Schoolzones in het tijdperk van digitaal verkeersmanagement

Schoolzones in het tijdperk van digitaal verkeersmanagement

30 nov 2023

Een groot aantal kinderen in Nederland zit op een vorm van basisonderwijs. Vijf dagen in de week gaan kinderen naar school. Ze gaan soms met de fiets of worden door hun ouders gebracht met de auto. Kinderen zijn uitermate kwetsbaar in het verkeer, en bij veel scholen kan de drukte snel toenemen. Om de directe omgeving van een school verkeersveiliger te maken, kiezen steeds meer gemeenten voor een ´schoolzone´: een opvallende en herkenbare weginrichting die direct duidelijk maakt dat er een school staat, meestal met snelheid beperkende maatregelen zoals drempels en waarschuwingsborden.

Serviceproviders kunnen sinds kort ook bijdragen aan de verkeersveiligheid rond scholen. Door ´schoolzone´ informatie te delen via navigatiesystemen en reisapps kunnen ze automobilisten bij het in-en uitgaan van een school waarschuwen voor naderende schoolzones en overstekende kinderen. Wanneer automobilisten op het punt staan een schoolzone te doorkruisen, ontvangen ze een gesproken bericht of speciale waarschuwingstekst met de boodschap dat er een schoolzone aankomt. De navigatiestem waarschuwt dan met: 'Je nadert een schoolzone. Matig je snelheid'.

Vanaf december 2022 tot juni 2023 is er vanuit het VM-IVRA project geëxperimenteerd met digitale waarschuwingen voor schoolzones Deze experimenten bleken een groot succes te zijn. De beproeving heeft aangetoond dat ongeveer twee derde van alle deelnemers aan het onderzoek de waarschuwingen waardevol vinden. Mensen letten beter op als ze worden gewaarschuwd bij een schoolzone en rijden over het algemeen langzamer.
In 2024 wordt informatie over de schoolzones landelijk via het NDW beschikbaar gemaakt, als open data, voor serviceproviders. Voordat dit gerealiseerd kan worden, is echter veel werk nodig. Zo is het de bedoeling dat wegbeheerders en scholen vanaf 2024 hun eigen informatie over schoolzones, schooltijden, vrije dagen en vakantie kunnen bijhouden in het systeem.

Keypoint draagt hier vanuit het VM-IVRA project (waarin Ronnie Quaink en Mark ten Brummelhuis vertegenwoordigd zijn) inhoudelijk aan mee.

 

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Factsheet Schoolzones

Project

21 nov
Liesbeth Knap Door

Liesbeth Knap

Factsheet Schoolzones

De school dient een verkeersveilige omgeving te bieden voor kinderen en hun ouders, waar veilig gefietst en overgestoken kan worden. In onze factsheet kan gelezen worden hoe Keypoint uw gemeente stap voor stap naar verkeersveilige schoolomgevingen kan helpen!

Lees verder
Het fietsen is weer begonnen

Project

05 sept
Justin van Steijn Door

Justin van Steijn

Het fietsen is weer begonnen

Vele Scholieren stappen vandaag weer op de fiets om naar school te komen. Dit is goed nieuws in een samenleving waarin we meer mensen op de fiets willen krijgen. Justin vraagt uw aandacht voor de obstakels die middelbare scholieren tegenkomen als ze regelmatig naar school fietsen. En waarom die zo belangrijk zijn om op te lossen.

Lees verder
Keypoint biedt verkeerskundige ondersteuning aan de gemeente Wierden

Project

28 aug
Frits de Haan Door

Frits de Haan

Keypoint biedt verkeerskundige ondersteuning aan de gemeente Wierden

Keypoint Consultancy ondersteunt het team van gemeente Wierden met verkeerskunde.

Lees verder