Lost Habits en gedragsverandering

Lost Habits en gedragsverandering

29 jun 2020

De coronacrisis is een katalysator voor gedragsverandering. Ons verplaatsingsgedrag verandert grondig. Enerzijds is dit leuk en spannend. Het levert nieuwe ervaringen op. Anderzijds betekent dit verlies van gewoontes: Lost Habits. Juist die gewoontes zijn vaak belangrijk voor mensen en het verlies ervan heeft impact op functionele, sociale en individuele waarden. Denk aan uit eten gaan: we doen dit om onszelf te voeden, maar ook om samen te zijn en te genieten van exotische smaken.

Onze collega Rick Schotman heeft de term Lost Habits geïntroduceerd en is enkele jaren geleden gepromoveerd op een methode om Lost Habits te gebruiken voor het laten ontstaan van nieuw gedrag.

De methode Lost Habits helpt om gestructureerd na te denken over de betekenis van gewoontes en de gevolgen van het verlies van gewoontes. Vooral beleidsmakers dienen na te denken over de impact van de crisis op mensen en (onder andere) hun mobiliteitsgedrag. Wat missen mensen door de crisis en hoe moet of kan een overheid een bijdrage leveren aan het herstel van datgene wat belangrijk is?

Het verbod op restaurantbezoeken heeft bijvoorbeeld een beweging in gang gezet om juist thuis uitgebreid uit eten te gaan: het leverde meer maaltijdbezorgers op, maar minder bezoekers aan de stadscentra. Tegelijk vergen de afstandsmaatregelen meer ruimte: ten koste van wie gaat dit en wat betekent dit voor mensen die die ruimte ook nodig hebben?

Denken in Lost Habits helpt om op een gestructureerde wijze gedragsverandering te faciliteren en de juiste maatregelen aan te dragen. Deze interventies kunnen innovatief zijn, passen bij maatregelpakketten zoals die in uitvoeringsprogramma’s zijn opgenomen en sluiten aan bij doelgedrag. Restaurants hebben zichzelf snel herpakt door te gaan bezorgen, echter beschikken ze niet altijd over geschikte bezorgvoertuigen. Ligt hier bijvoorbeeld een kans voor deelmobiliteit?

Op basis van Lost Habits biedt Keypoint workshops aan om u te ondersteunen in het analyseren van de impact van de coronacrisis én om u te helpen bij het aandragen van innovatieve oplossingen waarmee de functionele, sociale en individuele waarden van mensen weer hersteld worden.

Bent u geïnteresseerd in deze methode of wilt u er graag meer over weten? Neem contact met ons op.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Anti-spam
Typ bovenstaande code over.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

We vieren één jaar aan de Nieuwegracht!

Nieuws

14 mrt
Michiel Doelman Door

Michiel Doelman

We vieren één jaar aan de Nieuwegracht!

Vandaag staan we stil bij een bijzonder moment: het is precies een jaar geleden dat Keypoint Consultancy de deuren opende aan de Nieuwegracht 24A in Utrecht. Na een mooie tijd aan de Ganzenmarkt, vonden we hier een nieuwe thuisbasis waar we met veel energie werken aan slimme mobiliteitsoplossingen.

Lees verder
Digitaal Informatie Bericht inzetten? De Richtlijn DIB’s helpt jou daarbij

Project

13 jan
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Digitaal Informatie Bericht inzetten? De Richtlijn DIB’s helpt jou daarbij

Het Landelijk Verkeers Management Beraad (LVMB) roept gemeenten en provincies op om ervaring op te doen met de inzet van Digitaal Informatie Bericht (DIB) en de daartoe opgestelde Richtlijn DIB’s. De richtlijn geeft wegbeheerders hierbij praktische handvatten. De DIB-richtlijn is opgesteld door Keypoint.

Lees verder
Digitalisering mobiliteitsdata in Noord-Holland en Flevoland: Hoe blijft data up to date?

Project

11 nov
Liesbeth Knap Door

Liesbeth Knap

Digitalisering mobiliteitsdata in Noord-Holland en Flevoland: Hoe blijft data up to date?

Keypoint organiseerde voor het RDT Noord-Holland en Flevoland inspiratiesessies over borging van mobiliteitsdata. Nu de meeste wegbeheerders data hebben aangeleverd, is het belangrijk dat deze actueel blijven. Maar hoe regel je dat? In een discussie kwamen verschillende voorbeelden aan bod.

Lees verder