Keypoint werkt mee aan hoogwaardig openbaar vervoer in Eindhoven.
Cees Bakker
Cees Bakker
Teamleider Mobiliteit

Keypoint werkt mee aan hoogwaardig openbaar vervoer in Eindhoven.

24 aug 2023

De technologieregio Brainport is een van de grootste economische motoren in Nederland. In deze hub vindt je bedrijven als ASML, Philips, VDL en Bavaria. Brainport is de werkplek van duizenden mensen die een grote bijdrage leveren aan de economie van Nederland, en elk jaar nemen de hoeveelheid werknemers in het gebied toe.

De groei van Brainport en de verdere verstedelijking van Eindhoven zullen meer druk plaatsen op de huidige infrastructuur van Eindhoven. Daarom nemen de gemeentes Eindhoven, Veldhoven en de provincie Noord-Brabant het initiatief om een snelle busverbinding te creëren tussen Eindhoven Centrum en Veldhoven De Run. Dit project wordt de vierde ‘Hoogwaardig openbaar Vervoerslijn (HOV)’ in Eindhoven.

De gemeente Eindhoven wenst een planuitwerking voor het HOV4-tracé tussen Eindhoven Centraal en Veldhoven De Run. Het betreft een nieuwe hoogwaardige OV-verbinding om Eindhoven Internationale Knoop XL en de economische toplocaties aan de westzijde van Eindhoven (ASML/De Run en HTC) te verbinden.

Hoogwaardig openbaar vervoer

HOV moet per definitie voldoen aan hoge eisen. Zo moet het systeem comfortabel zijn, bijdragen aan duurzame mobiliteit en de leefbaarheid van het gebied verbeteren. Mensen moeten met comfort en gemak naar toplocaties in Eindhoven kunnen reizen met de bus, zodat mensen verleid worden om de auto te laten staan.

Deze OV-verbinding is één van de bouwstenen in de transitie van het regionale mobiliteitssysteem en maakt onderdeel uit van de versnellingsopgave in de Brainport. De uitwerking van het tracé valt uiteen in twee fases, de tracé- en vervoerwaardestudie (definitiefase) en de uitwerking van het voorlopig ontwerp, inclusief SSK-raming en participatie (ontwerpfase). De nadere uitwerking van het HOV4 tracé moet in het BO-MIRT van najaar 2023 leiden tot een besluit over realisatie en bijhorende financiering. Keypoint is verantwoordelijk voor de vervoer- en verkeerskundige uitwerking, waaronder het vervoersconcept en de globale analyse van exploitatiekosten en reizigersopbrengsten. De ontwikkeling van HOV4 heeft veel raakvlakken met de Tangent Brainportlijn, waarvoor Keypoint Consultancy een ontwerpstudie heeft gedaan.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

Project

05 dec
Helen de Sain Door

Helen de Sain

Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

“Kan Crowd-Sourced data gebruikt worden in het Incident-Management proces in verkeerscentrales van Rijkswaterstaat?” Deze vraag heeft Helen de Sain willen beantwoorden tijdens haar stage bij Keypoint.

Lees verder
Afstudeerscriptie Daan de Wit: BRT in Nederland

Project

04 dec
Cees Bakker Door

Cees Bakker

Afstudeerscriptie Daan de Wit: BRT in Nederland

Daan de Wit heeft bij Keypoint een diepgaand onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid van Bus Rapid Transit (BRT) in Nederland. Welke factoren beïnvloeden de levensvatbaarheid van deze vorm van openbaar vervoer? Daan heeft dit grondig onderzocht.

Lees verder
Schoolzones in het tijdperk van digitaal verkeersmanagement

Project

30 nov
Ronnie Quaink Door

Ronnie Quaink

Schoolzones in het tijdperk van digitaal verkeersmanagement

De opkomst van digitaal verkeersmanagement brengt nieuwe ontwikkelingen op het gebied van verkeersveiligheid met zich mee. In 2024 kunnen automobilisten een waarschuwing verwachten wanneer ze een schoolzone betreden. Keypoint draagt bij aan deze ontwikkeling.

Lees verder