Nieuws

Het jaar van de waarheid voor Enschede

20 feb 2019

Opdrachtgever

Gemeente Enschede

Projectrol

Projectleiding

Start project

feb 2019

Het jaar van de waarheid voor Enschede
Benjamin

Benjamin

Gedragsingenieur

Vol enthousiasme, geïnteresseerd in de mens in het verkeer

Mensen staan dagelijks in de file; dat intrigeert Benjamin al jaren. Kennelijk is het zo slecht nog niet? In ieder geval is het voor Benjamin aanleiding genoeg om zijn tanden te zetten in het realiseren van gedragsverandering.

Meer over Benjamin

Andere betrokken collega's:

Projecthistorie

De Gemeente Enschede heeft in 2012 haar fietsvisie vastgesteld met de ambitieuze titel Enschede Fietsstad 2020. De rode lijn in de visie is het verhaal dat Enschede in het verleden veel heeft gedaan voor de fietser, maar rond 2012 constateerde dat er bijgeschakeld moest gaan worden. De fietsvisie ging dan ook gepaard met een flink maatregelenpakket wat in de afgelopen jaren is uitgevoerd. Een onderdeel daarvan is een communicatie- en gedragscampagne waarvoor Benjamin als projectleider is ingehuurd. Deze campagne, Enschede Fietsstad 2020, begon ten tijde van Beter Benutten en nadert het jaar van de waarheid.

De campagne bestaat uit een drie verschillende onderdelen die elk hun eigen succes kennen.
  1. Online aanwezigheid met een website en social media;
  2. Uitdeelacties op straat;
  3. De inzet van de SMART app.
Online aanwezigheid
De online aanwezigheid zorgt ervoor dat de gemeente op een positieve manier het fietsen in Enschede onder de aandacht kan brengen. In eerste instantie liep dit via het reguliere Facebook-kanaal van de gemeente, maar naar mate de campagne vorderde en hoeveelheid content toenam, kwam de planning steeds vaker in de knel. Is er daarom een eigen kanaal opgezet, waardoor er ruimte ontstond voor meer content. Dit kanaal heeft ondertussen bijna 2.000 volgers en kan dus met recht een succes genoemd worden.

Uitdeelacties
Daarnaast worden er regelmatig uitdeelacties gehouden, waarbij bestaande fietsers worden beloond voor het feit dat ze op de fiets zitten. Enschede kiest er daarbij bewust voor om niet de verandering te belonen, maar juist ook de mensen die al jaren op de fiets zitten. Deze aanpak levert elke actie weer heel veel positieve respons op. Bij het uitdelen van de beloning (veelal een reep chocolade of een appel) zit er vervolgens een flyer om ook nog de betrokkenen te kunnen informeren over verschillende acties.

SMART app
Verder heeft de in Enschede ontwikkelde app SMART een prominente rol in de campagne. De gemeente definieert verschillende doelstellingen (uitdagingen) in de app en fietsers die deze doelstelling halen krijgen een beloning. Dit biedt een breed scala aan mogelijkheden. Zo krijgt iedereen die meedoet een punt voor elke gefietste kilometer, waardoor je zonder al te veel moeite al aan het sparen bent. De maandelijkse keuze-uitdagingen geven fietsers nog wat meer punten en, niet onbelangrijk, zorgen er daarnaast voor dat er ook daadwerkelijk meer gefietst wordt. Een derde voorbeeld is een beloningsactie waarbij leden van sportclubs worden gestimuleerd om vaker de fiets te pakken, waarmee ze sparen voor een beloning voor de club.

Ondertussen is het alweer bijna het voorjaar van 2019 en de verkiezing komt in zicht. Door het uitspreken van de ambitie, zet Enschede natuurlijk vol in om de verkiezing te winnen. Tegelijkertijd is de ingeslagen weg, waarbij flink wordt geïnvesteerd in het fietsklimaat, het resultaat waar de stad voor de lange termijn wat aan heeft. Het winnen van de verkiezing kan wat dat betreft de kers op de taart worden.
Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Mobiliteitspunten: een slim alternatief voor de auto!

Nieuws

16 jul
Ronnie Door

Ronnie

Mobiliteitspunten: een slim alternatief voor de auto!

Vorige maand daagden we u uit om uw vraagstuk in te dienen voor onze jubileumactie vanwege ‘10 jaar Keypoint Utrecht’. We ontvingen zeer interessante voorstellen, waarvoor dank! Na uitgebreide discussies en lang beraad hebben we een winnaar: de gemeente IJsselstein, met het onderwerp Mobiliteitspunten!

Lees verder
Adviseur Data in MRA-programma Smart Mobility

Project

27 jun
Dennis Door

Dennis

Adviseur Data in MRA-programma Smart Mobility

Het programma Smart Mobility Metropoolregio Amsterdam is het programma dat de smart mobility projecten in de regio samenbrengt. Het zorgt voor opschaling van lokale initiatieven naar regionale ontwikkelingen. Het kernteam Data neemt hiertoe het initiatief en zorgt voor kennisdeling. Onze adviseur Dennis Hijkoop is als adviseur Data betrokken.

Lees verder
DRIS beheer Overijssel

Project

04 jun
Ronald Door

Ronald

DRIS beheer Overijssel

Keypoint beheert binnen OV-Oost voor de provincie Overijssel de DRIS displays. Alle honderden displays in Overijssel voorzien dagelijks duizenden busreizigers van informatie. Om te zorgen dat deze displays goed functioneren en incidenten verholpen worden voert Keypoint het beheer uit.

Lees verder