Het bepalen van fietsroutes met behulp van WiFi-tracking
Patrick Duwel
Patrick Duwel
Directeur

Het bepalen van fietsroutes met behulp van WiFi-tracking

06 feb 2012
Aanleiding De routekeuze van de fietser is lastig te achterhalen. Verschillende methoden en technieken proberen dat in beeld te brengen. Met GPS- en Bluetooth-tracking is een nieuwe weg ingeslagen. De respons bij Bluetooth-tracking is echter gering en ondanks de gedetailleerde data die GPS-tracking oplevert, moeten respondenten bewust kiezen om met GPS gevolgd te worden. Het ontbreekt aan methoden waarbij onafhankelijke data wordt verzameld die de beleidsmedewerker kan helpen bij het maken en beargumenteren van beleidskeuzes. Keypoint heeft daarom een onderzoek uitgevoerd naar de potentie van WiFi-tracking om routekeuze van fietsers te achterhalen. Methode In de Gemeente Lochem zijn op vijf locaties met behulp van WiFi-nodes detecties van mac-adressen gedaan. Voor de mac-adressen die op twee of meerdere locaties zijn gedetecteerd is een analyse uitgevoerd en zijn op basis van verplaatsingsafstand en reistijd fietsers onderscheiden van voetgangers en motorvoertuigen. Op deze manier kunnen herkomst- en bestemmingpatronen binnen een dorp of stad in beeld worden gebracht. Resultaten Hoewel er enkele kanttekeningen zijn bij de interpretatie van de fietsroutes en het percentage van fietsers dat met WiFi gedetecteerd wordt, kan op een relatief eenvoudige manier in beeld gebracht worden: Tussen welke locaties fietsers zich verplaatsen; Wat de belangrijkste HB-relaties zijn; Hoe de netwerkverdeling van fietsers in een gebied er uitziet.
Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Anti-spam
Typ bovenstaande code over.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Waarom een Mobiliteitsprogramma van Eisen (MPvE) onmisbaar is

Nieuws

26 feb
Patrick van Soest Door

Patrick van Soest

Waarom een Mobiliteitsprogramma van Eisen (MPvE) onmisbaar is

De mobiliteitstransitie en de druk op de leefbaarheid in steden vragen om slimme en duurzame oplossingen. Bij gebiedsontwikkelingen is het daarom belangrijk om mobiliteit als integraal onderdeel van de planvorming vooraf mee te nemen. Het Mobiliteitsprogramma van Eisen (MPvE) is hierin een waardevol hulpmiddel. Het helpt bij het concretiseren van ambities van jouw gemeente en zorgt ervoor dat mobiliteitsoplossingen goed aansluiten bij de ruimtelijke context en de behoeften van toekomstige gebruikers.

Lees verder
Keypoint ondersteunt de gemeente Almelo bij de ontwikkeling van XL Businesspark 2

Project

27 jun
Patrick van Soest Door

Patrick van Soest

Keypoint ondersteunt de gemeente Almelo bij de ontwikkeling van XL Businesspark 2

Met XL Bussinespark 2 wil Almelo nieuw ondernemerschap aantrekken. Hierbij wenst de gemeente dat de activiteiten op het nieuwe businesspark goed gebruik maken van de beschikbare ruimte. Keypoint ondersteunt de gemeente met een gericht mobiliteitsplan.

Lees verder
Deelmobiliteit in Enschede: Waar zijn we, en waar gaan we naartoe?

Project

22 mrt
Ramon Kienhuis Door

Ramon Kienhuis

Deelmobiliteit in Enschede: Waar zijn we, en waar gaan we naartoe?

Hoe verschillen ritpatronen tijdens de verschillende spitsperiodes? Welke hubs hebben een grotere vraag dan aanbod? Keypoint ondersteunt de gemeente Enschede met het analyseren van de deelmobiliteit in Enschede.

Lees verder