Korte autoritten
Patrick Duwel
Patrick Duwel
Directeur

Korte autoritten

18 dec 2019

Voor de provincie Gelderland brachten we korte autoritten in kaart met behulp van INRIX data. Doel was te onderzoeken in hoeverre de data geschikt zijn om korte autoritten in beeld te brengen en, met behulp daarvan, fietsstimuleringsmaatregelen effectief in te zetten.

De bron: INRIX-data

INRIX is een wereldwijd opererende service provider voor actuele verkeersinformatie, reisinformatie en analysetools op basis van Floating Car Data (FCD).  INRIX levert in Nederland al meer dan 10 jaar gegevens uit verschillende bronnen (zoals navigatiesystemen, smartphones en fleet-managementsystemen) met een landelijke dekking.

De online interface: DB4IoT

De INRIX data hebben een enorme omvang. Een week aan verplaatsingsdata in Gelderland bestaat bijvoorbeeld uit ruim 900.000 ritten. Om snel inzicht in deze gegevens te krijgen is gebruik gemaakt van het informatieplatform DB4IoT. Daarin zijn ritten snel en gemakkelijk te selecteren en in kaarten of grafieken weer te geven. Zo is bijvoorbeeld snel te selecteren hoeveel korte autoritten er naar een buurt, zoals het centrum van Arnhem (zie onder) gaan.

Aanpak en conclusies

Om in beeld te brengen in hoeverre de INRIX data bruikbaar zijn, is gekeken naar de omvang van de gegevens en is een vergelijking gemaakt met de meest gebruikte bron voor verplaatsingen in Nederland: het OViN. Daaruit komen de volgende conclusies naar voren:

  • Een week INRIX data bevat meer fiets- en voetgangers-verplaatsingen dan in een jaar OViN data. Uitspraken over keuzegedrag binnen een vervoerwijze zijn dus, met een aantal beperkingen, goed mogelijk;
  • In vergelijking met het aantal autoverplaatsingen, zijn er weinig fietsers en voetgangers in de dataset. Voor het doen van uitspraken over de vervoerwijzekeuze (modal split) van reizigers is INRIX derhalve niet geschikt.
  • Vergeleken met OViN zijn er relatief weinig autoritten korter dan 10 kilometer in de INRIX dataset. Desondanks zijn er erg veel korte ritten in beeld en is snel te zien waar die precies rijden;
  • Interessante mogelijkheden met de INRIX data voor beleidsmakers en -uitvoerders zijn (onder andere):
    • Knelpuntbepaling met behulp van snelheidsgegevens;
    • Herkomst- en bestemmingsbepaling (en HB-matrices);
    • Specifieke ritten op kaart weergeven.

Meer weten?

Voor meer informatie over de mogelijkheden van de INRIX data en de case in Gelderland, kunt u bijgaande NVC-paper downloaden. U kunt ook direct contact opnemen met Erik Klok om meer te weten te komen over de mogelijkheden van INRIX data voor uw organisatie.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Keypoint Verhuist naar Nieuwegracht 24a in Utrecht

Nieuws

12 mrt
Michiel Doelman Door

Michiel Doelman

Keypoint Verhuist naar Nieuwegracht 24a in Utrecht

Na 7 jaar zeggen we gedag tegen ons kantoor aan de Ganzenmarkt. Tijdens deze periode hebben we talloze mooie herinneringen gecreëerd en interessante mensen ontmoet. Maar nu is het tijd voor een nieuwe fase in ons verhaal.

Lees verder
Even voorstellen: Herbert van den Hardenberg

Nieuws

13 feb
Rogier Busscher Door

Rogier Busscher

Even voorstellen: Herbert van den Hardenberg

Afgelopen week hebben we Herbert van den Hardenberg mogen verwelkomen bij Keypoint. Hij gaat bij onze locatie in Utrecht stagelopen onder begeleiding van Rogier Busscher.

Lees verder
Keypoint ondersteunt Gemeente Hengelo bij het opstellen van Actieplan Fiets

Project

29 jan
Cees Bakker Door

Cees Bakker

Keypoint ondersteunt Gemeente Hengelo bij het opstellen van Actieplan Fiets

Keypoint gaat de gemeente Hengelo ondersteunen bij het realiseren van het Actieplan Fiets 2024. De ambitie is om in 2040 meer dan de helft van alle verplaatsingen binnen Hengelo door de fiets te laten faciliteren.

Lees verder