Keypoint brengt in kaart of NEO haar mobiliteitsdoelstellingen gaat halen

Keypoint brengt in kaart of NEO haar mobiliteitsdoelstellingen gaat halen

28 feb 2020

Nieuwe Energie Overijssel (NEO) is een alliantievorm van 8 kernpartners in Overijssel. NEO heeft 2 concrete doelstellingen geformuleerd: 20% Nieuwe Energie in Overijssel in 2023 en een energieneutraal Overijssel in 2050. Het Uitvoeringsprogramma 2017 – 2023 geeft concreet invulling aan de doelstelling op korte termijn voor verschillende clusters. Keypoint heeft halverwege het uitvoeringsprogramma een tussenevaluatie uitgevoerd voor het Mobiliteitscluster.

De doelstelling voor het Mobiliteitscluster is tweeledig: 10% van de mobiliteit in 2023 zero-emissie en een energiebesparing van 1 petajoule (PJ).

Doelstelling in perspectief

In de tussenevaluatie is de doelstelling van 1 PJ besparing allereerst in perspectief geplaatst om een concreter beeld te krijgen van de opgave. Het energieverbruik van 1 PJ is vergeleken met het totale energieverbruik (van de mobiliteitssector) in Overijssel. Daarnaast is het energieverbruik van 1 PJ geïllustreerd door het vergelijken van 1 PJ met onder andere het aardgas- en elektriciteitsverbruik van huishoudens (15.000), het aantal kilometers rijden met een benzineauto (375 miljoen kilometer) en de opbrengst van windmolens en zonnepanelenparken.

Hoe we de tussenresultaten in beeld brachten

Voor beide doelstellingen van het Mobiliteitscluster is vervolgens de stand van zaken in het basisjaar (2016), de gerealiseerde tussenstand (eind 2019) en de prognose voor 2023 berekend. Hiervoor zijn verschillende bronnen geraadpleegd, zoals de Klimaatmonitor, eerdere evaluaties en onze regionale kennis. Op basis daarvan zijn berekeningen en trendanalyses uitgevoerd om de huidige en toekomstige effecten te bepalen. Daaruit kwam naar voren dat de provincie goed op weg is, maar dat er nog wel extra inspanningen nodig zijn om de doelstelling voor 2023 te behalen.

De tussenevaluatie heeft inzicht gegeven in de voortgang van het Mobiliteitscluster halverwege het Uitvoeringsprogramma 2017 – 2023. Met behulp van de uitkomsten kan de NEO haar uitvoeringsprogramma, waar nodig, bijstellen en zo bijdragen aan een nóg duurzamer Overijssel.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Anti-spam
Typ bovenstaande code over.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

We vieren één jaar aan de Nieuwegracht!

Nieuws

14 mrt
Michiel Doelman Door

Michiel Doelman

We vieren één jaar aan de Nieuwegracht!

Vandaag staan we stil bij een bijzonder moment: het is precies een jaar geleden dat Keypoint Consultancy de deuren opende aan de Nieuwegracht 24A in Utrecht. Na een mooie tijd aan de Ganzenmarkt, vonden we hier een nieuwe thuisbasis waar we met veel energie werken aan slimme mobiliteitsoplossingen.

Lees verder
Samen bouwen aan een sterk en inclusief ov-netwerk voor de corridor Zwolle-Meppel

Project

05 mrt
Justin van Steijn Door

Justin van Steijn

Samen bouwen aan een sterk en inclusief ov-netwerk voor de corridor Zwolle-Meppel

Samen met gemeenten, provincie Overijssel en vervoerder EBS werkte Keypoint aan een toekomstbestendig ov-netwerk voor de corridor Zwolle-Meppel. Met een gezamenlijke visie en een afweegkader gericht op maatschappelijke impact is een voorkeursnetwerk bepaald. Het resultaat: een concreet plan van aanpak voor de implementatie.

Lees verder
Waarom een Mobiliteitsprogramma van Eisen (MPvE) onmisbaar is

Nieuws

26 feb
Patrick van Soest Door

Patrick van Soest

Waarom een Mobiliteitsprogramma van Eisen (MPvE) onmisbaar is

De mobiliteitstransitie en de druk op de leefbaarheid in steden vragen om slimme en duurzame oplossingen. Bij gebiedsontwikkelingen is het daarom belangrijk om mobiliteit als integraal onderdeel van de planvorming vooraf mee te nemen. Het Mobiliteitsprogramma van Eisen (MPvE) is hierin een waardevol hulpmiddel. Het helpt bij het concretiseren van ambities van jouw gemeente en zorgt ervoor dat mobiliteitsoplossingen goed aansluiten bij de ruimtelijke context en de behoeften van toekomstige gebruikers.

Lees verder