Nieuws

Lost Habits en gedragsverandering

29 jun 2020

Opdrachtgever

Keypoint

Projectrol

Nieuws

Start project

jun 2020

Lost Habits en gedragsverandering
Patrick

Patrick

Directeur

”Werken met mensen in een wereld van techniek” is Patricks drijfveer

Patrick is directeur van Keypoint en is analytisch, gedreven en een 'mensen-mens'.

Meer over Patrick

Andere betrokken collega's:

Cees

Projecthistorie

De coronacrisis is een katalysator voor gedragsverandering. Ons verplaatsingsgedrag verandert grondig. Enerzijds is dit leuk en spannend. Het levert nieuwe ervaringen op. Anderzijds betekent dit verlies van gewoontes: Lost Habits. Juist die gewoontes zijn vaak belangrijk voor mensen en het verlies ervan heeft impact op functionele, sociale en individuele waarden. Denk aan uit eten gaan: we doen dit om onszelf te voeden, maar ook om samen te zijn en te genieten van exotische smaken.

Onze collega Rick Schotman heeft de term Lost Habits geïntroduceerd en is enkele jaren geleden gepromoveerd op een methode om Lost Habits te gebruiken voor het laten ontstaan van nieuw gedrag.

De methode Lost Habits helpt om gestructureerd na te denken over de betekenis van gewoontes en de gevolgen van het verlies van gewoontes. Vooral beleidsmakers dienen na te denken over de impact van de crisis op mensen en (onder andere) hun mobiliteitsgedrag. Wat missen mensen door de crisis en hoe moet of kan een overheid een bijdrage leveren aan het herstel van datgene wat belangrijk is?

Het verbod op restaurantbezoeken heeft bijvoorbeeld een beweging in gang gezet om juist thuis uitgebreid uit eten te gaan: het leverde meer maaltijdbezorgers op, maar minder bezoekers aan de stadscentra. Tegelijk vergen de afstandsmaatregelen meer ruimte: ten koste van wie gaat dit en wat betekent dit voor mensen die die ruimte ook nodig hebben?

Denken in Lost Habits helpt om op een gestructureerde wijze gedragsverandering te faciliteren en de juiste maatregelen aan te dragen. Deze interventies kunnen innovatief zijn, passen bij maatregelpakketten zoals die in uitvoeringsprogramma’s zijn opgenomen en sluiten aan bij doelgedrag. Restaurants hebben zichzelf snel herpakt door te gaan bezorgen, echter beschikken ze niet altijd over geschikte bezorgvoertuigen. Ligt hier bijvoorbeeld een kans voor deelmobiliteit?

Op basis van Lost Habits biedt Keypoint workshops aan om u te ondersteunen in het analyseren van de impact van de coronacrisis én om u te helpen bij het aandragen van innovatieve oplossingen waarmee de functionele, sociale en individuele waarden van mensen weer hersteld worden.

Bent u geïnteresseerd in deze methode of wilt u er graag meer over weten? Neem contact met ons op.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit

Nieuws

14 dec
Ward Door

Ward

Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit

In zijn blogserie kijkt Ward de Jong vanuit verschillende invalshoeken naar deelmobiliteit en neemt hij de lezer mee in de wereld van dit snel groeiende fenomeen. De laatste blog uit de reeks: Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit.

Lees verder
Deelmobiliteit stimuleren als gemeente: Waar moet je rekening mee houden?

Nieuws

14 sept
Ward Door

Ward

Deelmobiliteit stimuleren als gemeente: Waar moet je rekening mee houden?

In zijn blogserie kijkt Ward de Jong vanuit verschillende invalshoeken naar deelmobiliteit en neemt hij de lezer mee in de wereld van dit snel groeiende fenomeen. De tweede blog: Nudging als duwtje in de richting van deelmobiliteit.

Lees verder
Veilig op weg met Safety Priority Services

Project

18 jul
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Veilig op weg met Safety Priority Services

Safety Priority Services (SPS): het ministerie van IenW en zes bedrijven (ANWB, Be-Mobile, Hyundai, Inrix, Kia, TomTom) werken de komende jaren samen om meer en betere in-car veiligheidswaarschuwingen aan weggebruikers te leveren. Dat kan via het dashboard van hun auto of een navigatiedienst. Ronnie Poorterman is namens het ministerie actief als Operational Projectmanager voor SPS.

Lees verder