Project

Korte autoritten

18 dec 2019

Opdrachtgever

Provincie Gelderland

Projectrol

Projectleider

Start project

mrt 2019

Korte autoritten
Erik

Erik

Adviseur Mobiliteit

Analytisch en gedreven door duurzame mobiliteitsveranderingen

Hoe kunnen we de transitie naar duurzame mobiliteit concreet vormgeven? En hoe kunnen we de voortgang en het effect van beleid en maatregelen het beste meten? Concrete vragen waarvoor u bij Erik aan het juiste adres bent.

Meer over Erik

Andere betrokken collega's:

Projecthistorie

Korte autoritten

18 dec 2019

Voor de provincie Gelderland brachten we korte autoritten in kaart met behulp van INRIX data. Doel was te onderzoeken in hoeverre de data geschikt zijn om korte autoritten in beeld te brengen en, met behulp daarvan, fietsstimuleringsmaatregelen effectief in te zetten.

De bron: INRIX-data

INRIX is een wereldwijd opererende service provider voor actuele verkeersinformatie, reisinformatie en analysetools op basis van Floating Car Data (FCD).  INRIX levert in Nederland al meer dan 10 jaar gegevens uit verschillende bronnen (zoals navigatiesystemen, smartphones en fleet-managementsystemen) met een landelijke dekking.

De online interface: DB4IoT

De INRIX data hebben een enorme omvang. Een week aan verplaatsingsdata in Gelderland bestaat bijvoorbeeld uit ruim 900.000 ritten. Om snel inzicht in deze gegevens te krijgen is gebruik gemaakt van het informatieplatform DB4IoT. Daarin zijn ritten snel en gemakkelijk te selecteren en in kaarten of grafieken weer te geven. Zo is bijvoorbeeld snel te selecteren hoeveel korte autoritten er naar een buurt, zoals het centrum van Arnhem (zie onder) gaan.

Aanpak en conclusies

Om in beeld te brengen in hoeverre de INRIX data bruikbaar zijn, is gekeken naar de omvang van de gegevens en is een vergelijking gemaakt met de meest gebruikte bron voor verplaatsingen in Nederland: het OViN. Daaruit komen de volgende conclusies naar voren:

  • Een week INRIX data bevat meer fiets- en voetgangers-verplaatsingen dan in een jaar OViN data. Uitspraken over keuzegedrag binnen een vervoerwijze zijn dus, met een aantal beperkingen, goed mogelijk;
  • In vergelijking met het aantal autoverplaatsingen, zijn er weinig fietsers en voetgangers in de dataset. Voor het doen van uitspraken over de vervoerwijzekeuze (modal split) van reizigers is INRIX derhalve niet geschikt.
  • Vergeleken met OViN zijn er relatief weinig autoritten korter dan 10 kilometer in de INRIX dataset. Desondanks zijn er erg veel korte ritten in beeld en is snel te zien waar die precies rijden;
  • Interessante mogelijkheden met de INRIX data voor beleidsmakers en -uitvoerders zijn (onder andere):
    • Knelpuntbepaling met behulp van snelheidsgegevens;
    • Herkomst- en bestemmingsbepaling (en HB-matrices);
    • Specifieke ritten op kaart weergeven.

Meer weten?

Voor meer informatie over de mogelijkheden van de INRIX data en de case in Gelderland, kunt u bijgaande NVC-paper downloaden. U kunt ook direct contact opnemen met Erik Klok om meer te weten te komen over de mogelijkheden van INRIX data voor uw organisatie.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Bussy – ons concept voor een corona-proof OV

Nieuws

29 jun
Cees Door

Cees

Bussy – ons concept voor een corona-proof OV

Samen met Vitence hebben we een concept bedacht om het OV in de coronatijden optimaal in te zetten, zonder dat daarvoor gereserveerd hoeft te worden. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Lees hier verder.

Lees verder
Lost Habits en gedragsverandering

Nieuws

29 jun
Rick Door

Rick

Lost Habits en gedragsverandering

De coronacrisis is een katalysator voor gedragsverandering. Ons verplaatsingsgedrag verandert grondig. Enerzijds is dit leuk en spannend. Het levert nieuwe ervaringen op. Anderzijds betekent dit verlies van gewoontes: Lost Habits.

Lees verder
MaaS Twente van start – Keypoint ontzorgt op meerdere manieren

Nieuws

26 jun
Gertjan Door

Gertjan

MaaS Twente van start – Keypoint ontzorgt op meerdere manieren

Onlangs is bekend gemaakt dat Qarin Tranzer de app Goan! gaat ontwikkelen voor de landelijke Mobility as a Service (MaaS) pilot in Twente. Keypoint ondersteunt de Twentse gemeenten op twee manieren om deze pilot te realiseren, als functioneel projectleider voor het Dataknooppunt voor doelgroepenvervoer en als informatiemanager in het MaaS projectteam. Gertjan Stoel en Erik Klok nemen u mee in de werkzaamheden die zij de afgelopen periode hebben uitgevoerd en wat nog op de rol staat.

Lees verder