Project

Doetinchem zet fietskoers uit

24 apr 2020

Opdrachtgever

Gemeente Doetinchem

Projectrol

Onderzoek

Start project

mrt 2020

Doetinchem zet fietskoers uit
Patrick

Patrick

Directeur

”Werken met mensen in een wereld van techniek” is Patricks drijfveer

Patrick is directeur van Keypoint en is analytisch, gedreven en een 'mensen-mens'.

Meer over Patrick

Andere betrokken collega's:

Projecthistorie

De gemeente Doetinchem heeft de ambitie uitgesproken om de fietsbereikbaarheid verder te stimuleren. Ze wil daarom op korte termijn bestaande verbindingen verbeteren en op lange termijn inspelen op ontwikkelingen als fietssnelwegen. Om de Doetinchemse koers te bepalen is inzicht nodig in de actuele situatie. Keypoint voert daarom op verzoek van de gemeente een onderzoek uit, waarbij we in een aantal stappen tot een geactualiseerd beeld komen.

Startpunt bepalen
We gaan aan de slag door op basis van onder andere de mobiliteitsvisie en het wegencategoriseringsplan een eerste versie van de situatie in kaart te brengen. Zo worden de belangrijkste herkomsten en bestemmingen in beeld gebracht en verbonden aan de infrastructuur, waardoor het fietsnetwerk zichtbaar wordt. Dit startpunt laten we door stakeholders en bewoners toetsen en aanvullen.

Stakeholders aan het woord
Tijdens werksessies wilden we in gesprek gaan met interne en externe stakeholders, zoals projectleiders, wijkregisseurs, de Fietsersbond en dorpsraden. Ten tijde van corona is dit niet verantwoord en moesten we de werkwijze aanpassen. In goed overleg met de opdrachtgever hebben we besloten de inbreng daarom digitaal te gaan verzamelen. Denk hierbij aan informatie over de staat van de infrastructuur, gebruik van het netwerk en verbeterpunten.

Doetinchem spreekt
Ook de bewoners van gemeente Doetinchem worden betrokken. Via het inwonerspanel ‘Doetinchem Spreekt’ vragen we hun mening over het fietsnetwerk en de infrastructuur. Bijvoorbeeld welk cijfer het fietsen in Doetinchem verdient. Ook stellen we een aantal vragen – zoals waar ontbrekende schakels in het netwerk zijn – en vragen we naar verbeterpunten én naar positieve punten.

Het resultaat; digitale kaarten
Met behulp van Geografische Informatie systemen (GIS) verwerken we de uitkomsten in verschillende kaartlagen, bijvoorbeeld het fietsnetwerk en de ontbrekende schakels. Door de kaartlagen te combineren, ontstaat er een beeld van de actuele situatie. Begeleid met een bondige rapportage wordt zo direct duidelijk waar het goed gaat en waar het knelt.

Met dit onderzoek in de hand kan gemeente Doetinchem concrete maatregelen voorleggen aan de gemeenteraad. De maatregelen worden vervolgens opgenomen in een uitvoeringsagenda Mobiliteit, waar de fiets een structurele plaats inneemt.

Wilt u ook weten hoe de fietsbereikbaarheid in uw gemeente ervoor staat? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag verder.  

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

P+R: bestemming bereikt?!

Nieuws

08 mrt
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

P+R: bestemming bereikt?!

Onder invloed van onder andere de woningbouwopgave en de energietransitie verandert onze leefomgeving in hoog tempo. Daarbij geven we vooral in steden minder ruimte aan de auto. Dit betekent dat we de overstap van auto op openbaar vervoer en actieve mobiliteit aan de rand van de stad moeten faciliteren. Keypoint voerde een scan uit en bepaalde zo voor vier bestaande P+R terreinen in Arnhem en Nijmegen welke maatregelen gewenst zijn om deze terreinen op te waarderen naar multimodale mobiliteitshub.

Lees verder
Een netwerk van compacte buurthubs voor deelmobiliteit – de eerste ervaringen in Enschede

Project

01 feb
Justin Door

Justin

Een netwerk van compacte buurthubs voor deelmobiliteit – de eerste ervaringen in Enschede

In toenemende mate werken publieke en private partijen samen aan duurzame oplossingen voor verstedelijking en mobiliteit. Eén van die oplossingen is het realiseren van buurthubs waar diverse providers deelmobiliteit aanbieden. Ook Enschede heeft zich op dat pad begeven en gaat voor een uitgebreid netwerk van compacte buurthubs. Keypoint heeft een tussenevaluatie gemaakt voor deze hubs.

Lees verder
Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit

Nieuws

14 dec
Ward Door

Ward

Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit

In zijn blogserie kijkt Ward de Jong vanuit verschillende invalshoeken naar deelmobiliteit en neemt hij de lezer mee in de wereld van dit snel groeiende fenomeen. De laatste blog uit de reeks: Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit.

Lees verder

Andere projecten

Projecten in de buurt

Analyse fietsdata Alphen aan den Rijn

Project

03 apr
Patrick Door

Patrick

Analyse fietsdata Alphen aan den Rijn

Keypoint voert voor de gemeente Alphen aan den Rijn een analyse uit op basis van de data uit de Nationale Fiets Telweek. Tijdens de tweede editie van de Fiets Telweek in 2016 heeft de gemeente Alphen aan den Rijn aanvullende communicatiemiddelen inge...

Lees verder