Deelmobiliteit in Enschede: Waar zijn we, en waar gaan we naartoe?
Ramon Kienhuis
Ramon Kienhuis
Adviseur Mobiliteit

Deelmobiliteit in Enschede: Waar zijn we, en waar gaan we naartoe?

22 mrt 2024

Deelmobiliteiten, zoals deelscooters en deelfietsen zijn op steeds meer plekken te vinden, zo laat ook de meest recent analyse van het CROW zien. Ook binnen Keypoint zien we dat deelmobiliteit een steeds populairdere manier van publiek vervoer is om onszelf te verplaatsen. Deelmobiliteit is dan ook een vaak terugkerend onderwerp op onze website; bijvoorbeeld onderstaande artikelen:

  • Zo waren wij betrokken bij de eerste tussenevaluatie van de hublocaties  in 2023. 

  • Wij hebben de herkomst-bestemmingsrelaties voor deelmobiliteit in Hengelo en Enschede in kaart gebracht.

  • We hebben voor de gemeente Enschede onderzoek gedaan naar de gebruikerservaringen van potentiële gebruikers van de deelmobiliteithubs.  

Het ministerie van infrastructuur en Waterstaat moedigt gemeentes aan om het gebruik van deelmobiliteit in kaart te brengen. Hiervoor is onder andere door het CROW Dashboard Deelmobiliteit opgezet. Op deze website zijn onder andere gegevens over het aantal verhuringen en de bezetting van deelscooters en deelfietsen in te zien en te downloaden.

De gemeente Enschede maakt ook gebruik van dit dashboard. Tegelijkertijd wil de gemeente Enschede ook specifiekere en diepgaandere informatie over het gebruik van deelscooters en deelfietsen in de stad. Hoe verschillen ritpatronen tijdens de verschillende spitsperiodes? Welke hubs hebben een grotere vraag dan aanbod? Bij welke hubs worden vooral lange ritten met de deelscooter gemaakt, maar vrijwel geen ritten met deelfietsen? Antwoorden op deze vragen zijn belangrijk om gericht en efficiënt deelmobiliteitsbeleid te kunnen voeren. Voor het ontwikkelen en uitvoeren van deze analyses is gemeente Enschede bij Keypoint uitgekomen.

Deze analyses voeren wij iedere maand automatisch uit, waarbij we gebruik maken van de (API)-koppeling met het Dashboard Deelmobiliteit. De resultaten leveren we op in een overzichtelijk dashboard zodat ze makkelijk te bekijken en te delen zijn (in bijvoorbeeld Microsoft Power BI). Daarnaast houden we in samenwerking met gemeente Enschede de landelijke ontwikkelingen goed in de gaten, en breiden we de analyse steeds verder uit om aan te (blijven) sluiten aan de ontwikkelingen van de deelmobiliteit in Nederland.

Figuur 1 Een voorbeeld van het aantal verhuringen per hub in Enschede
Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Keypoint onderzoekt het effect van GOW30 op het openbaar vervoer in Haarlem

Project

29 feb
Justin van Steijn Door

Justin van Steijn

Keypoint onderzoekt het effect van GOW30 op het openbaar vervoer in Haarlem

Haarlem is bezig veel wegen te transformeren naar GOW30. Keypoint voert in opdracht van de gemeente een onderzoek uit naar het effect dat deze transitie kan hebben op het openbaar vervoer in de stad.

Lees verder
Keypoint biedt verkeerskundige ondersteuning aan de gemeente Wierden

Project

28 aug
Frits de Haan Door

Frits de Haan

Keypoint biedt verkeerskundige ondersteuning aan de gemeente Wierden

Keypoint Consultancy ondersteunt het team van gemeente Wierden met verkeerskunde.

Lees verder
Keypoint draagt bij aan veilige schoolzones in de gemeente Woerden

Project

27 jun
Ward de Jong Door

Ward de Jong

Keypoint draagt bij aan veilige schoolzones in de gemeente Woerden

In opdracht van de gemeente Woerden, heeft Keypoint het creëren van veilige schoolzones op touw gezet.

Lees verder