Deelmobiliteitshubs in Enschede – Hoe zien mensen de hubs?
Justin van Steijn
Justin van Steijn
Adviseur Mobiliteit

Deelmobiliteitshubs in Enschede – Hoe zien mensen de hubs?

20 nov 2023

De gemeente Enschede heeft in 2022 deelmobiliteithubs geplaatst op het Kennispark. Het Kennispark bestaat uit de campus van de Universiteit Twente en het bedrijventerrein. De deelmobiliteitshubs dienen als verzamelplek voor deelvoertuigen in de omgeving. Gebruikers parkeren de scooters en fietsen op de deelmobiliteitshubs. Dat zorgt voor minder verrommeling van de openbare ruimte. De deelmobiliteitshubs worden aangelegd door heel Nederland. Dat gebeurt volgens een uniform uiterlijk voor de deelmobiliteitshubs waarmee ze makkelijk kunnen worden geïdentificeerd door potentiële gebruikers.

Enschede is gekozen als een van de pilotgemeenten waar deze huisstijl is getest. De deelmobiliteitshubs zijn gemarkeerd met een druppelvormig groen bordje waar het logo van de hubs op staat. Onder dit bordje hangt een bordje met instructies voor het gebruik van de hubs.

De gemeente Enschede wenst een beeld te krijgen van hoe de deelmobiliteitshubs worden ervaren door (potentiële) gebruikers. Hiervoor heeft Keypoint een onderzoek gedaan onder de bezoekers van het Kennispark.

Bij dit onderzoek heeft Keypoint onderzocht of de instructies op de borden duidelijk zijn voor gebruikers en of de hubs opvallen in de omgeving. Er zijn in samenwerking met de gemeente enquêtevragen opgesteld die in juni 2023 zijn gesteld aan bezoekers van het Kennispark.

De respondenten hadden over het algemeen een positief beeld van het uiterlijk van de deelmobiliteitshubs. Wel was een aantal respondenten kritisch over de duidelijkheid van de deelmobiliteitshubs. Zo gaven zij feedback op het ontbreken van Engelse instructies en wisten zij niet welke aanbieders  aanwezig waren bij een deelmobiliteitshub. Ook bleek dat niet alle respondenten daadwerkelijk wisten wat de functie van een deelmobiliteitshub is.

De antwoorden van alle respondenten hebben wij gebundeld tot een adviesrapport dat is geleverd aan de Gemeente Enschede. In de gemeente en landelijk wordt dit nu opgepakt om de deelmobiliteitshubs nog duidelijker te maken.

 

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Deelmobiliteit in Enschede: Waar zijn we, en waar gaan we naartoe?

Project

22 mrt
Ramon Kienhuis Door

Ramon Kienhuis

Deelmobiliteit in Enschede: Waar zijn we, en waar gaan we naartoe?

Hoe verschillen ritpatronen tijdens de verschillende spitsperiodes? Welke hubs hebben een grotere vraag dan aanbod? Keypoint ondersteunt de gemeente Enschede met het analyseren van de deelmobiliteit in Enschede.

Lees verder
Data over deelmobiliteit in Hengelo & Enschede

Project

08 jun
Justin van Steijn Door

Justin van Steijn

Data over deelmobiliteit in Hengelo & Enschede

Keypoint heeft een data-analyse uitgevoerd met betrekking tot deelmobiliteit voor de steden Enschede en Hengelo. Deze analyse is gebaseerd op gegevens afkomstig van het landelijke dashboard voor deelmobiliteit.

Lees verder
P+R: bestemming bereikt?!

Project

08 mrt
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

P+R: bestemming bereikt?!

Onder invloed van onder andere de woningbouwopgave en de energietransitie verandert onze leefomgeving in hoog tempo. Daarbij geven we vooral in steden minder ruimte aan de auto. Dit betekent dat we de overstap van auto op openbaar vervoer en actieve mobiliteit aan de rand van de stad moeten faciliteren. Keypoint voerde een scan uit en bepaalde zo voor vier bestaande P+R terreinen in Arnhem en Nijmegen welke maatregelen gewenst zijn om deze terreinen op te waarderen naar multimodale mobiliteitshub.

Lees verder