Project

Het bepalen van fietsroutes met behulp van WiFi-tracking

06 feb 2012

Opdrachtgever

Gemeente Lochem

Projectrol

Advies

Start project

feb 2012

Het bepalen van fietsroutes met behulp van WiFi-tracking
Patrick

Patrick

Directeur

”Werken met mensen in een wereld van techniek” is Patricks drijfveer

Patrick is directeur van Keypoint en is analytisch, gedreven en een 'mensen-mens'.

Meer over Patrick

Andere betrokken collega's:

Aanleiding De routekeuze van de fietser is lastig te achterhalen. Verschillende methoden en technieken proberen dat in beeld te brengen. Met GPS- en Bluetooth-tracking is een nieuwe weg ingeslagen. De respons bij Bluetooth-tracking is echter gering en ondanks de gedetailleerde data die GPS-tracking oplevert, moeten respondenten bewust kiezen om met GPS gevolgd te worden. Het ontbreekt aan methoden waarbij onafhankelijke data wordt verzameld die de beleidsmedewerker kan helpen bij het maken en beargumenteren van beleidskeuzes. Keypoint heeft daarom een onderzoek uitgevoerd naar de potentie van WiFi-tracking om routekeuze van fietsers te achterhalen. Methode In de Gemeente Lochem zijn op vijf locaties met behulp van WiFi-nodes detecties van mac-adressen gedaan. Voor de mac-adressen die op twee of meerdere locaties zijn gedetecteerd is een analyse uitgevoerd en zijn op basis van verplaatsingsafstand en reistijd fietsers onderscheiden van voetgangers en motorvoertuigen. Op deze manier kunnen herkomst- en bestemmingpatronen binnen een dorp of stad in beeld worden gebracht. Resultaten Hoewel er enkele kanttekeningen zijn bij de interpretatie van de fietsroutes en het percentage van fietsers dat met WiFi gedetecteerd wordt, kan op een relatief eenvoudige manier in beeld gebracht worden: Tussen welke locaties fietsers zich verplaatsen; Wat de belangrijkste HB-relaties zijn; Hoe de netwerkverdeling van fietsers in een gebied er uitziet.
Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Reistijdmeting stations en metrohaltes Amsterdam

Project

09 jan
Sanne Door

Sanne

Reistijdmeting stations en metrohaltes Amsterdam

Keypoint voert een reistijdmeting uit op alle treinstations en diverse metrohaltes in de gemeente Amsterdam. De gemeente wil graag hun verkeermodel valideren aan de hand van werkelijke verplaatsingen.

Lees verder
Inrit kruispunt Tolweg-Communicatieweg

Project

10 mrt
Patrick Door

Patrick

Inrit kruispunt Tolweg-Communicatieweg

Voor een nieuwbouwplan heeft Keypoint de verkeersveiligheid van de inrit van de parkeervoorzieningen nader onderzocht. De combinatie van een fietsoversteek en de korte afstand tot aan het kruispunt, maakten de situatie complex. We hebben enkele berek...

Lees verder
Inkomstenanalyse parkeren Almelo

Project

09 jun
Patrick Door

Patrick

Inkomstenanalyse parkeren Almelo

Keypoint is gevraagd onderzoek te doen naar onverwachte fluctuatie in de parkeerinkomsten, mogelijke oorzaken te achterhalen en hiervoor een pakket maatregelen te ontwikkelen. Dit kunnen zowel in beheers-, financiële, organisatorische of parkeerkundi...

Lees verder