Project

Keypoint ondersteunt Overijssel met kaders voor beter wegbeheer en aanpak bereikbaarheidsknelpunten

12 mei 2020

Opdrachtgever

Provincie Overijssel

Projectrol

Projectleider

Start project

jul 2019

Keypoint ondersteunt Overijssel met kaders voor beter wegbeheer en aanpak bereikbaarheidsknelpunten
Erik

Erik

Adviseur Mobiliteit

Analytisch en gedreven door duurzame mobiliteitsveranderingen

Hoe kunnen we de transitie naar duurzame mobiliteit concreet vormgeven? En hoe kunnen we de voortgang en het effect van beleid en maatregelen het beste meten? Concrete vragen waarvoor u bij Erik aan het juiste adres bent.

Meer over Erik

Andere betrokken collega's:

Heleen Justin

In opdracht van de provincie Overijssel stelden we het Actieprogramma Wegen op. In samenwerking met de externe ambtelijke werkgroep ontwikkelden we daarvoor een uitgebreid Referentiekader en een Knelpuntenaanpak. Deze documenten bieden de gezamenlijke wegbeheerders kaders en kansen voor een verbeterd wegbeheer en investeringsbeslissingen voor de periode tot 2030.

Voorgeschiedenis en doel

In 2018 is door de provincie Overijssel de Integrale Netwerkvisie Overijssel (INO) vastgesteld. Onderdeel daarvan was de Wegenvisie, waarin is vastgelegd welke wegen onderdeel zijn van het regionaal hoofdwegennet en hoe de onderlinge prioritering tussen wegen is. Het Actieprogramma is een uitwerking van de INO in een Referentiekader (met gewenste kwaliteiten van de verbindingen) en een Knelpuntenaanpak (welke wegen als eerste aan te pakken).

Het doel van het Actieprogramma is om, samen met de grootste wegbeheerders in de provincie, te komen tot een verbeterd wegbeheer en een structurele verbetering van de bereikbaarheid van Overijssel.

Resultaat: Gedragen referentiekader

Het Referentiekader is een normatieve beschrijving van de streefwaarden voor bepaalde (type) wegen. De streefwaarden hebben betrekking op verschillende wegkenmerken op het gebied van verkeersveiligheid, bereikbaarheid, comfort, beleving en leefbaarheid. Deze streefwaarden worden door wegbeheerders gebruikt om (operationeel) wegbeheer uit te voeren en, bij regulier onderhoud, maatregelen in beeld te brengen om aan de streefwaarden te voldoen.

Resultaat: Gedragen knelpuntenaanpak

Op basis van het Referentiekader is bepaald welke knelpunten er in de provincie zijn en welke maatregelen een optimale (kosteneffectieve) bijdrage leveren aan de verbetering van de economische bereikbaarheid. Daarbij is gewerkt via de Mobiliteitsladder, die ervan uitgaat dat je eerst alternatieven gaat stimuleren of bestaande infra benut alvorens nieuwe infrastructuur aan te leggen. Dit resulteert in een lijst met kosteneffectieve maatregelen die door de provincie wordt gebruikt voor een sterk verbeterde en meer integrale afweging van toekomstige projecten.

Wilt u meer informatie over het Actieprogramma? Of bent u benieuwd welke verfrissende ideeën Keypoint heeft voor het oplossen van uw bereikbaarheidsknelpunten? Neem dan contact op met Erik.
Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

GVVP Zeewolde

Project

11 sept
Ronnie Door

Ronnie

GVVP Zeewolde

Voor de gemeente Zeewolde stelt Keypoint het nieuwe Gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan op. Het beschrijft het mobiliteitsbeleid langs vier belangrijke thema’s: Bereikbaarheid, Verkeersveiligheid, Leefbaarheid en Duurzaamheid. Twee kernwoorden van het nieuwe GVVP zijn: handzaam en gedragen.

Lees verder
Vraag het Keypoint !

Nieuws

11 aug
Ronnie Door

Ronnie

Vraag het Keypoint !

Bent u als wegbeheerder benieuwd wat de iVRI voor uw gemeente kan betekenen?  Wilt u weten wat OV- of fietsdata kan betekenen voor uw beleidsplannen? Of heeft u andere vragen met betrekking tot mobiliteit?  Vraag het Keypoint tijdens één van de sessies.

Lees verder
Keypoint neemt deel aan het Board Smart Mobility van het LVMB

Project

11 aug
Rick Door

Rick

Keypoint neemt deel aan het Board Smart Mobility van het LVMB

Het Board Smart Mobility houdt zich bezig met gebruikersvraagstukken rondom Smart Mobility. Collega Rick Schotman neemt als gedragsingenieur deel aan dit board.

Lees verder