Een nieuwe richtlijn voor plaatsing van DRIS

Een nieuwe richtlijn voor plaatsing van DRIS

09 aug 2017
Ruim 10 jaar geleden verschenen de eerste dynamische reisinformatiepanelen (DRIS-panelen) in Nederland op straat. Nu, 10 jaar later, is het einde van de economische en technische levensduur van de DRIS panelen en de bijbehorende onderhoudscontracten in zicht. Dit betekent dat de komende jaren op verschillende locaties de huidige DRIS-panelen moeten worden vernieuwd. De vraag die daarbij opkomst is: “Waar moeten we wel en geen nieuw paneel plaatsen?”.
Openbaar Vervoersautoriteiten (OVA’s) blijken grote verschillen te hanteren in de criteria voor plaatsing van DRIS-panelen. Het NDOV heeft daarom behoefte aan een landelijke richtlijn voor de vernieuwing van DRIS-panelen. Een landelijke richtlijn draagt bij aan eenheid om de reiziger op een herkenbare en bruikbare wijze reisinformatie te tonen. Een toekomstbestendige invulling hiervan kan echter alleen op basis van een gemeenschappelijk beeld op zowel de ontwikkeling van DRIS als op de ontwikkeling van reisinformatie.
Het NDOV heeft Keypoint gevraagd om, samen met een werkgroep vanuit NDOV, een landelijke richtlijn op te stellen voor de vernieuwing van DRIS panelen. Deze richtlijn geeft een advies over waar welke type paneel geplaatst moet worden, terwijl een bijbehorend afwegingskader ondersteuning biedt bij het bepalen op welke wijze de richtlijn in een lokale situatie toegepast kan worden. Het beoogde resultaat van de richtlijn is het hebben van heldere kaders voor een uniforme plaatsing van DRIS-panelen in heel Nederland.
Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Op weg naar duurzame mobiliteit: het reisadvies van de toekomst

Project

10 nov
Jop Zwienenberg Door

Jop Zwienenberg

Op weg naar duurzame mobiliteit: het reisadvies van de toekomst

Jop Zwienenberg neemt je mee in de wereld van 'Multimodal Travel Information Services' (MMTIS), een kans om de volgende stap te zetten in de wereld van navigatie en multimodale mobiliteit.

Lees verder
Geofencing: wat gebeurt er als je door een digitaal “hek” heen rijdt?

Nieuws

20 jun
Jop Zwienenberg Door

Jop Zwienenberg

Geofencing: wat gebeurt er als je door een digitaal “hek” heen rijdt?

Jop Zwienenberg geeft ons wat inzicht in de wereld van ‘Geofencing’. Locatiedata wordt in het verkeer gebruikt om files te voorkomen en om informatie aan weggebruikers te verstrekken. Maar wat houdt ‘geofencing’ nou eigenlijk in? En wat kun je ermee? Jop legt het u graag uit aan de hand van een aantal mooie voorbeelden die spelen binnen projecten waar hij is ingerold

Lees verder
Slim routeadvies voor iedere automobilist.

Project

11 jul
Ronnie Quaink Door

Ronnie Quaink

Slim routeadvies voor iedere automobilist.

Slim routeadvies voor iedere automobilist. Wegbeheerders en navigatiepartijen werken daar aan binnen het project VM-IVRA. Dat doen ze door samen innovatieve in-car diensten te ontwikkelen, beproeven en op te schalen.

Lees verder