Het idee achter Datapoint

Het idee achter Datapoint

01 feb 2021

Eén jaar geleden heeft Keypoint op basis van haar ervaring met mobiliteitsdata een online kaart samengesteld: Datapoint. Deze interactieve kaart laat zien welke databronnen het meest worden gebruikt in de mobiliteitswereld en wat je daar als beleidsmaker mee kunt. Maar wat is het achterliggende idee?

Veel data is beschikbaar

In onze ervaring is er in de mobiliteitswereld veel data beschikbaar. Deze data zetten we steeds vaker in bij projecten. Meestal is deze data echter moeilijk toegankelijk en moeilijk te interpreteren. Daardoor wordt de waarde van data vaak onbenut. Met Datapoint willen we hier verandering in brengen.

Inzicht in mogelijkheden

Datapoint bevat onder meer gegevens uit OpenStreetMap, het NDOV-loket en het Nationaal Wegenbestand. Bijvoorbeeld: naast een laag waarop intelligente verkeerslichten met voorrang voor hulpdiensten getoond worden, laten we ook zien waar de posten van die hulpdiensten zijn.

De beschikbare kaartlagen kunnen naar wens gecombineerd worden. Zo kan bijvoorbeeld de laag met verkeersongevallen gecombineerd worden met die van de OV-frequentie. Juist het combineren van deze bronnen leidt vaak tot nieuwe ideeën.

Voorbeeldanalyses

Datapoint bevat een aantal voorbeeldanalyses die wij vast hebben uitgevoerd. We laten bijvoorbeeld zien waar de reistijd van OV-lijnen vaak vertraagd is, en bij welke OV-fietspunten regelmatig geen fietsen meer beschikbaar zijn.

Maatwerkonderzoek

Een eerste inzicht of idee kan tot een vervolgonderzoek leiden waarin echt goed naar de data en eventuele verbanden wordt gekeken. We doen dan een specifieke analyse en geven daarbij passende adviezen. Hiervoor doen we naast data-analyses ook de interpretatie en eventuele rapportage. Indien dat leidt tot een aanvullende databehoefte, kan Keypoint dat verzorgen, bijvoorbeeld een parkeerdrukmeting of fietstelling.
Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Keypoint onderzoekt het effect van GOW30 op het openbaar vervoer in Haarlem

Project

29 feb
Justin van Steijn Door

Justin van Steijn

Keypoint onderzoekt het effect van GOW30 op het openbaar vervoer in Haarlem

Haarlem is bezig veel wegen te transformeren naar GOW30. Keypoint voert in opdracht van de gemeente een onderzoek uit naar het effect dat deze transitie kan hebben op het openbaar vervoer in de stad.

Lees verder
Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

Project

05 dec
Helen de Sain Door

Helen de Sain

Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

“Kan Crowd-Sourced data gebruikt worden in het Incident-Management proces in verkeerscentrales van Rijkswaterstaat?” Deze vraag heeft Helen de Sain willen beantwoorden tijdens haar stage bij Keypoint.

Lees verder
Op weg naar duurzame mobiliteit: het reisadvies van de toekomst

Project

10 nov
Jop Zwienenberg Door

Jop Zwienenberg

Op weg naar duurzame mobiliteit: het reisadvies van de toekomst

Jop Zwienenberg neemt je mee in de wereld van 'Multimodal Travel Information Services' (MMTIS), een kans om de volgende stap te zetten in de wereld van navigatie en multimodale mobiliteit.

Lees verder