Deelmobiliteitshubs in Enschede – Hoe zien mensen de hubs?
Justin van Steijn
Justin van Steijn
Adviseur Mobiliteit

Deelmobiliteitshubs in Enschede – Hoe zien mensen de hubs?

20 nov 2023

De gemeente Enschede heeft in 2022 deelmobiliteithubs geplaatst op het Kennispark. Het Kennispark bestaat uit de campus van de Universiteit Twente en het bedrijventerrein. De deelmobiliteitshubs dienen als verzamelplek voor deelvoertuigen in de omgeving. Gebruikers parkeren de scooters en fietsen op de deelmobiliteitshubs. Dat zorgt voor minder verrommeling van de openbare ruimte. De deelmobiliteitshubs worden aangelegd door heel Nederland. Dat gebeurt volgens een uniform uiterlijk voor de deelmobiliteitshubs waarmee ze makkelijk kunnen worden geïdentificeerd door potentiële gebruikers.

Enschede is gekozen als een van de pilotgemeenten waar deze huisstijl is getest. De deelmobiliteitshubs zijn gemarkeerd met een druppelvormig groen bordje waar het logo van de hubs op staat. Onder dit bordje hangt een bordje met instructies voor het gebruik van de hubs.

De gemeente Enschede wenst een beeld te krijgen van hoe de deelmobiliteitshubs worden ervaren door (potentiële) gebruikers. Hiervoor heeft Keypoint een onderzoek gedaan onder de bezoekers van het Kennispark.

Bij dit onderzoek heeft Keypoint onderzocht of de instructies op de borden duidelijk zijn voor gebruikers en of de hubs opvallen in de omgeving. Er zijn in samenwerking met de gemeente enquêtevragen opgesteld die in juni 2023 zijn gesteld aan bezoekers van het Kennispark.

De respondenten hadden over het algemeen een positief beeld van het uiterlijk van de deelmobiliteitshubs. Wel was een aantal respondenten kritisch over de duidelijkheid van de deelmobiliteitshubs. Zo gaven zij feedback op het ontbreken van Engelse instructies en wisten zij niet welke aanbieders  aanwezig waren bij een deelmobiliteitshub. Ook bleek dat niet alle respondenten daadwerkelijk wisten wat de functie van een deelmobiliteitshub is.

De antwoorden van alle respondenten hebben wij gebundeld tot een adviesrapport dat is geleverd aan de Gemeente Enschede. In de gemeente en landelijk wordt dit nu opgepakt om de deelmobiliteitshubs nog duidelijker te maken.

 

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

Project

05 dec
Helen de Sain Door

Helen de Sain

Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

“Kan Crowd-Sourced data gebruikt worden in het Incident-Management proces in verkeerscentrales van Rijkswaterstaat?” Deze vraag heeft Helen de Sain willen beantwoorden tijdens haar stage bij Keypoint.

Lees verder
Afstudeerscriptie Daan de Wit: BRT in Nederland

Project

04 dec
Cees Bakker Door

Cees Bakker

Afstudeerscriptie Daan de Wit: BRT in Nederland

Daan de Wit heeft bij Keypoint een diepgaand onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid van Bus Rapid Transit (BRT) in Nederland. Welke factoren beïnvloeden de levensvatbaarheid van deze vorm van openbaar vervoer? Daan heeft dit grondig onderzocht.

Lees verder
Schoolzones in het tijdperk van digitaal verkeersmanagement

Project

30 nov
Ronnie Quaink Door

Ronnie Quaink

Schoolzones in het tijdperk van digitaal verkeersmanagement

De opkomst van digitaal verkeersmanagement brengt nieuwe ontwikkelingen op het gebied van verkeersveiligheid met zich mee. In 2024 kunnen automobilisten een waarschuwing verwachten wanneer ze een schoolzone betreden. Keypoint draagt bij aan deze ontwikkeling.

Lees verder