Nieuws

Enschede gaat verrommeling tegen door deelmobiliteitshubs

12 jul 2022

Opdrachtgever

Gemeente Enschede

Projectrol

Adviseur

Start project

jul 2022

Enschede gaat verrommeling tegen door deelmobiliteitshubs
Cees

Cees

Teamleider Mobiliteit

Interesse in de mens en een goed ontwikkelde bestuurlijke antenne

Cees heeft zich altijd aangetrokken gevoeld tot de spannende dynamiek tussen zich verplaatsende personen, hun drijfveren en de inrichting van de openbare ruimte. Tegelijk betreedt hij ook graag terreinen buiten het speelveld van de mobiliteit.

Meer over Cees

Andere betrokken collega's:

‘Verrommeling van de openbare ruimte’ is een veel gebruikte beschrijving bij de opkomst van deelfiets en -scooters die her en der in de stad worden geparkeerd. Met de inzet van deelmobiliteitshubs concentreren voertuigen van deelmobiliteit zich op een aantal centrale plekken en ontstaat een hogere kwaliteit van de openbare ruimte. Maar hoe pakt dit in de praktijk uit?

Enschede is verkozen als een van de pilotgemeentes om deze aanpak en de werking ervan te testen.

Op het kennispark en de campus van de Universiteit Twente realiseert de gemeente in twee fases een netwerk van maar liefst 23 hubs. Bureau Mijksenaar (bekend van de Schiphol bewegwijzering) heeft een landelijke uitstraling voor deelmobiliteitshubs ontwikkeld en deze wordt ook voor deze pilot toegepast.

Keypoint voert een tussenevaluatie waarbij kort na de realisatie al pluspunten en verbeterpunten geïdentificeerd die gebruikt worden voor de stadsbrede uitrol van mobiliteitshubs in Enschede. De aanpak bestaat uit het onderzoeken van de volgende aspecten van deelmobiliteitshubs:

  • Geografische locaties hubs
  • Impact openbare ruimte
  • Gebruik van hubs
  • Tevredenheid onder gebruikers van deelmobiliteit

Voor de beoordeling van deze aspecten zijn indicatoren en bijpassende onderzoeksmethodes opgesteld. Dit betreft zowel kwalitatieve als kwantitatieve methodes, zoals interviews met de gebruikers, de voorbijgangers, de gemeente zelf (keuze voor de locatie), een schouw, het houden van enquêtes en analyses van de deelmobiliteitsdata van de providers. De resultaten worden in het najaar van 2022 verwacht.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

P+R: bestemming bereikt?!

Nieuws

08 mrt
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

P+R: bestemming bereikt?!

Onder invloed van onder andere de woningbouwopgave en de energietransitie verandert onze leefomgeving in hoog tempo. Daarbij geven we vooral in steden minder ruimte aan de auto. Dit betekent dat we de overstap van auto op openbaar vervoer en actieve mobiliteit aan de rand van de stad moeten faciliteren. Keypoint voerde een scan uit en bepaalde zo voor vier bestaande P+R terreinen in Arnhem en Nijmegen welke maatregelen gewenst zijn om deze terreinen op te waarderen naar multimodale mobiliteitshub.

Lees verder
Een netwerk van compacte buurthubs voor deelmobiliteit – de eerste ervaringen in Enschede

Project

01 feb
Justin Door

Justin

Een netwerk van compacte buurthubs voor deelmobiliteit – de eerste ervaringen in Enschede

In toenemende mate werken publieke en private partijen samen aan duurzame oplossingen voor verstedelijking en mobiliteit. Eén van die oplossingen is het realiseren van buurthubs waar diverse providers deelmobiliteit aanbieden. Ook Enschede heeft zich op dat pad begeven en gaat voor een uitgebreid netwerk van compacte buurthubs. Keypoint heeft een tussenevaluatie gemaakt voor deze hubs.

Lees verder
Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit

Nieuws

14 dec
Ward Door

Ward

Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit

In zijn blogserie kijkt Ward de Jong vanuit verschillende invalshoeken naar deelmobiliteit en neemt hij de lezer mee in de wereld van dit snel groeiende fenomeen. De laatste blog uit de reeks: Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit.

Lees verder