Inspiratiebijeenkomst Fiets
Patrick Duwel
Patrick Duwel
Directeur

Inspiratiebijeenkomst Fiets

01 jun 2012
Gemeente Enschede, Regio Twente en Keypoint Consultancy hebben 21 maart 2013 in samenwerking met het Fietsberaad een middagbijeenkomst georganiseerd over actuele en inspirerende onderwerpen rondom de fiets en fietsbeleid. De fiets als vervoermiddel staat volop in de belangstelling. Eind 2012 is de één miljoenste E-bike verkocht in Nederland. De fiets neemt een steeds belangrijkere plaats in het duurzame mobiliteitsbeleid. In de jaren ’90 was Enschede vaak een proeftuin van fietsprojecten; Vier richtingen groen voor fietsers, de eerste rotonde in Nederland met de fietspaden in de voorrang, maatregelen uit het Masterplan Fiets, e.d. Regio Twente heeft (een van) de eerste fietssnelwegtracés aangelegd en bijvoorbeeld een eigen fietsrouteplanner gerealiseerd. Enschede en de Regio Twente geven de fiets een belangrijke rol in het mobiliteitsbeleid en wilden hun kennis en ervaring hieromtrent graag delen met anderen. Voor de geïnteresseerden begon de dag met een ochtendprogramma, in de vorm van een fietsexcursie door Enschede of een rondleiding door de Grolsch Veste. Na een lunch, waarbij ook de middagdeelnemers binnendruppelden, werd begonnen met het middagprogramma. Na een openingswoord van de Enschedese wethouder Hans van Agteren, ging dagvoorzitter Martin van Maarseveen in op het onderwerp ‘Fietsen in wereldperspectief. Vervolgens lichtten Gerran Spaan van Gemeente Enschede en Jan Bron van Regio Twente het gemeentelijke en regionale fietsbeleid toe, waarna het eerste deel van de plenaire sessies werd afgesloten door Roelof Wittink van Dutch Cycling Embassy met de fiets als Nederlands exportproduct. Het programma werd vervolgd met een zestal parallelsessies, waarbij elk van de deelnemers drie van deze sessies bij kon wonen. De volgende onderwerpen kwamen aan bod: • ‘Verkeersveiligheid en fietsende ouderen’ door Vera Bulsink van Universiteit Twente. • ‘Green deal voor de fiets’ door Wim Bot van de Fietsersbond. • ‘Marketing en gedragsbeïnvloeding’ door Thijs van Duijn van Emotion kommunikatieburo. • ‘Hoe word en blijf je fietsstad?’ door Koen van Waes en Arnold Bongers van Gemeente ’s-Hertogenbosch. • ‘Fietsstimulering in de praktijk’ door Gerrit van der Kolk van Medisch Spectrum Twente. • ‘Mogelijkheden Dynamisch Verkeersmanagement voor de fiets’ door Patrick Duwel van Keypoint Consultancy. De afsluitende presentatie werd verzorgd door trendwatcher Nathalie Bekx van het Belgische Trendhuis. Op een leuke manier vergeleek zij de Nederlandse met de Belgische fietscultuur en welke ontwikkelingen we de komende jaren kunnen verwachten. Als organisatie kijken wij met 200 deelnemers en een goed verlopen dag terug op een geslaagde en inspirerende fietsinspiratiebijeenkomst.
Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Anti-spam
Typ bovenstaande code over.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

We vieren één jaar aan de Nieuwegracht!

Nieuws

14 mrt
Michiel Doelman Door

Michiel Doelman

We vieren één jaar aan de Nieuwegracht!

Vandaag staan we stil bij een bijzonder moment: het is precies een jaar geleden dat Keypoint Consultancy de deuren opende aan de Nieuwegracht 24A in Utrecht. Na een mooie tijd aan de Ganzenmarkt, vonden we hier een nieuwe thuisbasis waar we met veel energie werken aan slimme mobiliteitsoplossingen.

Lees verder
De toekomst van de fiets: Ruimte maken voor diversiteit 

Nieuws

10 mrt
Frits de Haan Door

Frits de Haan

De toekomst van de fiets: Ruimte maken voor diversiteit 

De fiets biedt tal van voordelen die het een aantrekkelijk vervoermiddel maakt. Mede door de komst van steeds meer typen aangepaste fietsen is fietsen relatief makkelijk en toegankelijk voor mensen van alle leeftijden en achtergronden. Tegelijkertijd vormt zich ook het beeld dat hierdoor nieuwe problemen ontstaan. De verscheidenheid aan fietsen wordt groter, waarbij verschillen in massa, breedte, en snelheid soms problemen opleveren, bijvoorbeeld op de vaak smalle fietspaden. In dit artikel duiken we in de oorzaken, bijkomstige problemen en mogelijke oplossingen.

Lees verder
Stijn onderzoekt: kengetallen effecten fietssnelwegen

Project

28 feb
Ramon Kienhuis Door

Ramon Kienhuis

Stijn onderzoekt: kengetallen effecten fietssnelwegen

Fietssnelwegen zijn mede aangelegd als alternatief voor de auto om congestie te verminderen. Fietsen biedt echter veel meer voordelen dan alleen het terugdringen van congestie. Wie fietst, verbetert zijn eigen gezondheid. Daarnaast zorgt een modal shift voor een vermindering van uitstoot, wat op zijn beurt weer een positief effect heeft op de volksgezondheid. De vraag die Stijn bezighield was: hoe breng je deze effecten goed in kaart?

Lees verder