Doetinchem zet fietskoers uit
Patrick Duwel
Patrick Duwel
Directeur

Doetinchem zet fietskoers uit

24 apr 2020

De gemeente Doetinchem heeft de ambitie uitgesproken om de fietsbereikbaarheid verder te stimuleren. Ze wil daarom op korte termijn bestaande verbindingen verbeteren en op lange termijn inspelen op ontwikkelingen als fietssnelwegen. Om de Doetinchemse koers te bepalen is inzicht nodig in de actuele situatie. Keypoint voert daarom op verzoek van de gemeente een onderzoek uit, waarbij we in een aantal stappen tot een geactualiseerd beeld komen.

Startpunt bepalen
We gaan aan de slag door op basis van onder andere de mobiliteitsvisie en het wegencategoriseringsplan een eerste versie van de situatie in kaart te brengen. Zo worden de belangrijkste herkomsten en bestemmingen in beeld gebracht en verbonden aan de infrastructuur, waardoor het fietsnetwerk zichtbaar wordt. Dit startpunt laten we door stakeholders en bewoners toetsen en aanvullen.

Stakeholders aan het woord
Tijdens werksessies wilden we in gesprek gaan met interne en externe stakeholders, zoals projectleiders, wijkregisseurs, de Fietsersbond en dorpsraden. Ten tijde van corona is dit niet verantwoord en moesten we de werkwijze aanpassen. In goed overleg met de opdrachtgever hebben we besloten de inbreng daarom digitaal te gaan verzamelen. Denk hierbij aan informatie over de staat van de infrastructuur, gebruik van het netwerk en verbeterpunten.

Doetinchem spreekt
Ook de bewoners van gemeente Doetinchem worden betrokken. Via het inwonerspanel ‘Doetinchem Spreekt’ vragen we hun mening over het fietsnetwerk en de infrastructuur. Bijvoorbeeld welk cijfer het fietsen in Doetinchem verdient. Ook stellen we een aantal vragen – zoals waar ontbrekende schakels in het netwerk zijn – en vragen we naar verbeterpunten én naar positieve punten.

Het resultaat; digitale kaarten
Met behulp van Geografische Informatie systemen (GIS) verwerken we de uitkomsten in verschillende kaartlagen, bijvoorbeeld het fietsnetwerk en de ontbrekende schakels. Door de kaartlagen te combineren, ontstaat er een beeld van de actuele situatie. Begeleid met een bondige rapportage wordt zo direct duidelijk waar het goed gaat en waar het knelt.

Met dit onderzoek in de hand kan gemeente Doetinchem concrete maatregelen voorleggen aan de gemeenteraad. De maatregelen worden vervolgens opgenomen in een uitvoeringsagenda Mobiliteit, waar de fiets een structurele plaats inneemt.

Wilt u ook weten hoe de fietsbereikbaarheid in uw gemeente ervoor staat? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder.  

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Anti-spam
Typ bovenstaande code over.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Verkeersveilige schoolzones vragen om maatwerk en participatie

Project

04 jul
Ramon Kienhuis Door

Ramon Kienhuis

Verkeersveilige schoolzones vragen om maatwerk en participatie

In opdracht van de gemeente Gouda onderzocht Keypoint de verkeersveiligheid rondom 35 schoolzones. Met de Schoolzone-balans brachten we per locatie samen met de scholen gestructureerd de knelpunten en verbeterkansen in beeld. Zo ondersteunen we Gouda bij een gerichte en samenhangende aanpak voor veiligere schoolomgevingen.

Lees verder
Samen werken aan betere fiets- en wandelroutes in Steenbergen

Project

03 jul
Ramon Kamphuis Door

Ramon Kamphuis

Samen werken aan betere fiets- en wandelroutes in Steenbergen

De gemeente Steenbergen heeft de ambitie om het wandelen en fietsen binnen de gemeente aantrekkelijker en veiliger te maken, zoals verwoord in het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan. In dit kader is onderzocht waar knelpunten liggen en welke verbetermaatregelen mogelijk zijn. Keypoint Consultancy ondersteunde de gemeente daarbij met een datagedreven aanpak, een actief participatieproces en prioritering van maatregelen op basis van brede welvaartseffecten.

Lees verder
Keypoint helpt bedrijven met duurzame mobiliteit in Overijssel

Project

02 jul
Cees Bakker Door

Cees Bakker

Keypoint helpt bedrijven met duurzame mobiliteit in Overijssel

Willen we Nederland  bereikbaar houden op een duurzame manier dan is het duidelijk dat werkgevers daar een sleutelrol in spelen. Zij zijn in staat werknemers direct te prikkelen, te stimuleren en te belonen voor duurzame mobiliteitsvormen zoals de fiets, deelmobiliteit en het openbaar vervoer. Keypoint is door de provincie ingehuurd om bedrijven te ondersteunen bij de werkgeversaanpak.

Lees verder