Duurzaamheid BioLNG in beeld met data-analyse vrachtverkeer

Duurzaamheid BioLNG in beeld met data-analyse vrachtverkeer

01 feb 2021

Rolande, de Nederlandse pionier en marktleider op het gebied van vloeibaar aardgas (LNG), is samen met IVECO, Scania, Volvo en een tiental transporteurs een real life trial gestart om de prestaties van het rijden op Bio-LNG te meten. Hierbij worden 35 LNG-trucks van verschillende merken en transportondernemingen 18 maanden lang nauw gevolgd. De trial is onderdeel van het project BioLNG4EU, dat mede door het Europese CEF-programma is gefinancierd. Het is het eerste EU-project waarbij trucks daadwerkelijk met BioLNG de weg op gaan.  

De rol van Keypoint 

Tijdens de pilot verzamelt Keypoint de data over de prestaties en het verbruik van de trucks die sinds april 2020 rijden op een blend met BioLNG. Keypoint analyseert deze data, die uit de board-computers komt, om tijdens en na afloop van het project tot gefundeerde conclusies te kunnen komen. De resultaten en conclusies worden zowel met de deelnemers, de Europese Commissie en de sector gedeeld. 

Onderzoeksvragen 

Keypoint beantwoordt voor Rolande de volgende vragen: 

  • A. Wat is het verbruik en de uitstoot van BioLNG- en dieseltrucks in deze pilot? 
  • B. Wat is het verband tussen rijparameters, zoals snelheid en tonnage, en het verbruik? 
  • C. Hoe verhouden gegevens van tankstations zich met het verbruik gemeten door de trucks? 
  • D. Hoe verhouden de verbruikscijfers uit deze pilot zich met andere bronnen? 

Dataverzameling en -analyse 

Om deze vragen te kunnen beantwoorden, is data benodigd. Keypoint verzamelt deze data bij de diverse leveranciers en bij Rolande zelf en verwerkt deze in een uniforme database. Met behulp van het datacollectie-, analyse- en rapportagesysteem dat Keypoint heeft opgezet, geven we middels maand- en kwartaalrapportages gestructureerd en overzichtelijk antwoord op de onderzoeksvragen.

Bovenstaand schema geeft een indruk van de opbouw van het door Keypoint ontwikkelde dataverwerkingssysteem, de inkomende datastromen en de manier waarop het bijdraagt aan het beantwoorden van de onderzoeksvragen. 

Voor meer informatie over het opzetten van een analyse- en rapportagesysteem voor uw onderzoeksvraag, kunt u contact opnemen met Erik Klok of Justin van Steijn. 

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Keypoint ondersteunt de Stedendriehoek bij aanbesteding NMS

Project

04 jun
Gertjan Stoel Door

Gertjan Stoel

Keypoint ondersteunt de Stedendriehoek bij aanbesteding NMS

Het contract voor het huidige verkeersmanagementsysteem van Deventer en Apeldoorn, DevIS, loopt in 2025 af. Regio Stedendriehoek gaat een nieuw verkeersmanagementsysteem aanbesteden. Keypoint verwerkt de wensen en eisen van alle betrokkenen tot een functioneel programma van eisen (PvE) en een marktbenaderingsadvies.

Lees verder
Wat is het effect van GOW30 op de rijtijden van het ov?

Project

03 jun
Justin van Steijn Door

Justin van Steijn

Wat is het effect van GOW30 op de rijtijden van het ov?

Veel gemeenten zijn bezig met het invoeren van 30 km/uur als maximumsnelheid binnen een groot deel van de bebouwde kom. Wij maken voor gemeenten en provincies graag inzichtelijk wat de invloed is van de nieuwe maximumsnelheden op de rijtijden van het ov. Hiervoor maken we onder andere gebruik van floating car data uit bussen.

Lees verder
Keypoint Verhuist naar Nieuwegracht 24a in Utrecht

Nieuws

12 mrt
Michiel Doelman Door

Michiel Doelman

Keypoint Verhuist naar Nieuwegracht 24a in Utrecht

Na 7 jaar zeggen we gedag tegen ons kantoor aan de Ganzenmarkt. Tijdens deze periode hebben we talloze mooie herinneringen gecreëerd en interessante mensen ontmoet. Maar nu is het tijd voor een nieuwe fase in ons verhaal.

Lees verder