Nieuws

Enschede gaat verrommeling tegen door deelmobiliteitshubs

12 jul 2022

Opdrachtgever

Gemeente Enschede

Projectrol

Adviseur

Start project

jul 2022

Enschede gaat verrommeling tegen door deelmobiliteitshubs
Cees

Cees

Teamleider Mobiliteit

Interesse in de mens en een goed ontwikkelde bestuurlijke antenne

Cees heeft zich altijd aangetrokken gevoeld tot de spannende dynamiek tussen zich verplaatsende personen, hun drijfveren en de inrichting van de openbare ruimte. Tegelijk betreedt hij ook graag terreinen buiten het speelveld van de mobiliteit.

Meer over Cees

Andere betrokken collega's:

‘Verrommeling van de openbare ruimte’ is een veel gebruikte beschrijving bij de opkomst van deelfiets en -scooters die her en der in de stad worden geparkeerd. Met de inzet van deelmobiliteitshubs concentreren voertuigen van deelmobiliteit zich op een aantal centrale plekken en ontstaat een hogere kwaliteit van de openbare ruimte. Maar hoe pakt dit in de praktijk uit?

Enschede is verkozen als een van de pilotgemeentes om deze aanpak en de werking ervan te testen.

Op het kennispark en de campus van de Universiteit Twente realiseert de gemeente in twee fases een netwerk van maar liefst 23 hubs. Bureau Mijksenaar (bekend van de Schiphol bewegwijzering) heeft een landelijke uitstraling voor deelmobiliteitshubs ontwikkeld en deze wordt ook voor deze pilot toegepast.

Keypoint voert een tussenevaluatie waarbij kort na de realisatie al pluspunten en verbeterpunten geïdentificeerd die gebruikt worden voor de stadsbrede uitrol van mobiliteitshubs in Enschede. De aanpak bestaat uit het onderzoeken van de volgende aspecten van deelmobiliteitshubs:

  • Geografische locaties hubs
  • Impact openbare ruimte
  • Gebruik van hubs
  • Tevredenheid onder gebruikers van deelmobiliteit

Voor de beoordeling van deze aspecten zijn indicatoren en bijpassende onderzoeksmethodes opgesteld. Dit betreft zowel kwalitatieve als kwantitatieve methodes, zoals interviews met de gebruikers, de voorbijgangers, de gemeente zelf (keuze voor de locatie), een schouw, het houden van enquêtes en analyses van de deelmobiliteitsdata van de providers. De resultaten worden in het najaar van 2022 verwacht.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Deelmobiliteit stimuleren als gemeente: Waar moet je rekening mee houden?

Nieuws

14 sept
Ward Door

Ward

Deelmobiliteit stimuleren als gemeente: Waar moet je rekening mee houden?

In zijn blogserie kijkt Ward de Jong vanuit verschillende invalshoeken naar deelmobiliteit en neemt hij de lezer mee in de wereld van dit snel groeiende fenomeen. De tweede blog: Nudging als duwtje in de richting van deelmobiliteit.

Lees verder
Veilig op weg met Safety Priority Services

Project

18 jul
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Veilig op weg met Safety Priority Services

Safety Priority Services (SPS): het ministerie van IenW en zes bedrijven (ANWB, Be-Mobile, Hyundai, Inrix, Kia, TomTom) werken de komende jaren samen om meer en betere in-car veiligheidswaarschuwingen aan weggebruikers te leveren. Dat kan via het dashboard van hun auto of een navigatiedienst. Ronnie Poorterman is namens het ministerie actief als Operational Projectmanager voor SPS.

Lees verder
Enschede gaat verrommeling tegen door deelmobiliteitshubs

Nieuws

12 jul
Cees Door

Cees

Enschede gaat verrommeling tegen door deelmobiliteitshubs

'Verrommeling van de openbare ruimte' is een veel gebruikte beschrijving bij de opkomst van deelfiets en -scooters die her en der in de stad worden geparkeerd.

Lees verder