Project

Korte autoritten

18 dec 2019

Opdrachtgever

Provincie Gelderland

Projectrol

Projectleider

Start project

mrt 2019

Korte autoritten
Erik

Erik

Adviseur Mobiliteit

Analytisch en gedreven door duurzame mobiliteitsveranderingen

Hoe kunnen we de transitie naar duurzame mobiliteit concreet vormgeven? En hoe kunnen we de voortgang en het effect van beleid en maatregelen het beste meten? Concrete vragen waarvoor u bij Erik aan het juiste adres bent.

Meer over Erik

Andere betrokken collega's:

Projecthistorie

Korte autoritten

18 dec 2019

Voor de provincie Gelderland brachten we korte autoritten in kaart met behulp van INRIX data. Doel was te onderzoeken in hoeverre de data geschikt zijn om korte autoritten in beeld te brengen en, met behulp daarvan, fietsstimuleringsmaatregelen effectief in te zetten.

De bron: INRIX-data

INRIX is een wereldwijd opererende service provider voor actuele verkeersinformatie, reisinformatie en analysetools op basis van Floating Car Data (FCD).  INRIX levert in Nederland al meer dan 10 jaar gegevens uit verschillende bronnen (zoals navigatiesystemen, smartphones en fleet-managementsystemen) met een landelijke dekking.

De online interface: DB4IoT

De INRIX data hebben een enorme omvang. Een week aan verplaatsingsdata in Gelderland bestaat bijvoorbeeld uit ruim 900.000 ritten. Om snel inzicht in deze gegevens te krijgen is gebruik gemaakt van het informatieplatform DB4IoT. Daarin zijn ritten snel en gemakkelijk te selecteren en in kaarten of grafieken weer te geven. Zo is bijvoorbeeld snel te selecteren hoeveel korte autoritten er naar een buurt, zoals het centrum van Arnhem (zie onder) gaan.

Aanpak en conclusies

Om in beeld te brengen in hoeverre de INRIX data bruikbaar zijn, is gekeken naar de omvang van de gegevens en is een vergelijking gemaakt met de meest gebruikte bron voor verplaatsingen in Nederland: het OViN. Daaruit komen de volgende conclusies naar voren:

  • Een week INRIX data bevat meer fiets- en voetgangers-verplaatsingen dan in een jaar OViN data. Uitspraken over keuzegedrag binnen een vervoerwijze zijn dus, met een aantal beperkingen, goed mogelijk;
  • In vergelijking met het aantal autoverplaatsingen, zijn er weinig fietsers en voetgangers in de dataset. Voor het doen van uitspraken over de vervoerwijzekeuze (modal split) van reizigers is INRIX derhalve niet geschikt.
  • Vergeleken met OViN zijn er relatief weinig autoritten korter dan 10 kilometer in de INRIX dataset. Desondanks zijn er erg veel korte ritten in beeld en is snel te zien waar die precies rijden;
  • Interessante mogelijkheden met de INRIX data voor beleidsmakers en -uitvoerders zijn (onder andere):
    • Knelpuntbepaling met behulp van snelheidsgegevens;
    • Herkomst- en bestemmingsbepaling (en HB-matrices);
    • Specifieke ritten op kaart weergeven.

Meer weten?

Voor meer informatie over de mogelijkheden van de INRIX data en de case in Gelderland, kunt u bijgaande NVC-paper downloaden. U kunt ook direct contact opnemen met Erik Klok om meer te weten te komen over de mogelijkheden van INRIX data voor uw organisatie.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Gebruik fietsenstallingen Utrecht tijdens coronamaatregelen

Nieuws

31 mrt
Rogier Door

Rogier

Gebruik fietsenstallingen Utrecht tijdens coronamaatregelen

Het dagelijks leven wordt momenteel sterk beïnvloed door maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. Wij waren nieuwsgierig naar het effect van deze maatregelen op het gebruik van de fietsenstallingen rondom Utrecht centraal. Om dit inzichtelijk te maken hebben we de bezettingsgraad van de stallingen Stationsplein, Jaarbeursplein en Knoop geanalyseerd.  

Lees verder
OV-fiets gebruik tijdens Corona-maatregelen

Nieuws

17 mrt
Cees Door

Cees

OV-fiets gebruik tijdens Corona-maatregelen

De maatregelen die getroffen worden door de regering ter bestrijding van het coronavirus hebben grote invloed op het dagelijks leven. Eén van de effecten is zichtbaar op het gebied van mobiliteit. Omdat Keypoint professionele analysesoftware heeft ontwikkeld voor het openbaar vervoer en de fiets, hebben we de invloed van de maatregelen op het OV-fiets gebruik inzichtelijk kunnen maken.

Lees verder
Enschede beste Grote Fietsgemeente van Nederland!

Nieuws

02 mrt
Patrick Door

Patrick

Enschede beste Grote Fietsgemeente van Nederland!

Het jaar van de waarheid heeft in iets moois geresulteerd.

Lees verder