intelligente verkeerslichten iVRI’s  ‘slim’ in zetten

intelligente verkeerslichten iVRI’s ‘slim’ in zetten

08 feb 2022

Als je intelligente verkeerslichten iVRI’s  ‘slim’ in wil zetten, is het van belang bij het realiseren hiervan te beginnen met vast te stellen wat je ermee wil bereiken. In het stappenplan iVRI, dat is uitgebracht door het CROW, is hiervoor de eerste stap "opstellen beleidskaders" opgenomen.  Een iVRI heeft gevolgen op veel verschillende vlakken (ICT, systeembeheer, digitalisering etc.) waar je als wegbeheerder de kosten pas gaat ervaren nadat er iVRI's gerealiseerd worden. Door voorafgaand aan de realisatie zowel de kosten als de baten inzichtelijk te maken wordt ook inzichtelijk waar je het uiteindelijk voor doet: is het resultaat de kosten en moeite ook waard?

 

Keypoint heeft uitgebreide ervaring met realisatietrajecten voor iVRI‘s. Hierbij signaleren we inmiddels dat deze stap vanwege verschillende redenen vaak overgeslagen wordt, of niet grondig doorlopen wordt. Om deze reden vonden we de vraag van gemeente Hardenberg om advies over gebruik van de iVRI's bij de herinrichting van de Haardijk zeer interessant. In deze opdracht kijken we samen met de gemeente op welke manier de iVRI een bijdrage kan leveren aan zowel de gemeente brede mobiliteitsdoelstellingen als de verkeerskundige en leefbaarheidsuitdagingen op de Haardijk. Dit resulteert in de betreffende 'beleidskaders' die als input wordt meegegeven aan het bouwteam dat over de realisatie van de iVRI's hiervan gaat.

Leeuwarden, dat inmiddels 10 iVRI's heeft, kiest er ook voor om deze stap nog expliciet te doorlopen om op deze manier meer bekendheid met en draagvlak voor alle consequenties van de iVRI op de gemeentelijke organisatie te creëren en te kijken op welke wijze de iVRI nog beter in de gemeentelijke organisatie opgenomen kan worden.

Ook in lopende opdrachten voor realisatie kan het soms zinnig zijn om een stap terug te doen en eerst met elkaar te kijken naar 'waar doen we het nou voor?'. Op die manier wordt er beter in beeld gebracht op welke manier er verandering in de werkwijze van de gemeente nodig is vóórdat dit ook al vereist is. Daarnaast wordt veel duidelijker waar je het uiteindelijk dan voor doet.

 

 

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Nieuwe iVRI’s bij Uden: Keypoint begeleid vernieuwing N264

Project

17 okt
Ronny Berning Door

Ronny Berning

Nieuwe iVRI’s bij Uden: Keypoint begeleid vernieuwing N264

Keypoint consultancy heeft in samenwerking met Witteveen+Bos, ondersteuning geleverd bij het opzetten van de aanbesteding voor iVRI's op de N264

Lees verder
Geofencing: wat gebeurt er als je door een digitaal “hek” heen rijdt?

Nieuws

20 jun
Jop Zwienenberg Door

Jop Zwienenberg

Geofencing: wat gebeurt er als je door een digitaal “hek” heen rijdt?

Jop Zwienenberg geeft ons wat inzicht in de wereld van ‘Geofencing’. Locatiedata wordt in het verkeer gebruikt om files te voorkomen en om informatie aan weggebruikers te verstrekken. Maar wat houdt ‘geofencing’ nou eigenlijk in? En wat kun je ermee? Jop legt het u graag uit aan de hand van een aantal mooie voorbeelden die spelen binnen projecten waar hij is ingerold

Lees verder
Minder Hinder met Digitaal verkeersmanagement

Project

22 apr
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Minder Hinder met Digitaal verkeersmanagement

De wereld van digitaal verkeersmanagement is continu in ontwikkeling. De regio Arnhem-Nijmegen wil tijdens grootschalige werkwerkzaamheden in de zomer 2022 gebruik maken van de meest recente mogelijkheden. Keypoint voerde een analyse uit van het speelveld en de opties om de meest gebruikte apps, navigatiesystemen en services te gebruiken om de informatievoorziening naar reizigers goed op orde te hebben en de hinder te beperken.

Lees verder