Project

Duurzaamheid BioLNG in beeld met data-analyse vrachtverkeer

01 feb 2021

Opdrachtgever

Rolande

Projectrol

Projectleider

Start project

mrt 2020

Duurzaamheid BioLNG in beeld met data-analyse vrachtverkeer
Patrick

Patrick

Directeur

”Werken met mensen in een wereld van techniek” is Patricks drijfveer

Patrick is directeur van Keypoint en is analytisch, gedreven en een 'mensen-mens'.

Meer over Patrick

Andere betrokken collega's:

Justin

Rolande, de Nederlandse pionier en marktleider op het gebied van vloeibaar aardgas (LNG), is samen met IVECO, Scania, Volvo en een tiental transporteurs een real life trial gestart om de prestaties van het rijden op Bio-LNG te meten. Hierbij worden 35 LNG-trucks van verschillende merken en transportondernemingen 18 maanden lang nauw gevolgd. De trial is onderdeel van het project BioLNG4EU, dat mede door het Europese CEF-programma is gefinancierd. Het is het eerste EU-project waarbij trucks daadwerkelijk met BioLNG de weg op gaan.  

De rol van Keypoint 

Tijdens de pilot verzamelt Keypoint de data over de prestaties en het verbruik van de trucks die sinds april 2020 rijden op een blend met BioLNG. Keypoint analyseert deze data, die uit de board-computers komt, om tijdens en na afloop van het project tot gefundeerde conclusies te kunnen komen. De resultaten en conclusies worden zowel met de deelnemers, de Europese Commissie en de sector gedeeld. 

Onderzoeksvragen 

Keypoint beantwoordt voor Rolande de volgende vragen: 

  • A. Wat is het verbruik en de uitstoot van BioLNG- en dieseltrucks in deze pilot? 
  • B. Wat is het verband tussen rijparameters, zoals snelheid en tonnage, en het verbruik? 
  • C. Hoe verhouden gegevens van tankstations zich met het verbruik gemeten door de trucks? 
  • D. Hoe verhouden de verbruikscijfers uit deze pilot zich met andere bronnen? 

Dataverzameling en -analyse 

Om deze vragen te kunnen beantwoorden, is data benodigd. Keypoint verzamelt deze data bij de diverse leveranciers en bij Rolande zelf en verwerkt deze in een uniforme database. Met behulp van het datacollectie-, analyse- en rapportagesysteem dat Keypoint heeft opgezet, geven we middels maand- en kwartaalrapportages gestructureerd en overzichtelijk antwoord op de onderzoeksvragen.

Bovenstaand schema geeft een indruk van de opbouw van het door Keypoint ontwikkelde dataverwerkingssysteem, de inkomende datastromen en de manier waarop het bijdraagt aan het beantwoorden van de onderzoeksvragen. 

Voor meer informatie over het opzetten van een analyse- en rapportagesysteem voor uw onderzoeksvraag, kunt u contact opnemen met Erik Klok of Justin van Steijn. 

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit

Nieuws

14 dec
Ward Door

Ward

Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit

In zijn blogserie kijkt Ward de Jong vanuit verschillende invalshoeken naar deelmobiliteit en neemt hij de lezer mee in de wereld van dit snel groeiende fenomeen. De laatste blog uit de reeks: Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit.

Lees verder
Deelmobiliteit stimuleren als gemeente: Waar moet je rekening mee houden?

Nieuws

14 sept
Ward Door

Ward

Deelmobiliteit stimuleren als gemeente: Waar moet je rekening mee houden?

In zijn blogserie kijkt Ward de Jong vanuit verschillende invalshoeken naar deelmobiliteit en neemt hij de lezer mee in de wereld van dit snel groeiende fenomeen. De tweede blog: Nudging als duwtje in de richting van deelmobiliteit.

Lees verder
Veilig op weg met Safety Priority Services

Project

18 jul
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Veilig op weg met Safety Priority Services

Safety Priority Services (SPS): het ministerie van IenW en zes bedrijven (ANWB, Be-Mobile, Hyundai, Inrix, Kia, TomTom) werken de komende jaren samen om meer en betere in-car veiligheidswaarschuwingen aan weggebruikers te leveren. Dat kan via het dashboard van hun auto of een navigatiedienst. Ronnie Poorterman is namens het ministerie actief als Operational Projectmanager voor SPS.

Lees verder