Keypoint werkt mee aan hoogwaardig openbaar vervoer in Eindhoven.
Cees Bakker
Cees Bakker
Teamleider Mobiliteit

Keypoint werkt mee aan hoogwaardig openbaar vervoer in Eindhoven.

24 aug 2023

De technologieregio Brainport is een van de grootste economische motoren in Nederland. In deze hub vindt je bedrijven als ASML, Philips, VDL en Bavaria. Brainport is de werkplek van duizenden mensen die een grote bijdrage leveren aan de economie van Nederland, en elk jaar nemen de hoeveelheid werknemers in het gebied toe.

De groei van Brainport en de verdere verstedelijking van Eindhoven zullen meer druk plaatsen op de huidige infrastructuur van Eindhoven. Daarom nemen de gemeentes Eindhoven, Veldhoven en de provincie Noord-Brabant het initiatief om een snelle busverbinding te creëren tussen Eindhoven Centrum en Veldhoven De Run. Dit project wordt de vierde ‘Hoogwaardig openbaar Vervoerslijn (HOV)’ in Eindhoven.

De gemeente Eindhoven wenst een planuitwerking voor het HOV4-tracé tussen Eindhoven Centraal en Veldhoven De Run. Het betreft een nieuwe hoogwaardige OV-verbinding om Eindhoven Internationale Knoop XL en de economische toplocaties aan de westzijde van Eindhoven (ASML/De Run en HTC) te verbinden.

Hoogwaardig openbaar vervoer

HOV moet per definitie voldoen aan hoge eisen. Zo moet het systeem comfortabel zijn, bijdragen aan duurzame mobiliteit en de leefbaarheid van het gebied verbeteren. Mensen moeten met comfort en gemak naar toplocaties in Eindhoven kunnen reizen met de bus, zodat mensen verleid worden om de auto te laten staan.

Deze OV-verbinding is één van de bouwstenen in de transitie van het regionale mobiliteitssysteem en maakt onderdeel uit van de versnellingsopgave in de Brainport. De uitwerking van het tracé valt uiteen in twee fases, de tracé- en vervoerwaardestudie (definitiefase) en de uitwerking van het voorlopig ontwerp, inclusief SSK-raming en participatie (ontwerpfase). De nadere uitwerking van het HOV4 tracé moet in het BO-MIRT van najaar 2023 leiden tot een besluit over realisatie en bijhorende financiering. Keypoint is verantwoordelijk voor de vervoer- en verkeerskundige uitwerking, waaronder het vervoersconcept en de globale analyse van exploitatiekosten en reizigersopbrengsten. De ontwikkeling van HOV4 heeft veel raakvlakken met de Tangent Brainportlijn, waarvoor Keypoint Consultancy een ontwerpstudie heeft gedaan.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Keypoint Verhuist naar Nieuwegracht 24a in Utrecht

Nieuws

12 mrt
Michiel Doelman Door

Michiel Doelman

Keypoint Verhuist naar Nieuwegracht 24a in Utrecht

Na 7 jaar zeggen we gedag tegen ons kantoor aan de Ganzenmarkt. Tijdens deze periode hebben we talloze mooie herinneringen gecreƫerd en interessante mensen ontmoet. Maar nu is het tijd voor een nieuwe fase in ons verhaal.

Lees verder
Monitoring concessie busvervoer Almere

Projectupdate

12 mrt
Heleen Edens Door

Heleen Edens

Monitoring concessie busvervoer Almere

Vertrekken de bussen op tijd? Hoeveel reizigers reizen met buslijn M8? Voelt de reiziger zich veilig in het ov? Dat is wat Keypoint monitort voor de gemeente Almere.

Lees verder
Keypoint onderzoekt het effect van GOW30 op het openbaar vervoer in Haarlem

Project

29 feb
Justin van Steijn Door

Justin van Steijn

Keypoint onderzoekt het effect van GOW30 op het openbaar vervoer in Haarlem

Haarlem is bezig veel wegen te transformeren naar GOW30. Keypoint voert in opdracht van de gemeente een onderzoek uit naar het effect dat deze transitie kan hebben op het openbaar vervoer in de stad.

Lees verder