Op naar de "schoolzone 2.0", een evaluatie van de schoolomgeving in Haarlemmermeer

Op naar de "schoolzone 2.0", een evaluatie van de schoolomgeving in Haarlemmermeer

03 dec 2024

Haarlemmermeer is bezig met het opstellen van nieuw verkeersveiligheidsbeleid. Onderdeel van het beleid is om rondom scholen schoolzones in te richten. Hierdoor moet het voor iedereen duidelijk zijn dat men zich in een gebied bevindt waar veel jonge kinderen kunnen zijn, die soms onvoorspelbaar verkeersgedrag vertonen. Daar kunnen andere weggebruikers (dé automobilist) dan extra rekening mee houden. De gemeente krijgt echter klachten over het verkeer rondom scholen en heeft daarom aan Keypoint gevraagd om de knelpunten in beeld te brengen. Niet alleen bij basisscholen, maar ook bij middelbare scholen. Dat heeft Keypoint opgepakt samen met bureau HGCA.

Waar HGCA zich met name concentreerde op het schouwen van elf basisschoollocaties tijdens breng- of haalmomenten, heeft Keypoint zich bezig gehouden met het interviewen van de betreffende schooldirecties en enquêtering van leerlingen op twee middelbare scholen. Hierdoor kregen we een volledig beeld van de ervaren (on)veiligheid rondom de school. Want hoe iets op straat eruit ziet, is geen directe garantie van hoe weggebruikers de situatie beleven. Ook hebben wij een beleidsevaluatie uitgevoerd, onder meer met behulp van gesprekken met Vervoerregio Amsterdam (VRA) over het “Ster in het verkeer-label” en Veilig Verkeer Nederland (VVN). Daarnaast hebben wij voor de gemeente enkele verkeerseducatieprojecten op een rij gezet die op scholen kunnen worden ingezet.

Knelpunten rondom schoolzones zijn grofweg in te delen in twee soorten: infrastructureel (46%) en gedrag (54%). Bij infrastructurele knelpunten gaat het bijvoorbeeld om de oversteekbaarheid van de weg, onvoldoende parkeergelegenheid voor fietsen en/of auto’s, en slechte zichtbaarheid. Het meest voorkomende knelpunt op het gebied van gedrag is het fout of hinderlijk parkeren of stilstaan. Daarnaast wordt er soms te hard gereden, worden zebrapaden niet gebruikt en vindt men dat er überhaupt teveel wordt gehaald en gebracht met de auto.

Met behulp van de opgehaalde informatie hebben wij prototype maatregelen voor de volgende generatie schoolzone (“Schoolzone 2.0”) op een rij gezet en hebben wij het schoolstraatprincipe nader onder het voetlicht gebracht. 

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Anti-spam
Typ bovenstaande code over.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Verkeersveilige schoolzones vragen om maatwerk en participatie

Project

04 jul
Ramon Kienhuis Door

Ramon Kienhuis

Verkeersveilige schoolzones vragen om maatwerk en participatie

In opdracht van de gemeente Gouda onderzocht Keypoint de verkeersveiligheid rondom 35 schoolzones. Met de Schoolzone-balans brachten we per locatie samen met de scholen gestructureerd de knelpunten en verbeterkansen in beeld. Zo ondersteunen we Gouda bij een gerichte en samenhangende aanpak voor veiligere schoolomgevingen.

Lees verder
Samen werken aan betere fiets- en wandelroutes in Steenbergen

Project

03 jul
Ramon Kamphuis Door

Ramon Kamphuis

Samen werken aan betere fiets- en wandelroutes in Steenbergen

De gemeente Steenbergen heeft de ambitie om het wandelen en fietsen binnen de gemeente aantrekkelijker en veiliger te maken, zoals verwoord in het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan. In dit kader is onderzocht waar knelpunten liggen en welke verbetermaatregelen mogelijk zijn. Keypoint Consultancy ondersteunde de gemeente daarbij met een datagedreven aanpak, een actief participatieproces en prioritering van maatregelen op basis van brede welvaartseffecten.

Lees verder
Keypoint helpt bedrijven met duurzame mobiliteit in Overijssel

Project

02 jul
Cees Bakker Door

Cees Bakker

Keypoint helpt bedrijven met duurzame mobiliteit in Overijssel

Willen we Nederland  bereikbaar houden op een duurzame manier dan is het duidelijk dat werkgevers daar een sleutelrol in spelen. Zij zijn in staat werknemers direct te prikkelen, te stimuleren en te belonen voor duurzame mobiliteitsvormen zoals de fiets, deelmobiliteit en het openbaar vervoer. Keypoint is door de provincie ingehuurd om bedrijven te ondersteunen bij de werkgeversaanpak.

Lees verder