Nieuws

Komst iVRI en de impact op verantwoordelijkheden en rol wegbeheerder

13 mei 2019

Opdrachtgever

-

Projectrol

Nieuwsbericht

Start project

mei 2019

Komst iVRI en de impact op verantwoordelijkheden en rol wegbeheerder
Mark

Mark

Adviseur Smart Mobility en ITS

Mark zet uw technische uitdaging om in een concreet resultaat

Wilt u een technische uitdaging omzetten in een concreet resultaat? Dan bent u bij Mark aan het juiste adres. Zijn jarenlange kennis van techniek, resultaatgerichte persoonlijkheid en zijn ervaring als projectleider zorgen hier voor.

Meer over Mark

Andere betrokken collega's:

Gertjan Ronny
Recent hebben verschillende gemeenten hun eerste intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s) in gebruik genomen. De iVRI is de slimme opvolger van het bekende verkeerslicht en kent veel voordelen. Bekende voorbeelden zijn de vrijheid om componenten van verschillende leveranciers naadloos met elkaar te laten samenwerken, of een verre vorm van connectiviteit, waarbij voertuigen, weggebruikers en iVRI’s data uitwisselen om doorstroming te optimaliseren of de verkeersveiligheid te verbeteren.

In onze werkzaamheden zien we dat de opkomst van de iVRI veel veranderingen veroorzaakt en bij wegbeheerders veel vragen met zich meebrengt, bijvoorbeeld over de taken en verantwoordelijkheden van de wegbeheerder. In dit artikel nemen we u graag mee in de vragen waar wegbeherend Nederland voor staat om de iVRI succesvol te implementeren.

iVRI kenmerken

Na een uitvoerig ontwikkel- en testtraject zijn de eerste iVRI’s (van verschillende leveranciers) op straat in bedrijf genomen. Naast de 'standaard' VRI functionaliteit biedt de iVRI vele voordelen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de drie iVRI componenten, zijnde de TLC, ITS applicatie en RIS, van verschillende leveranciers te combineren om te komen tot een voor een specifiek kruispunt optimale iVRI. Met deze iVRI is communicatie met de 'buitenwereld' mogelijk waardoor weggebruikers bijvoorbeeld geïnformeerd kunnen worden over wanneer een richting groen gaat worden, maar kan deze weggebruiker zelf ook dienst doen als sensor voor de optimalisatie van de regeling. Naast deze mogelijkheden van informeren en optimaliseren is het ook mogelijk met de iVRI te prioriteren. Met deze functionaliteit kunnen bepaalde doelgroepen zoals het Openbaar Vervoer, Nood- en Hulpdiensten, Vracht en (groepen) fietsers prioriteit aanvragen op basis van specifieke kenmerken. Denk hierbij aan een verzoek tot prioriteit indien een bus achter op dienstregeling rijdt of een bepaalde bezetting heeft of vrachtverkeer met een bepaalde lading.

De rol van de wegbeheerder

Om een iVRI in bedrijf te kunnen nemen dient een wegbeheerder zijn VRI-centrale aan te passen naar IVERA4. Om de communicatie van de iVRI met de buitenwereld mogelijk te maken dienen daarnaast nog de nodige zaken door de wegbeheerder geregeld te worden. Voor de hand ligt een snelle en betrouwbare netwerkverbinding. Minder voor de hand liggend zijn een goede, actuele kruispunttekening en het bijbehorende topologiebestand. Daarnaast dienen er, onder andere ten gevolge van de in mei 2018 geïntroduceerde Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de nodige zaken geregeld te worden op het gebied van aansprakelijkheid, privacy en security.  Een voorbeeld hiervan is een verwerkersovereenkomst. Deze heeft als doel om verantwoordelijkheden met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens vast te leggen. In wezen was dit voor de AVG al nodig voor VRI logfiles, maar is nu ook nodig tussen wegbeheerder en iVRI leverancier(s).

De komst van de iVRI is daarmee een goed moment om na te denken over welke rol u als wegbeheerder wilt gaan vervullen op operationeel, tactisch en strategisch niveau en op welke wijze u dat wil doen. U kunt bijvoorbeeld het beheer op operationeel niveau uitbesteden en op tactisch niveau zelf asset- en verkeersmanagement uitvoeren, maar steeds meer wegbeheerders gaan een stap verder en kiezen er voor om doorstroming als een dienst af te nemen. Wat voor u de meest gewenste situatie is, hangt sterk af van uw eigen gemeentelijke beleid.

Elke keuze rondom de iVRI heeft haar eigen voor en nadelen en Keypoint helpt u daar graag verder mee. Keypoint is intensief betrokken geweest bij het ontwikkelings- en verificatietraject van de iVRI en begeleidt diversen gemeenten en provincies bij de uitrol van de iVRI.

Wilt u ook aan slag met de iVRI of heeft u vragen over wat de iVRI voor u betekent? Neem dan vrijblijvend contact op met Gertjan Stoel of Mark ten Brummelhuis.
Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

De maximumsnelheid op je navigatie-app: betrouwbaar of niet?

Project

14 jan
Heleen Door

Heleen

De maximumsnelheid op je navigatie-app: betrouwbaar of niet?

Sinds maart 2020 geldt overdag op alle snelwegen in Nederland een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. ’s Nachts geldt op veel plekken een hogere snelheid van 120 of 130 kilometer per uur. Voor navigatie-apps een uitdaging. Want hoe zorg je er voor dat de app op elk tijdstip de juiste snelheid weergeeft? Keypoint zocht uit bij welke apps dit goed gaat, en bij welke nog niet.

Lees verder
Toepassingen vanuit data uit voertuigen voor wegbeheerders: evaluatie en vooruitblik

Project

13 jan
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Toepassingen vanuit data uit voertuigen voor wegbeheerders: evaluatie en vooruitblik

In opdracht van NDW onderzoekt Keypoint de toepassingen vanuit data uit voertuigen door wegbeheerders. Het onderzoek geeft aan waar we in Nederland staan met data uit voertuigen. Het geeft daarnaast advies voor vervolgstappen op het gebied van techniek, functionaliteit en organisatie.

Lees verder
Een mobiliteitsvisie voor de toekomst van Nijkerk

Project

12 jan
Erik Door

Erik

Een mobiliteitsvisie voor de toekomst van Nijkerk

Keypoint adviseert de gemeente Nijkerk voor de nieuwe mobiliteitsvisie. Daarbij richten we ons op de fiets, verkeersveiligheid en het hoofdwegennet.

Lees verder