Project

Het bepalen van fietsroutes met behulp van WiFi-tracking

06 feb 2012

Opdrachtgever

Gemeente Lochem

Projectrol

Advies

Start project

feb 2012

Het bepalen van fietsroutes met behulp van WiFi-tracking
Patrick

Patrick

Directeur

”Werken met mensen in een wereld van techniek” is Patricks drijfveer

Patrick is directeur van Keypoint en is analytisch, gedreven en een 'mensen-mens'.

Meer over Patrick

Andere betrokken collega's:

Aanleiding De routekeuze van de fietser is lastig te achterhalen. Verschillende methoden en technieken proberen dat in beeld te brengen. Met GPS- en Bluetooth-tracking is een nieuwe weg ingeslagen. De respons bij Bluetooth-tracking is echter gering en ondanks de gedetailleerde data die GPS-tracking oplevert, moeten respondenten bewust kiezen om met GPS gevolgd te worden. Het ontbreekt aan methoden waarbij onafhankelijke data wordt verzameld die de beleidsmedewerker kan helpen bij het maken en beargumenteren van beleidskeuzes. Keypoint heeft daarom een onderzoek uitgevoerd naar de potentie van WiFi-tracking om routekeuze van fietsers te achterhalen. Methode In de Gemeente Lochem zijn op vijf locaties met behulp van WiFi-nodes detecties van mac-adressen gedaan. Voor de mac-adressen die op twee of meerdere locaties zijn gedetecteerd is een analyse uitgevoerd en zijn op basis van verplaatsingsafstand en reistijd fietsers onderscheiden van voetgangers en motorvoertuigen. Op deze manier kunnen herkomst- en bestemmingpatronen binnen een dorp of stad in beeld worden gebracht. Resultaten Hoewel er enkele kanttekeningen zijn bij de interpretatie van de fietsroutes en het percentage van fietsers dat met WiFi gedetecteerd wordt, kan op een relatief eenvoudige manier in beeld gebracht worden: Tussen welke locaties fietsers zich verplaatsen; Wat de belangrijkste HB-relaties zijn; Hoe de netwerkverdeling van fietsers in een gebied er uitziet.
Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Veilig op weg met Safety Priority Services

Project

18 jul
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Veilig op weg met Safety Priority Services

Safety Priority Services (SPS): het ministerie van IenW en zes bedrijven (ANWB, Be-Mobile, Hyundai, Inrix, Kia, TomTom) werken de komende jaren samen om meer en betere in-car veiligheidswaarschuwingen aan weggebruikers te leveren. Dat kan via het dashboard van hun auto of een navigatiedienst. Ronnie Poorterman is namens het ministerie actief als Operational Projectmanager voor SPS.

Lees verder
Enschede gaat verrommeling tegen door deelmobiliteitshubs

Nieuws

12 jul
Cees Door

Cees

Enschede gaat verrommeling tegen door deelmobiliteitshubs

'Verrommeling van de openbare ruimte' is een veel gebruikte beschrijving bij de opkomst van deelfiets en -scooters die her en der in de stad worden geparkeerd.

Lees verder
Slim routeadvies voor iedere automobilist.

Project

11 jul
Ronnie Quaink Door

Ronnie Quaink

Slim routeadvies voor iedere automobilist.

Slim routeadvies voor iedere automobilist. Wegbeheerders en navigatiepartijen werken daar aan binnen het project VM-IVRA. Dat doen ze door samen innovatieve in-car diensten te ontwikkelen, beproeven en op te schalen.

Lees verder