Nieuws

Het idee achter Datapoint

01 feb 2021

Opdrachtgever

Keypoint Consultancy

Projectrol

Nieuws

Start project

jun 2021

Het idee achter Datapoint
Justin

Justin

Adviseur Mobiliteit

Thuis in programmeer- en data-opdrachten

Steeds meer organisaties en overheden hebben de beschikking over verkeersdata. Justin denkt graag met u mee wat mogelijk is met deze data. Ook is hij in staat op een gestructureerde manier deze data te verwerken en te analyseren.

Meer over Justin

Andere betrokken collega's:

Antoon Rogier

Projecthistorie

Eén jaar geleden heeft Keypoint op basis van haar ervaring met mobiliteitsdata een online kaart samengesteld: Datapoint. Deze interactieve kaart laat zien welke databronnen het meest worden gebruikt in de mobiliteitswereld en wat je daar als beleidsmaker mee kunt. Maar wat is het achterliggende idee?

Veel data is beschikbaar

In onze ervaring is er in de mobiliteitswereld veel data beschikbaar. Deze data zetten we steeds vaker in bij projecten. Meestal is deze data echter moeilijk toegankelijk en moeilijk te interpreteren. Daardoor wordt de waarde van data vaak onbenut. Met Datapoint willen we hier verandering in brengen.

Inzicht in mogelijkheden

Datapoint bevat onder meer gegevens uit OpenStreetMap, het NDOV-loket en het Nationaal Wegenbestand. Bijvoorbeeld: naast een laag waarop intelligente verkeerslichten met voorrang voor hulpdiensten getoond worden, laten we ook zien waar de posten van die hulpdiensten zijn.

De beschikbare kaartlagen kunnen naar wens gecombineerd worden. Zo kan bijvoorbeeld de laag met verkeersongevallen gecombineerd worden met die van de OV-frequentie. Juist het combineren van deze bronnen leidt vaak tot nieuwe ideeën.

Voorbeeldanalyses

Datapoint bevat een aantal voorbeeldanalyses die wij vast hebben uitgevoerd. We laten bijvoorbeeld zien waar de reistijd van OV-lijnen vaak vertraagd is, en bij welke OV-fietspunten regelmatig geen fietsen meer beschikbaar zijn.

Maatwerkonderzoek

Een eerste inzicht of idee kan tot een vervolgonderzoek leiden waarin echt goed naar de data en eventuele verbanden wordt gekeken. We doen dan een specifieke analyse en geven daarbij passende adviezen. Hiervoor doen we naast data-analyses ook de interpretatie en eventuele rapportage. Indien dat leidt tot een aanvullende databehoefte, kan Keypoint dat verzorgen, bijvoorbeeld een parkeerdrukmeting of fietstelling.
Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Nudging: een duwtje in de richting van deelmobiliteit

Nieuws

25 apr
Ward Door

Ward

Nudging: een duwtje in de richting van deelmobiliteit

In zijn blogserie kijkt Ward de Jong vanuit verschillende invalshoeken naar deelmobiliteit en neemt hij de lezer mee in de wereld van dit snel groeiende fenomeen. De tweede blog: Nudging als duwtje in de richting van deelmobiliteit.

Lees verder
Minder Hinder met Digitaal verkeersmanagement

Project

22 apr
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Minder Hinder met Digitaal verkeersmanagement

De wereld van digitaal verkeersmanagement is continu in ontwikkeling. De regio Arnhem-Nijmegen wil tijdens grootschalige werkwerkzaamheden in de zomer 2022 gebruik maken van de meest recente mogelijkheden. Keypoint voerde een analyse uit van het speelveld en de opties om de meest gebruikte apps, navigatiesystemen en services te gebruiken om de informatievoorziening naar reizigers goed op orde te hebben en de hinder te beperken.

Lees verder
Parkeerbeleid en deelmobiliteit als oplossing voor stedelijke verdichting

Nieuws

06 apr
Ward Door

Ward

Parkeerbeleid en deelmobiliteit als oplossing voor stedelijke verdichting

In zijn blogserie kijkt Ward de Jong vanuit verschillende invalshoeken naar deelmobiliteit en neemt hij de lezer mee in de wereld van dit snel groeiende fenomeen. De eerste blog: Parkeerbeleid en deelmobiliteit als oplossing voor stedelijke verdichting.

Lees verder