Project

Duurzaamheid BioLNG in beeld met data-analyse vrachtverkeer

01 feb 2021

Opdrachtgever

Rolande

Projectrol

Projectleider

Start project

mrt 2020

Duurzaamheid BioLNG in beeld met data-analyse vrachtverkeer
Erik

Erik

Adviseur Mobiliteit

Analytisch en gedreven door duurzame mobiliteitsveranderingen

Hoe kunnen we de transitie naar duurzame mobiliteit concreet vormgeven? En hoe kunnen we de voortgang en het effect van beleid en maatregelen het beste meten? Concrete vragen waarvoor u bij Erik aan het juiste adres bent.

Meer over Erik

Andere betrokken collega's:

Justin

Rolande, de Nederlandse pionier en marktleider op het gebied van vloeibaar aardgas (LNG), is samen met IVECO, Scania, Volvo en een tiental transporteurs een real life trial gestart om de prestaties van het rijden op Bio-LNG te meten. Hierbij worden 35 LNG-trucks van verschillende merken en transportondernemingen 18 maanden lang nauw gevolgd. De trial is onderdeel van het project BioLNG4EU, dat mede door het Europese CEF-programma is gefinancierd. Het is het eerste EU-project waarbij trucks daadwerkelijk met BioLNG de weg op gaan.  

De rol van Keypoint 

Tijdens de pilot verzamelt Keypoint de data over de prestaties en het verbruik van de trucks die sinds april 2020 rijden op een blend met BioLNG. Keypoint analyseert deze data, die uit de board-computers komt, om tijdens en na afloop van het project tot gefundeerde conclusies te kunnen komen. De resultaten en conclusies worden zowel met de deelnemers, de Europese Commissie en de sector gedeeld. 

Onderzoeksvragen 

Keypoint beantwoordt voor Rolande de volgende vragen: 

  • A. Wat is het verbruik en de uitstoot van BioLNG- en dieseltrucks in deze pilot? 
  • B. Wat is het verband tussen rijparameters, zoals snelheid en tonnage, en het verbruik? 
  • C. Hoe verhouden gegevens van tankstations zich met het verbruik gemeten door de trucks? 
  • D. Hoe verhouden de verbruikscijfers uit deze pilot zich met andere bronnen? 

Dataverzameling en -analyse 

Om deze vragen te kunnen beantwoorden, is data benodigd. Keypoint verzamelt deze data bij de diverse leveranciers en bij Rolande zelf en verwerkt deze in een uniforme database. Met behulp van het datacollectie-, analyse- en rapportagesysteem dat Keypoint heeft opgezet, geven we middels maand- en kwartaalrapportages gestructureerd en overzichtelijk antwoord op de onderzoeksvragen.

Bovenstaand schema geeft een indruk van de opbouw van het door Keypoint ontwikkelde dataverwerkingssysteem, de inkomende datastromen en de manier waarop het bijdraagt aan het beantwoorden van de onderzoeksvragen. 

Voor meer informatie over het opzetten van een analyse- en rapportagesysteem voor uw onderzoeksvraag, kunt u contact opnemen met Erik Klok of Justin van Steijn. 

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Laten we de NTF-miljarden goed besteden

Nieuws

08 jun
Erik Door

Erik

Laten we de NTF-miljarden goed besteden

Binnen Keypoint zien we grote meerwaarde in het gebruik van mobiliteitsdata voor het doen van onderzoek en het maken van beleid.

Lees verder
Zien we u op het Nationaal Fietscongres?

Nieuws

03 jun
Erik Door

Erik

Zien we u op het Nationaal Fietscongres?

Op 17 juni komt de Nederlandse fietswereld weer bij elkaar tijdens het Nationaal Fietscongres. Uiteraard is Keypoint ook dit jaar weer aanwezig.

Lees verder
P+R onderdeel van mobiliteitstransitie in provincie Utrecht

Project

01 jun
Cees Door

Cees

P+R onderdeel van mobiliteitstransitie in provincie Utrecht

De provincie Utrecht ziet P+R – ofwel Parkeren op Afstand – als een belangrijk onderdeel van de strategie om de mobiliteit in de provincie anders in te gaan richten. Keypoint werkt samen met Witteveen+Bos en Kwirkey bij het opstellen van de visie op P+R.

Lees verder