Komst iVRI en de impact op verantwoordelijkheden en rol wegbeheerder

Komst iVRI en de impact op verantwoordelijkheden en rol wegbeheerder

13 mei 2019
Recent hebben verschillende gemeenten hun eerste intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s) in gebruik genomen. De iVRI is de slimme opvolger van het bekende verkeerslicht en kent veel voordelen. Bekende voorbeelden zijn de vrijheid om componenten van verschillende leveranciers naadloos met elkaar te laten samenwerken, of een verre vorm van connectiviteit, waarbij voertuigen, weggebruikers en iVRI’s data uitwisselen om doorstroming te optimaliseren of de verkeersveiligheid te verbeteren.

In onze werkzaamheden zien we dat de opkomst van de iVRI veel veranderingen veroorzaakt en bij wegbeheerders veel vragen met zich meebrengt, bijvoorbeeld over de taken en verantwoordelijkheden van de wegbeheerder. In dit artikel nemen we u graag mee in de vragen waar wegbeherend Nederland voor staat om de iVRI succesvol te implementeren.

iVRI kenmerken

Na een uitvoerig ontwikkel- en testtraject zijn de eerste iVRI’s (van verschillende leveranciers) op straat in bedrijf genomen. Naast de 'standaard' VRI functionaliteit biedt de iVRI vele voordelen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de drie iVRI componenten, zijnde de TLC, ITS applicatie en RIS, van verschillende leveranciers te combineren om te komen tot een voor een specifiek kruispunt optimale iVRI. Met deze iVRI is communicatie met de 'buitenwereld' mogelijk waardoor weggebruikers bijvoorbeeld geïnformeerd kunnen worden over wanneer een richting groen gaat worden, maar kan deze weggebruiker zelf ook dienst doen als sensor voor de optimalisatie van de regeling. Naast deze mogelijkheden van informeren en optimaliseren is het ook mogelijk met de iVRI te prioriteren. Met deze functionaliteit kunnen bepaalde doelgroepen zoals het Openbaar Vervoer, Nood- en Hulpdiensten, Vracht en (groepen) fietsers prioriteit aanvragen op basis van specifieke kenmerken. Denk hierbij aan een verzoek tot prioriteit indien een bus achter op dienstregeling rijdt of een bepaalde bezetting heeft of vrachtverkeer met een bepaalde lading.

De rol van de wegbeheerder

Om een iVRI in bedrijf te kunnen nemen dient een wegbeheerder zijn VRI-centrale aan te passen naar IVERA4. Om de communicatie van de iVRI met de buitenwereld mogelijk te maken dienen daarnaast nog de nodige zaken door de wegbeheerder geregeld te worden. Voor de hand ligt een snelle en betrouwbare netwerkverbinding. Minder voor de hand liggend zijn een goede, actuele kruispunttekening en het bijbehorende topologiebestand. Daarnaast dienen er, onder andere ten gevolge van de in mei 2018 geïntroduceerde Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de nodige zaken geregeld te worden op het gebied van aansprakelijkheid, privacy en security.  Een voorbeeld hiervan is een verwerkersovereenkomst. Deze heeft als doel om verantwoordelijkheden met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens vast te leggen. In wezen was dit voor de AVG al nodig voor VRI logfiles, maar is nu ook nodig tussen wegbeheerder en iVRI leverancier(s).

De komst van de iVRI is daarmee een goed moment om na te denken over welke rol u als wegbeheerder wilt gaan vervullen op operationeel, tactisch en strategisch niveau en op welke wijze u dat wil doen. U kunt bijvoorbeeld het beheer op operationeel niveau uitbesteden en op tactisch niveau zelf asset- en verkeersmanagement uitvoeren, maar steeds meer wegbeheerders gaan een stap verder en kiezen er voor om doorstroming als een dienst af te nemen. Wat voor u de meest gewenste situatie is, hangt sterk af van uw eigen gemeentelijke beleid.

Elke keuze rondom de iVRI heeft haar eigen voor en nadelen en Keypoint helpt u daar graag verder mee. Keypoint is intensief betrokken geweest bij het ontwikkelings- en verificatietraject van de iVRI en begeleidt diversen gemeenten en provincies bij de uitrol van de iVRI.

Wilt u ook aan slag met de iVRI of heeft u vragen over wat de iVRI voor u betekent? Neem dan vrijblijvend contact op met Gertjan Stoel of Mark ten Brummelhuis.
Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

Project

05 dec
Helen de Sain Door

Helen de Sain

Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

“Kan Crowd-Sourced data gebruikt worden in het Incident-Management proces in verkeerscentrales van Rijkswaterstaat?” Deze vraag heeft Helen de Sain willen beantwoorden tijdens haar stage bij Keypoint.

Lees verder
Afstudeerscriptie Daan de Wit: BRT in Nederland

Project

04 dec
Cees Bakker Door

Cees Bakker

Afstudeerscriptie Daan de Wit: BRT in Nederland

Daan de Wit heeft bij Keypoint een diepgaand onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid van Bus Rapid Transit (BRT) in Nederland. Welke factoren beïnvloeden de levensvatbaarheid van deze vorm van openbaar vervoer? Daan heeft dit grondig onderzocht.

Lees verder
Schoolzones in het tijdperk van digitaal verkeersmanagement

Project

30 nov
Ronnie Quaink Door

Ronnie Quaink

Schoolzones in het tijdperk van digitaal verkeersmanagement

De opkomst van digitaal verkeersmanagement brengt nieuwe ontwikkelingen op het gebied van verkeersveiligheid met zich mee. In 2024 kunnen automobilisten een waarschuwing verwachten wanneer ze een schoolzone betreden. Keypoint draagt bij aan deze ontwikkeling.

Lees verder