Project

Korte autoritten

18 dec 2019

Opdrachtgever

Provincie Gelderland

Projectrol

Projectleider

Start project

mrt 2019

Korte autoritten
Patrick

Patrick

Directeur

”Werken met mensen in een wereld van techniek” is Patricks drijfveer

Patrick is directeur van Keypoint en is analytisch, gedreven en een 'mensen-mens'.

Meer over Patrick

Andere betrokken collega's:

Projecthistorie

Korte autoritten

18 dec 2019

Voor de provincie Gelderland brachten we korte autoritten in kaart met behulp van INRIX data. Doel was te onderzoeken in hoeverre de data geschikt zijn om korte autoritten in beeld te brengen en, met behulp daarvan, fietsstimuleringsmaatregelen effectief in te zetten.

De bron: INRIX-data

INRIX is een wereldwijd opererende service provider voor actuele verkeersinformatie, reisinformatie en analysetools op basis van Floating Car Data (FCD).  INRIX levert in Nederland al meer dan 10 jaar gegevens uit verschillende bronnen (zoals navigatiesystemen, smartphones en fleet-managementsystemen) met een landelijke dekking.

De online interface: DB4IoT

De INRIX data hebben een enorme omvang. Een week aan verplaatsingsdata in Gelderland bestaat bijvoorbeeld uit ruim 900.000 ritten. Om snel inzicht in deze gegevens te krijgen is gebruik gemaakt van het informatieplatform DB4IoT. Daarin zijn ritten snel en gemakkelijk te selecteren en in kaarten of grafieken weer te geven. Zo is bijvoorbeeld snel te selecteren hoeveel korte autoritten er naar een buurt, zoals het centrum van Arnhem (zie onder) gaan.

Aanpak en conclusies

Om in beeld te brengen in hoeverre de INRIX data bruikbaar zijn, is gekeken naar de omvang van de gegevens en is een vergelijking gemaakt met de meest gebruikte bron voor verplaatsingen in Nederland: het OViN. Daaruit komen de volgende conclusies naar voren:

  • Een week INRIX data bevat meer fiets- en voetgangers-verplaatsingen dan in een jaar OViN data. Uitspraken over keuzegedrag binnen een vervoerwijze zijn dus, met een aantal beperkingen, goed mogelijk;
  • In vergelijking met het aantal autoverplaatsingen, zijn er weinig fietsers en voetgangers in de dataset. Voor het doen van uitspraken over de vervoerwijzekeuze (modal split) van reizigers is INRIX derhalve niet geschikt.
  • Vergeleken met OViN zijn er relatief weinig autoritten korter dan 10 kilometer in de INRIX dataset. Desondanks zijn er erg veel korte ritten in beeld en is snel te zien waar die precies rijden;
  • Interessante mogelijkheden met de INRIX data voor beleidsmakers en -uitvoerders zijn (onder andere):
    • Knelpuntbepaling met behulp van snelheidsgegevens;
    • Herkomst- en bestemmingsbepaling (en HB-matrices);
    • Specifieke ritten op kaart weergeven.

Meer weten?

Voor meer informatie over de mogelijkheden van de INRIX data en de case in Gelderland, kunt u bijgaande NVC-paper downloaden. U kunt ook direct contact opnemen met Erik Klok om meer te weten te komen over de mogelijkheden van INRIX data voor uw organisatie.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Nudging: een duwtje in de richting van deelmobiliteit

Nieuws

25 apr
Ward Door

Ward

Nudging: een duwtje in de richting van deelmobiliteit

In zijn blogserie kijkt Ward de Jong vanuit verschillende invalshoeken naar deelmobiliteit en neemt hij de lezer mee in de wereld van dit snel groeiende fenomeen. De tweede blog: Nudging als duwtje in de richting van deelmobiliteit.

Lees verder
Minder Hinder met Digitaal verkeersmanagement

Project

22 apr
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Minder Hinder met Digitaal verkeersmanagement

De wereld van digitaal verkeersmanagement is continu in ontwikkeling. De regio Arnhem-Nijmegen wil tijdens grootschalige werkwerkzaamheden in de zomer 2022 gebruik maken van de meest recente mogelijkheden. Keypoint voerde een analyse uit van het speelveld en de opties om de meest gebruikte apps, navigatiesystemen en services te gebruiken om de informatievoorziening naar reizigers goed op orde te hebben en de hinder te beperken.

Lees verder
Parkeerbeleid en deelmobiliteit als oplossing voor stedelijke verdichting

Nieuws

06 apr
Ward Door

Ward

Parkeerbeleid en deelmobiliteit als oplossing voor stedelijke verdichting

In zijn blogserie kijkt Ward de Jong vanuit verschillende invalshoeken naar deelmobiliteit en neemt hij de lezer mee in de wereld van dit snel groeiende fenomeen. De eerste blog: Parkeerbeleid en deelmobiliteit als oplossing voor stedelijke verdichting.

Lees verder