Nieuws

Lost Habits en gedragsverandering

29 jun 2020

Opdrachtgever

Keypoint

Projectrol

Nieuws

Start project

jun 2020

Lost Habits en gedragsverandering
Rick

Rick

Gedragsingenieur

Het gaat om de gebruiker

Rick is gedragsingenieur bij Keypoint. Hij zorgt ervoor dat de menskant niet wordt vergeten en brengt mens en techniek samen.

Meer over Rick

Andere betrokken collega's:

Cees

Projecthistorie

De coronacrisis is een katalysator voor gedragsverandering. Ons verplaatsingsgedrag verandert grondig. Enerzijds is dit leuk en spannend. Het levert nieuwe ervaringen op. Anderzijds betekent dit verlies van gewoontes: Lost Habits. Juist die gewoontes zijn vaak belangrijk voor mensen en het verlies ervan heeft impact op functionele, sociale en individuele waarden. Denk aan uit eten gaan: we doen dit om onszelf te voeden, maar ook om samen te zijn en te genieten van exotische smaken.

Onze collega Rick Schotman heeft de term Lost Habits geïntroduceerd en is enkele jaren geleden gepromoveerd op een methode om Lost Habits te gebruiken voor het laten ontstaan van nieuw gedrag.

De methode Lost Habits helpt om gestructureerd na te denken over de betekenis van gewoontes en de gevolgen van het verlies van gewoontes. Vooral beleidsmakers dienen na te denken over de impact van de crisis op mensen en (onder andere) hun mobiliteitsgedrag. Wat missen mensen door de crisis en hoe moet of kan een overheid een bijdrage leveren aan het herstel van datgene wat belangrijk is?

Het verbod op restaurantbezoeken heeft bijvoorbeeld een beweging in gang gezet om juist thuis uitgebreid uit eten te gaan: het leverde meer maaltijdbezorgers op, maar minder bezoekers aan de stadscentra. Tegelijk vergen de afstandsmaatregelen meer ruimte: ten koste van wie gaat dit en wat betekent dit voor mensen die die ruimte ook nodig hebben?

Denken in Lost Habits helpt om op een gestructureerde wijze gedragsverandering te faciliteren en de juiste maatregelen aan te dragen. Deze interventies kunnen innovatief zijn, passen bij maatregelpakketten zoals die in uitvoeringsprogramma’s zijn opgenomen en sluiten aan bij doelgedrag. Restaurants hebben zichzelf snel herpakt door te gaan bezorgen, echter beschikken ze niet altijd over geschikte bezorgvoertuigen. Ligt hier bijvoorbeeld een kans voor deelmobiliteit?

Op basis van Lost Habits biedt Keypoint workshops aan om u te ondersteunen in het analyseren van de impact van de coronacrisis én om u te helpen bij het aandragen van innovatieve oplossingen waarmee de functionele, sociale en individuele waarden van mensen weer hersteld worden.

Bent u geïnteresseerd in deze methode of wilt u er graag meer over weten? Neem contact met ons op.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

GVVP Zeewolde

Project

11 sept
Ronnie Door

Ronnie

GVVP Zeewolde

Voor de gemeente Zeewolde stelt Keypoint het nieuwe Gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan op. Het beschrijft het mobiliteitsbeleid langs vier belangrijke thema’s: Bereikbaarheid, Verkeersveiligheid, Leefbaarheid en Duurzaamheid. Twee kernwoorden van het nieuwe GVVP zijn: handzaam en gedragen.

Lees verder
Vraag het Keypoint !

Nieuws

11 aug
Ronnie Door

Ronnie

Vraag het Keypoint !

Bent u als wegbeheerder benieuwd wat de iVRI voor uw gemeente kan betekenen?  Wilt u weten wat OV- of fietsdata kan betekenen voor uw beleidsplannen? Of heeft u andere vragen met betrekking tot mobiliteit?  Vraag het Keypoint tijdens één van de sessies.

Lees verder
Keypoint neemt deel aan het Board Smart Mobility van het LVMB

Project

11 aug
Rick Door

Rick

Keypoint neemt deel aan het Board Smart Mobility van het LVMB

Het Board Smart Mobility houdt zich bezig met gebruikersvraagstukken rondom Smart Mobility. Collega Rick Schotman neemt als gedragsingenieur deel aan dit board.

Lees verder