Enschede gaat verrommeling tegen door deelmobiliteitshubs
Cees Bakker
Cees Bakker
Teamleider Mobiliteit

Enschede gaat verrommeling tegen door deelmobiliteitshubs

12 jul 2022

‘Verrommeling van de openbare ruimte’ is een veel gebruikte beschrijving bij de opkomst van deelfiets en -scooters die her en der in de stad worden geparkeerd. Met de inzet van deelmobiliteitshubs concentreren voertuigen van deelmobiliteit zich op een aantal centrale plekken en ontstaat een hogere kwaliteit van de openbare ruimte. Maar hoe pakt dit in de praktijk uit?

Enschede is verkozen als een van de pilotgemeentes om deze aanpak en de werking ervan te testen.

Op het kennispark en de campus van de Universiteit Twente realiseert de gemeente in twee fases een netwerk van maar liefst 23 hubs. Bureau Mijksenaar (bekend van de Schiphol bewegwijzering) heeft een landelijke uitstraling voor deelmobiliteitshubs ontwikkeld en deze wordt ook voor deze pilot toegepast.

Keypoint voert een tussenevaluatie waarbij kort na de realisatie al pluspunten en verbeterpunten geïdentificeerd die gebruikt worden voor de stadsbrede uitrol van mobiliteitshubs in Enschede. De aanpak bestaat uit het onderzoeken van de volgende aspecten van deelmobiliteitshubs:

  • Geografische locaties hubs
  • Impact openbare ruimte
  • Gebruik van hubs
  • Tevredenheid onder gebruikers van deelmobiliteit

Voor de beoordeling van deze aspecten zijn indicatoren en bijpassende onderzoeksmethodes opgesteld. Dit betreft zowel kwalitatieve als kwantitatieve methodes, zoals interviews met de gebruikers, de voorbijgangers, de gemeente zelf (keuze voor de locatie), een schouw, het houden van enquêtes en analyses van de deelmobiliteitsdata van de providers. De resultaten worden in het najaar van 2022 verwacht.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

Project

05 dec
Helen de Sain Door

Helen de Sain

Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

“Kan Crowd-Sourced data gebruikt worden in het Incident-Management proces in verkeerscentrales van Rijkswaterstaat?” Deze vraag heeft Helen de Sain willen beantwoorden tijdens haar stage bij Keypoint.

Lees verder
Afstudeerscriptie Daan de Wit: BRT in Nederland

Project

04 dec
Cees Bakker Door

Cees Bakker

Afstudeerscriptie Daan de Wit: BRT in Nederland

Daan de Wit heeft bij Keypoint een diepgaand onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid van Bus Rapid Transit (BRT) in Nederland. Welke factoren beïnvloeden de levensvatbaarheid van deze vorm van openbaar vervoer? Daan heeft dit grondig onderzocht.

Lees verder
Schoolzones in het tijdperk van digitaal verkeersmanagement

Project

30 nov
Ronnie Quaink Door

Ronnie Quaink

Schoolzones in het tijdperk van digitaal verkeersmanagement

De opkomst van digitaal verkeersmanagement brengt nieuwe ontwikkelingen op het gebied van verkeersveiligheid met zich mee. In 2024 kunnen automobilisten een waarschuwing verwachten wanneer ze een schoolzone betreden. Keypoint draagt bij aan deze ontwikkeling.

Lees verder