 apr
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Helpen in Houten

Als projectleider mobiliteit zorgen wij ervoor dat diverse projecten in Houten worden gerealiseerd. We richten ons vooral op projecten uit de mobiliteitsvisie Eiland van Schalkwijk.

Lees verder
Digitaliseringsopgave: van landelijke aanpak naar regionaal vruchten plukken

Nieuws

09 mrt
Bas Door

Bas

Digitaliseringsopgave: van landelijke aanpak naar regionaal vruchten plukken

In Nederland is afgesproken dat eind 2023 alle wegbeheerders Mobiliteitsdata leveren. De zogenaamde Digitaliserings-opgave. Bij Keypoint is Bas Pietersen volop met dit onderwerp bezig. Maar wat betekent het eigenlijk, wat is de stand van zaken en wat gaat het ons brengen?

Lees verder