Het jaar van de waarheid voor Enschede

Het jaar van de waarheid voor Enschede

20 feb 2019
De Gemeente Enschede heeft in 2012 haar fietsvisie vastgesteld met de ambitieuze titel Enschede Fietsstad 2020. De rode lijn in de visie is het verhaal dat Enschede in het verleden veel heeft gedaan voor de fietser, maar rond 2012 constateerde dat er bijgeschakeld moest gaan worden. De fietsvisie ging dan ook gepaard met een flink maatregelenpakket wat in de afgelopen jaren is uitgevoerd. Een onderdeel daarvan is een communicatie- en gedragscampagne waarvoor Benjamin als projectleider is ingehuurd. Deze campagne, Enschede Fietsstad 2020, begon ten tijde van Beter Benutten en nadert het jaar van de waarheid.

De campagne bestaat uit een drie verschillende onderdelen die elk hun eigen succes kennen.
  1. Online aanwezigheid met een website en social media;
  2. Uitdeelacties op straat;
  3. De inzet van de SMART app.
Online aanwezigheid
De online aanwezigheid zorgt ervoor dat de gemeente op een positieve manier het fietsen in Enschede onder de aandacht kan brengen. In eerste instantie liep dit via het reguliere Facebook-kanaal van de gemeente, maar naar mate de campagne vorderde en hoeveelheid content toenam, kwam de planning steeds vaker in de knel. Is er daarom een eigen kanaal opgezet, waardoor er ruimte ontstond voor meer content. Dit kanaal heeft ondertussen bijna 2.000 volgers en kan dus met recht een succes genoemd worden.

Uitdeelacties
Daarnaast worden er regelmatig uitdeelacties gehouden, waarbij bestaande fietsers worden beloond voor het feit dat ze op de fiets zitten. Enschede kiest er daarbij bewust voor om niet de verandering te belonen, maar juist ook de mensen die al jaren op de fiets zitten. Deze aanpak levert elke actie weer heel veel positieve respons op. Bij het uitdelen van de beloning (veelal een reep chocolade of een appel) zit er vervolgens een flyer om ook nog de betrokkenen te kunnen informeren over verschillende acties.

SMART app
Verder heeft de in Enschede ontwikkelde app SMART een prominente rol in de campagne. De gemeente definieert verschillende doelstellingen (uitdagingen) in de app en fietsers die deze doelstelling halen krijgen een beloning. Dit biedt een breed scala aan mogelijkheden. Zo krijgt iedereen die meedoet een punt voor elke gefietste kilometer, waardoor je zonder al te veel moeite al aan het sparen bent. De maandelijkse keuze-uitdagingen geven fietsers nog wat meer punten en, niet onbelangrijk, zorgen er daarnaast voor dat er ook daadwerkelijk meer gefietst wordt. Een derde voorbeeld is een beloningsactie waarbij leden van sportclubs worden gestimuleerd om vaker de fiets te pakken, waarmee ze sparen voor een beloning voor de club.

Ondertussen is het alweer bijna het voorjaar van 2019 en de verkiezing komt in zicht. Door het uitspreken van de ambitie, zet Enschede natuurlijk vol in om de verkiezing te winnen. Tegelijkertijd is de ingeslagen weg, waarbij flink wordt geïnvesteerd in het fietsklimaat, het resultaat waar de stad voor de lange termijn wat aan heeft. Het winnen van de verkiezing kan wat dat betreft de kers op de taart worden.
Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Anti-spam
Typ bovenstaande code over.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

We vieren één jaar aan de Nieuwegracht!

Nieuws

14 mrt
Michiel Doelman Door

Michiel Doelman

We vieren één jaar aan de Nieuwegracht!

Vandaag staan we stil bij een bijzonder moment: het is precies een jaar geleden dat Keypoint Consultancy de deuren opende aan de Nieuwegracht 24A in Utrecht. Na een mooie tijd aan de Ganzenmarkt, vonden we hier een nieuwe thuisbasis waar we met veel energie werken aan slimme mobiliteitsoplossingen.

Lees verder
De toekomst van de fiets: Ruimte maken voor diversiteit 

Nieuws

10 mrt
Frits de Haan Door

Frits de Haan

De toekomst van de fiets: Ruimte maken voor diversiteit 

De fiets biedt tal van voordelen die het een aantrekkelijk vervoermiddel maakt. Mede door de komst van steeds meer typen aangepaste fietsen is fietsen relatief makkelijk en toegankelijk voor mensen van alle leeftijden en achtergronden. Tegelijkertijd vormt zich ook het beeld dat hierdoor nieuwe problemen ontstaan. De verscheidenheid aan fietsen wordt groter, waarbij verschillen in massa, breedte, en snelheid soms problemen opleveren, bijvoorbeeld op de vaak smalle fietspaden. In dit artikel duiken we in de oorzaken, bijkomstige problemen en mogelijke oplossingen.

Lees verder
Stijn onderzoekt: kengetallen effecten fietssnelwegen

Project

28 feb
Ramon Kienhuis Door

Ramon Kienhuis

Stijn onderzoekt: kengetallen effecten fietssnelwegen

Fietssnelwegen zijn mede aangelegd als alternatief voor de auto om congestie te verminderen. Fietsen biedt echter veel meer voordelen dan alleen het terugdringen van congestie. Wie fietst, verbetert zijn eigen gezondheid. Daarnaast zorgt een modal shift voor een vermindering van uitstoot, wat op zijn beurt weer een positief effect heeft op de volksgezondheid. De vraag die Stijn bezighield was: hoe breng je deze effecten goed in kaart?

Lees verder