Project

Intelligent optimaliseren van doorstroming Eektestraat te Oldenzaal

01 okt 2019

Opdrachtgever

Gemeente Oldenzaal

Projectrol

Adviseur

Start project

jun 2019

Intelligent optimaliseren van doorstroming Eektestraat te Oldenzaal
Sanne

Sanne

Adviseur Mobiliteit

Zonder zorgen een project uitzetten bij Sanne, dat is geen probleem.

Opgeleid als verkeerskundige en geograaf kijkt Sanne met een brede en frisse blik naar het vakgebied.

Meer over Sanne

Andere betrokken collega's:

Ronald

De gemeente Oldenzaal wil de doorstroming op de Eektestraat verder optimaliseren zodat de Eektestraat een aantrekkelijker alternatief wordt voor het verkeer, dat van noord naar zuid en omgekeerd, Oldenzaal passeert. Het doel is dat de route door het centrum meer wordt ontzien.

Uitgangspunt daarbij is dat de huidige vijf VRI’s op de Eektestraat ‘intelligent’ worden: dus voorzien worden van de nieuwe ‘Intelligente verkeersregelinstallatie’-architectuur (iVRI). Deze nieuwe iVRI architectuur biedt een aantal voordelen voor wegbeheerder en weggebruiker:

  • Zo is de (regel)intelligentie losgekoppeld van de hardware op straat, waardoor je als wegbeheerder niet vastzit aan de netwerkoplossing van de hardware leverancier. Hierdoor kan je de beste locatiespecifieke oplossing cq leverancier kunt kiezen;
  • Voor de weggebruikers bieden iVRI’s de mogelijkheid om aan te geven wanneer een bepaalde richting groen of rood gaat worden;
  • kunnen weggebruikers dienen als sensor bij de optimalisatie;
  • kunnen bepaalde doelgroepen, zoals groepen fietsers of kolonnes voertuigen geprioriteerd worden. 

Veel mogelijkheden met veel keuzemogelijkheden op beleidsniveau.  Keypoint begeleidt de gemeente daarbij en legt de keuzes vast. Door het organiseren van een aantal workshops met de gemeente komt Keypoint tot een gedragen verkeerskundig beleidskader. Aanvullend voert Keypoint een data-analyse uit om zowel op netwerk- als kruispuntniveau een basisreferentie te bepalen op bijvoorbeeld wachttijd of reistijd.

Het beleidskader dient vervolgens als basis voor de uitvraag van de gewenste netwerkoptimalisatie voor de verkeersregelinstallaties (VRI’s) op de Eektestraat.

Mocht je ook ondersteuning nodig hebben bij het opstellen van verkeerskundige beleidskaders of bij (i)VRI-vervangingsvraagstukken dan helpen wij u graag en kunt u contact opnemen met Sanne van Zundert.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Keypoint biedt verkeerskundig adviseur Gemeente Enschede

Project

22 jan
Rick Door

Rick

Keypoint biedt verkeerskundig adviseur Gemeente Enschede

De Gemeente Enschede heeft Keypoint gevraagd om een verkeerskundig adviseur. Rick heeft deze taak op zich genomen.

Lees verder
Oor ten luister: Ontwikkelingen in mobiliteitsland

Nieuws

19 dec
Cees Door

Cees

Oor ten luister: Ontwikkelingen in mobiliteitsland

Het einde van het jaar staat traditioneel in het teken van congressen en symposia, maar bestaat ook uit gesprekken met collega’s, opdrachtgevers en concurrenten over de plannen en trends voor het nieuwe jaar. Daarbij is het altijd een uitdaging om de trends in de wereld van mobiliteit – ondertussen een heel brede wereld – te duiden en te overzien wat ze voor ons werkveld betekenen. Een bloemlezing.

Lees verder
Korte autoritten

Project

18 dec
Erik Door

Erik

Korte autoritten

Voor de provincie Gelderland bracht Keypoint korte autoritten in kaart met behulp van INRIX data. Doel was om in beeld te brengen in hoeverre de data geschikt zijn als basis voor een effectieve inzet van fietsstimuleringsmaatregelen. Conclusie is dat dit kan, maar dat er ook een aantal beperkingen zijn.

Lees verder