Datapoint: De toekomst

Datapoint: De toekomst

25 jun 2021

Datapoint viert haar eerste verjaardag. We zijn trots op wat we het afgelopen jaar hebben neergezet. Nog nooit zijn relevante databronnen in de mobiliteit gecombineerd en zo eenvoudig toegankelijk gemaakt. We zetten Datapoint ook al volop in bij mobiliteitsprojecten zowel binnen als buiten Keypoint. We zien ook dat Datapoint het bewustzijn vergroot, zowel bij collega’s als opdrachtgevers, over wat je allemaal kan met data. Wij noemen dat data-gedreven werken.

Natuurlijk zijn we er nog lang niet. We hebben nog veel plannen voor de toekomst om onze missie – mobiliteitsdata bruikbaar en toegankelijk maken voor iedereen – verder vorm te geven.

Verbetering van Datapoint

Allereerst blijven we Datapoint zelf actualiseren, verbeteren en uitbreiden. Een voorbeeld hiervan is de datalaag met intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI), de nieuwe generatie verkeerslichten die beter kan regelen op basis van realtime data. iVRI-ontwikkelingen gaan zo snel, dat onze kaart alweer wat gedateerd is. We zoeken nu naar methoden om de data sneller actueel te kunnen houden.

Een ander voorbeeld is dat we bestaande data op meer manieren willen laten zien. Buurt- en postcodegebieden zijn bijvoorbeeld al beschikbaar als datalaag in Datapoint. Deze data gaan ook beschikbaar maken op het gebied van inwonerdichtheid, wat bijvoorbeeld interessant is voor de exploitatie van het openbaar vervoer.

Praktische toepassing

Ten tweede is er nog een sterkere brug te slaan tussen de datalagen van Datapoint en de praktische toepassing. Door voorbeeldanalyses te laten zien komt de data nog meer tot leven. Ook hiermee maken we mobiliteitsdata bruikbaarder en toegankelijker.

Kortom: genoeg plannen voor verdere doorontwikkeling. We nodigen al onze mobiliteitscollega’s uit om de discussie aan te gaan: hoe kunnen we mobiliteitsdata breder inzetten om mobiliteitsvraagstukken op te lossen? En welke databron ontbreekt er volgens u nog? Neem contact met ons op en laat ons weten welke mogelijkheden u ziet voor Datapoint of welk praktijkvoorbeeld u graag uitgewerkt ziet.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

Project

05 dec
Helen de Sain Door

Helen de Sain

Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

“Kan Crowd-Sourced data gebruikt worden in het Incident-Management proces in verkeerscentrales van Rijkswaterstaat?” Deze vraag heeft Helen de Sain willen beantwoorden tijdens haar stage bij Keypoint.

Lees verder
Afstudeerscriptie Daan de Wit: BRT in Nederland

Project

04 dec
Cees Bakker Door

Cees Bakker

Afstudeerscriptie Daan de Wit: BRT in Nederland

Daan de Wit heeft bij Keypoint een diepgaand onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid van Bus Rapid Transit (BRT) in Nederland. Welke factoren beïnvloeden de levensvatbaarheid van deze vorm van openbaar vervoer? Daan heeft dit grondig onderzocht.

Lees verder
Schoolzones in het tijdperk van digitaal verkeersmanagement

Project

30 nov
Ronnie Quaink Door

Ronnie Quaink

Schoolzones in het tijdperk van digitaal verkeersmanagement

De opkomst van digitaal verkeersmanagement brengt nieuwe ontwikkelingen op het gebied van verkeersveiligheid met zich mee. In 2024 kunnen automobilisten een waarschuwing verwachten wanneer ze een schoolzone betreden. Keypoint draagt bij aan deze ontwikkeling.

Lees verder