Keypoint onderzoekt de gedragseffecten van in-car brugstatus informatie

Keypoint onderzoekt de gedragseffecten van in-car brugstatus informatie

11 nov 2019

Binnen Blauwe Golf Verbindend wordt werk gemaakt van het ontsluiten van real-time statusinformatie van bruggen. In totaal wordt de status van meer dan 300 beweegbare bruggen ontsloten, waaronder de belangrijkste bruggen die van invloed zijn op het wegverkeer. (https://www.verkeerinbeeld.nl/nieuws/241019/betere-doorstroming-door-sensoren-op-130-bruggen)

Het ontsluiten van brugstatusinformatie is onderdeel van de beweging om verkeersinformatie zoveel mogelijk te digitaliseren, te combineren en te innoveren. Echter, waar de nadruk vaak sterk op technologie ligt, is het minstens zo interessant om naar de reactie van weggebruikers te kijken.

Onderzoeksaanpak

Keypoint Consultancy heeft, na een eerder verkennend onderzoek, voor Rijkswaterstaat de gedragseffecten van weggebruikers op het tonen van de brugstatus onderzocht. Weggebruikers kregen een melding te zien wanneer de brug op hun (waarschijnlijke) route omhoog stond. Gedurende de halve onderzoeksperiode zijn de meldingen onderdrukt om een referentiesituatie te creëren. Zo is de invloed van een melding zo zuiver mogelijk te meten. De data-analyse is uitgevoerd op basis van floating car data van Flitsmeister. Ook is een enquête uitgezet om de waardering van weggebruikers te onderzoeken.

De geselecteerde bruggen waren verspreid over Nederland en varieerden in configuratie. De steekproefgrootte was voor de meeste bruggen rond de 1000 gemeten ritten per richting, met enkele uitschieters. Een negatieve uitschieter was een kleine 100 gemeten ritten in stedelijk Tilburg. Een positieve uitschieter was meer dan 50000 ritten bij de Botlekbrug.

Resultaten

Uit de analyse bleek dat een melding bij de meeste bruggen zorgt voor een meer geleidelijke afname van snelheid. Verkeer lijkt iets eerder de snelheid te verminderen en de brug rustiger te naderen. Dichterbij de brug ligt de snelheid doorgaans iets hoger dan de snelheid van verkeer zonder melding.

Opvallend was het snelheidsverloop bij bruggen waar de brug vrij laat achter een rij huizen of bomen tevoorschijn kwam. Verkeer zonder melding liet op dat punt een sterke “knik” in snelheid zien, terwijl verkeer met melding geleidelijk bleef afremmen.

Uit de enquêtes bleek dat de weggebruikers bijzonder tevreden waren over de meldingen. Een gemiddelde waardering van een 7,8 kan als zeer hoog worden aangemerkt. Verder gaf grofweg de helft van de ondervraagden aan actie te hebben ondernomen na het zien van de melding. Voor de helft hiervan was dit meer geleidelijk afremmen en een derde gaf aan een alternatieve route te kiezen.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Anti-spam
Typ bovenstaande code over.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

We vieren één jaar aan de Nieuwegracht!

Nieuws

14 mrt
Michiel Doelman Door

Michiel Doelman

We vieren één jaar aan de Nieuwegracht!

Vandaag staan we stil bij een bijzonder moment: het is precies een jaar geleden dat Keypoint Consultancy de deuren opende aan de Nieuwegracht 24A in Utrecht. Na een mooie tijd aan de Ganzenmarkt, vonden we hier een nieuwe thuisbasis waar we met veel energie werken aan slimme mobiliteitsoplossingen.

Lees verder
Samen bouwen aan een sterk en inclusief ov-netwerk voor de corridor Zwolle-Meppel

Project

05 mrt
Justin van Steijn Door

Justin van Steijn

Samen bouwen aan een sterk en inclusief ov-netwerk voor de corridor Zwolle-Meppel

Samen met gemeenten, provincie Overijssel en vervoerder EBS werkte Keypoint aan een toekomstbestendig ov-netwerk voor de corridor Zwolle-Meppel. Met een gezamenlijke visie en een afweegkader gericht op maatschappelijke impact is een voorkeursnetwerk bepaald. Het resultaat: een concreet plan van aanpak voor de implementatie.

Lees verder
Digitalisering mobiliteitsdata in Noord-Holland en Flevoland: Hoe blijft data up to date?

Project

11 nov
Liesbeth Knap Door

Liesbeth Knap

Digitalisering mobiliteitsdata in Noord-Holland en Flevoland: Hoe blijft data up to date?

Keypoint organiseerde voor het RDT Noord-Holland en Flevoland inspiratiesessies over borging van mobiliteitsdata. Nu de meeste wegbeheerders data hebben aangeleverd, is het belangrijk dat deze actueel blijven. Maar hoe regel je dat? In een discussie kwamen verschillende voorbeelden aan bod.

Lees verder