Het fietsen is weer begonnen
Justin van Steijn
Justin van Steijn
Adviseur Mobiliteit

Het fietsen is weer begonnen

05 sept 2023

Je ziet ze weer hangen: spandoeken met de tekst “de scholen zijn weer begonnen”. In de regio Noord sinds deze week. Middelbare scholieren gaan weer massaal per fiets naar school: 80% fietst, schrijft NRC vandaag in een artikel over fietsroutes naar school. Dat zijn modalsplit-cijfers waar velen in het mobiliteitsdomein alleen maar van kunnen dromen. Scholieren hebben natuurlijk weinig alternatieven. Maar zoals het gezegde luidt: jong geleerd is oud gedaan.

Elk jaar geven gemeenten, provincies en de Rijksoverheid veel aandacht aan het stimuleren van de fiets als duurzame en gezonde mobiliteitsoptie. De campagne “Kort ritje? Da's zo gefietst!” is al een paar maanden bezig. En gemeenten en provincies verzetten veel werk om doorfietsroutes en fietssnelwegen aan te leggen om het fietsen sneller en makkelijker te maken.

Vergeten we daarbij niet iets? Volgens het SWOV is verkeersonveiligheid het belangrijkste obstakel dat inwoners in grote steden in Europa   ervan weerhoudt om de auto te laten staan en te gaan fietsen. De studie gaat over diverse steden in Noordwest-Europa, waaronder de Nederlandse steden Tilburg en Groningen. De langere reistijd van de fiets en de fysieke inspanning van fietsen zijn hierna pas het meest voorkomende obstakel voor het gebruik van de fiets. Mensen zijn dus best bereid om wat langer te fietsen, als de verkeersveiligheid maar op orde is.

Hieruit volgt dus dat niet het aanleggen van snellere fietsroutes, maar het verbeteren van de verkeersveiligheid de allerbelangrijkste manier is om fietsen aantrekkelijker te maken. En op de tweede plek natuurlijk het aanleggen van snelle fietsroutes. Twee ontwikkelingen die elkaar niet uitsluiten. En aangezien scholieren in grote meerderheid het goede voorbeeld geven, is het dan niet zaak dat we hen van harte ondersteunen met veilige fietsroutes naar school? Want als jong geleerd oud gedaan is, blijven ze met de goede en veilige fietservaringen uit hun jeugd wellicht ook fietsen naar hun toekomstige baan.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

Project

05 dec
Helen de Sain Door

Helen de Sain

Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

“Kan Crowd-Sourced data gebruikt worden in het Incident-Management proces in verkeerscentrales van Rijkswaterstaat?” Deze vraag heeft Helen de Sain willen beantwoorden tijdens haar stage bij Keypoint.

Lees verder
Afstudeerscriptie Daan de Wit: BRT in Nederland

Project

04 dec
Cees Bakker Door

Cees Bakker

Afstudeerscriptie Daan de Wit: BRT in Nederland

Daan de Wit heeft bij Keypoint een diepgaand onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid van Bus Rapid Transit (BRT) in Nederland. Welke factoren beïnvloeden de levensvatbaarheid van deze vorm van openbaar vervoer? Daan heeft dit grondig onderzocht.

Lees verder
Schoolzones in het tijdperk van digitaal verkeersmanagement

Project

30 nov
Ronnie Quaink Door

Ronnie Quaink

Schoolzones in het tijdperk van digitaal verkeersmanagement

De opkomst van digitaal verkeersmanagement brengt nieuwe ontwikkelingen op het gebied van verkeersveiligheid met zich mee. In 2024 kunnen automobilisten een waarschuwing verwachten wanneer ze een schoolzone betreden. Keypoint draagt bij aan deze ontwikkeling.

Lees verder