Geleerde lessen uit het EMPOWER project

Geleerde lessen uit het EMPOWER project

25 jun 2018
De afgelopen drie jaar heeft een consortium van Europese partners onderzoek gedaan naar het stimuleren van duurzaam reisgedrag door het toepassen van positieve prikkels via ICT. Hiervoor is op 14 locaties in Europa met apps gekeken hoe we mensen tot een vermindering van het autogebruik kunnen verleiden. Dit heeft geleid tot een schat aan ervaringen, waarvan we in dit nieuwsartikel graag een aantal opvallende delen:

Mensen houden van sparen

We zien in verschillende beloningsstrategieën dat deelnemers hun gedrag veranderen wanneer ze daar een beloning in de vorm van punten voor krijgen die vervolgens in een webshop kunnen worden besteed. Echter, in veel gevallen veranderen mensen wel van gedrag en sparen de punten, maar blijft de conversie naar artikelen uit de webshop achterwege. Het sparen op zich is dus al een trigger voor gedragsverandering.

Langdurige trend naar meer fietsgebruik

In Enschede is over een langere tijd elke maand een uitdaging gepresenteerd aan de deelnemers. Hierbij konden gebruikers van de SMART app zelf hun doelstelling voor die maand kiezen (uit een serie van 5 opties). Dit is gedurende anderhalf jaar uitgevoerd, waarbij blijkt dat er een 15% afname van het aantal autokilometers is in de periodes dat mensen meedoen aan de uitdaging.

Geld werkt averechts

Onderzoek toonde al eerder aan dat beloningen met geld heel sterk werken gedurende de fase dat mensen daadwerkelijk beloond worden, maar dat na het weghalen van de beloning het gedrag weer naar het oude niveau teruggaat. Verschillende strategieën zoals verdere personalisatie van de uitdagingen en het toepassen van zelfreflectie na de beloningsperiode hebben hier niets aan kunnen veranderen.

Samenwerken werkt

In verschillende steden is ook geëxperimenteerd met het werken in groepen. Het samen met een (bestaande) groep te werken voor een bepaal doel werkt zeer stimulerend en heeft een groot veranderpotentieel. Deelnemers vinden hierbij zowel het samen naar het doel werken aantrekkelijk als het ontvangen van een gezamenlijke beloning.

Naast deze korte weergave van de lessen, is er een toolkit waarin uitgebreid de ervaringen van het project zijn te raadplegen. Klik hier voor de toolkit. Hier vind je ook het data dashboard dat op basis van SMART-data inzicht geeft een de type analyses die je met deze data kan doen. Kom je graag met ons in gesprek om bijvoorbeeld te verkennen wat deze lessen voor jouw gemeente kunnen betekenen, neem dan contact op met Benjamin.
Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Anti-spam
Typ bovenstaande code over.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

We vieren één jaar aan de Nieuwegracht!

Nieuws

14 mrt
Michiel Doelman Door

Michiel Doelman

We vieren één jaar aan de Nieuwegracht!

Vandaag staan we stil bij een bijzonder moment: het is precies een jaar geleden dat Keypoint Consultancy de deuren opende aan de Nieuwegracht 24A in Utrecht. Na een mooie tijd aan de Ganzenmarkt, vonden we hier een nieuwe thuisbasis waar we met veel energie werken aan slimme mobiliteitsoplossingen.

Lees verder
De toekomst van de fiets: Ruimte maken voor diversiteit 

Nieuws

10 mrt
Frits de Haan Door

Frits de Haan

De toekomst van de fiets: Ruimte maken voor diversiteit 

De fiets biedt tal van voordelen die het een aantrekkelijk vervoermiddel maakt. Mede door de komst van steeds meer typen aangepaste fietsen is fietsen relatief makkelijk en toegankelijk voor mensen van alle leeftijden en achtergronden. Tegelijkertijd vormt zich ook het beeld dat hierdoor nieuwe problemen ontstaan. De verscheidenheid aan fietsen wordt groter, waarbij verschillen in massa, breedte, en snelheid soms problemen opleveren, bijvoorbeeld op de vaak smalle fietspaden. In dit artikel duiken we in de oorzaken, bijkomstige problemen en mogelijke oplossingen.

Lees verder
Stijn onderzoekt: kengetallen effecten fietssnelwegen

Project

28 feb
Ramon Kienhuis Door

Ramon Kienhuis

Stijn onderzoekt: kengetallen effecten fietssnelwegen

Fietssnelwegen zijn mede aangelegd als alternatief voor de auto om congestie te verminderen. Fietsen biedt echter veel meer voordelen dan alleen het terugdringen van congestie. Wie fietst, verbetert zijn eigen gezondheid. Daarnaast zorgt een modal shift voor een vermindering van uitstoot, wat op zijn beurt weer een positief effect heeft op de volksgezondheid. De vraag die Stijn bezighield was: hoe breng je deze effecten goed in kaart?

Lees verder