Keypoint onderzoekt het effect van GOW30 op het openbaar vervoer in Haarlem

Keypoint onderzoekt het effect van GOW30 op het openbaar vervoer in Haarlem

29 feb 2024

Net als veel andere gemeenten is Haarlem bezig met de transitie van een aantal wegen naar GOW30.

In de nieuwe wegencategorisering zullen veel 50-wegen de transitie maken naar 30 kilometer per uur als maximumsnelheid. Met dit plan is het doel om het snelheidsverschil tussen gemotoriseerde weggebruikers en langzaam verkeer, zoals fietsers, te verkleinen en zo de verkeersveiligheid te verbeteren.

Het plan heeft invloed op het verkeer in de gemeente. De gemeente, vervoersmaatschappij Connexxion en de Provincie Noord-Holland willen weten wat de effecten zijn op het openbaar vervoer in de regio. Voor dit onderzoek maken we onder andere gebruik van floating car data uit de bussen van Connexxion. Deze gegevens worden door bussen tijdens het rijden verstuurd en omvatten zowel datapunten tijdens het halteren als punten op de route tijdens het rijden. Deze data slaan wij voortdurend realtime op en gebruiken we onder andere voor deze analyse.

We berekenen de extra reistijd die de bussen nodig hebben om hun route af te leggen na invoering van de nieuwe wegcategorisering. Hiermee tonen we voor elk wegvak en elk (deel)traject van iedere buslijn de verwachte extra rijtijd. Deze informatie zetten wij om naar een overzichtelijke interactieve kaart, die duidelijk maakt wat de gevolgen zijn voor het openbaar vervoer.  

De gemeente Haarlem heeft met onze rapportage het inzicht dat zij nodig heeft om de wegencategorisering vast te stellen en goed uit te voeren, waardoor het effect op het openbaar vervoer zo klein mogelijk is.

Wij houden u op de hoogte als onze rapportage wordt gepubliceerd op de website van de gemeente Haarlem.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Keypoint Verhuist naar Nieuwegracht 24a in Utrecht

Nieuws

12 mrt
Michiel Doelman Door

Michiel Doelman

Keypoint Verhuist naar Nieuwegracht 24a in Utrecht

Na 7 jaar zeggen we gedag tegen ons kantoor aan de Ganzenmarkt. Tijdens deze periode hebben we talloze mooie herinneringen gecreƫerd en interessante mensen ontmoet. Maar nu is het tijd voor een nieuwe fase in ons verhaal.

Lees verder
Monitoring concessie busvervoer Almere

Projectupdate

12 mrt
Heleen Edens Door

Heleen Edens

Monitoring concessie busvervoer Almere

Vertrekken de bussen op tijd? Hoeveel reizigers reizen met buslijn M8? Voelt de reiziger zich veilig in het ov? Dat is wat Keypoint monitort voor de gemeente Almere.

Lees verder
Zero-emissie busvervoer in Twente

Project

26 feb
Cees Bakker Door

Cees Bakker

Zero-emissie busvervoer in Twente

De provincie Overijssel wil definitief de omslag maken naar zero-emissie busvervoer. Om dat te bereiken heeft Keypoint de provincie Overijssel ondersteund met een onderzoek naar de realisatie van laadinfrastructuur in de regio.

Lees verder