Project

De auto: databron voor wegbeheer

31 jan 2018

Opdrachtgever

Hogeschool Arnhem Nijmegen

Projectrol

Onderzoek

Start project

jan 2018

De auto: databron voor wegbeheer
Michiel

Michiel

Vestigingsmanager Utrecht

Daadkrachtig, bouwer en verbinder, gericht op samenwerking, doel en resultaat

Mensen verplaatsen zich al eeuwen. In de loop der jaren maakten technische en maatschappelijke ontwikkelingen reisafstanden groter waardoor de wereld kleiner is geworden. Michiel is geïnteresseerd in de mogelijkheden die techniek nu en in de toekomst kan

Meer over Michiel

Andere betrokken collega's:

Projecthistorie

De auto: databron voor wegbeheer?

De moderne auto is een rijdende computer. Alles wat een auto doet, van wielsnelheid en stuuruitslag tot het gebruik van mistlichten en ruitenwissers, wordt vastgelegd en verwerkt in het centrale zenuwstelsel van de auto. Auto’s gebruiken deze data om de interne systemen aan te sturen, maar deze data zijn ook interessant voor andere toepassingen, buiten de auto. Wist u bijvoorbeeld dat voertuigdata heel geschikt zijn voor gladheidsdetectie, filevoorspelling en het in kaart brengen van gevaarlijke verkeerssituaties?

VIA NOVA – Car in the cloud

Keypoint werkt met andere partijen samen binnen VIA NOVA. VIA NOVA is een onderzoeksproject vanuit de Automotive-afdeling van Hogeschool Arnhem Nijmegen. Binnen dit project brengen we in beeld hoe voertuigdata bij kunnen dragen aan doorstroming en verkeersveiligheid van het hedendaagse verkeer.
Onze rol is het verbinden van vraagstukken van wegbeheerders aan onderzoeksvragen binnen het project. Daarnaast werken we, samen met de HAN en partners, aan de manieren om voertuigdata op te halen en in te zetten voor nuttige toepassingen.

Vooruitlopend op VIA NOVA heeft een afstudeerder voor ons een algoritme ontwikkeld dat op basis van voertuigdata kan bepalen waar op de weg gevaarlijke situaties ontstaan. Als vervolg daarop werkt een nieuwe afstudeerder aan een manier om gevaarmeldingen actueel op een kaart weer te geven. De wegbeheerder krijgt daarmee een actueel beeld van de situatie op de weg en kan bijvoorbeeld het verkeersmanagement of het onderhoudsbeleid daarop afstemmen.

En verder
VIA NOVA is op 25 september 2017 feestelijk gestart. De komende jaren zal het project een constante stroom aan kennis en kunde opleveren over de vele mogelijkheden die voertuigdata bieden op het gebied van wegbeheer. Bent u benieuwd naar deze ontwikkelingen, of wilt u weten wat voertuigdata voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op voor meer informatie.
 
Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Data over deelmobiliteit in Hengelo & Enschede

Project

08 jun
Justin Door

Justin

Data over deelmobiliteit in Hengelo & Enschede

Keypoint heeft voor Enschede en Hengelo een data-analyse uitgevoerd over deelmobiliteit. Dat alles met data uit het landelijke dashboard deelmobiliteit.

Lees verder
Nieuwe databronnen in beeld

Project

20 apr
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Nieuwe databronnen in beeld

Er komen steeds meer nieuwe databronnen beschikbaar. Denk aan voertuigdata, floating car data en cellulaire data. Hoe kunnen die de werkprocessen van wegbeheerders ondersteunen? Voor de tweede Samenwerkingsagenda Smart Mobility van het LVMB hebben we de recente ontwikkelingen van dit soort ‘nieuwe databronnen’ tegen het licht gehouden.

Lees verder
Handreiking digitaal VM voor wegbeheerders

Project

30 mrt
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Handreiking digitaal VM voor wegbeheerders

Bij verkeersmanagement wordt steeds meer gebruik gemaakt van digitale (in-car) instrumenten. Voor de tweede Samenwerkingsagenda Smart Mobility van het LVMB hebben we een handreiking opgesteld, die antwoord geeft op de vraag: Hoe kunnen wegbeheerders digitaal verkeersmanagement inzetten voor drie onderwerpen: Filestaart waarschuwing, Vooraankondigingen bij wegwerkzaamheden en evenementen, en Routekeuze en sluipverkeer.

Lees verder