Project

Het bepalen van fietsroutes met behulp van WiFi-tracking

06 feb 2012

Opdrachtgever

Gemeente Lochem

Projectrol

Advies

Start project

feb 2012

Het bepalen van fietsroutes met behulp van WiFi-tracking
Patrick

Patrick

Directeur

”Werken met mensen in een wereld van techniek” is Patricks drijfveer

Patrick is directeur van Keypoint en is analytisch, gedreven en een 'mensen-mens'.

Meer over Patrick

Andere betrokken collega's:

Aanleiding De routekeuze van de fietser is lastig te achterhalen. Verschillende methoden en technieken proberen dat in beeld te brengen. Met GPS- en Bluetooth-tracking is een nieuwe weg ingeslagen. De respons bij Bluetooth-tracking is echter gering en ondanks de gedetailleerde data die GPS-tracking oplevert, moeten respondenten bewust kiezen om met GPS gevolgd te worden. Het ontbreekt aan methoden waarbij onafhankelijke data wordt verzameld die de beleidsmedewerker kan helpen bij het maken en beargumenteren van beleidskeuzes. Keypoint heeft daarom een onderzoek uitgevoerd naar de potentie van WiFi-tracking om routekeuze van fietsers te achterhalen. Methode In de Gemeente Lochem zijn op vijf locaties met behulp van WiFi-nodes detecties van mac-adressen gedaan. Voor de mac-adressen die op twee of meerdere locaties zijn gedetecteerd is een analyse uitgevoerd en zijn op basis van verplaatsingsafstand en reistijd fietsers onderscheiden van voetgangers en motorvoertuigen. Op deze manier kunnen herkomst- en bestemmingpatronen binnen een dorp of stad in beeld worden gebracht. Resultaten Hoewel er enkele kanttekeningen zijn bij de interpretatie van de fietsroutes en het percentage van fietsers dat met WiFi gedetecteerd wordt, kan op een relatief eenvoudige manier in beeld gebracht worden: Tussen welke locaties fietsers zich verplaatsen; Wat de belangrijkste HB-relaties zijn; Hoe de netwerkverdeling van fietsers in een gebied er uitziet.
Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Keypoint simuleert parkeerbeweging voor parkeerkelder villa

Project

14 sept
Patrick Door

Patrick

Keypoint simuleert parkeerbeweging voor parkeerkelder villa

Bij de bouw van een villa ontstaat onzekerheid over de autolift in de nieuwe parkeerkelder. Keypoint helpt met een simulatie van de parkeerbewegingen.

Lees verder
Openbare OV-data: Een analyse rondom de afsluiting van de Weesperstraat

Project

08 sept
Liesbeth Door

Liesbeth

Openbare OV-data: Een analyse rondom de afsluiting van de Weesperstraat

We hebben de sluiting van de Weesperstraat in Amsterdam onder de loep genomen. Door gebruikt te maken van openbare data kunnen we kijken naar de effecten op het openbaar vervoer. Liesbeth en Justin nodigen u uit om te kijken wat er onder andere mogelijk is met openbare OV-data. Lees hier verder over hun bevindingen:

Lees verder
Het fietsen is weer begonnen

Project

05 sept
Justin Door

Justin

Het fietsen is weer begonnen

Vele Scholieren stappen vandaag weer op de fiets om naar school te komen. Dit is goed nieuws in een samenleving waarin we meer mensen op de fiets willen krijgen. Justin vraagt uw aandacht voor de obstakels die middelbare scholieren tegenkomen als ze regelmatig naar school fietsen. En waarom die zo belangrijk zijn om op te lossen.

Lees verder