Lost Habits en gedragsverandering

Lost Habits en gedragsverandering

29 jun 2020

De coronacrisis is een katalysator voor gedragsverandering. Ons verplaatsingsgedrag verandert grondig. Enerzijds is dit leuk en spannend. Het levert nieuwe ervaringen op. Anderzijds betekent dit verlies van gewoontes: Lost Habits. Juist die gewoontes zijn vaak belangrijk voor mensen en het verlies ervan heeft impact op functionele, sociale en individuele waarden. Denk aan uit eten gaan: we doen dit om onszelf te voeden, maar ook om samen te zijn en te genieten van exotische smaken.

Onze collega Rick Schotman heeft de term Lost Habits geïntroduceerd en is enkele jaren geleden gepromoveerd op een methode om Lost Habits te gebruiken voor het laten ontstaan van nieuw gedrag.

De methode Lost Habits helpt om gestructureerd na te denken over de betekenis van gewoontes en de gevolgen van het verlies van gewoontes. Vooral beleidsmakers dienen na te denken over de impact van de crisis op mensen en (onder andere) hun mobiliteitsgedrag. Wat missen mensen door de crisis en hoe moet of kan een overheid een bijdrage leveren aan het herstel van datgene wat belangrijk is?

Het verbod op restaurantbezoeken heeft bijvoorbeeld een beweging in gang gezet om juist thuis uitgebreid uit eten te gaan: het leverde meer maaltijdbezorgers op, maar minder bezoekers aan de stadscentra. Tegelijk vergen de afstandsmaatregelen meer ruimte: ten koste van wie gaat dit en wat betekent dit voor mensen die die ruimte ook nodig hebben?

Denken in Lost Habits helpt om op een gestructureerde wijze gedragsverandering te faciliteren en de juiste maatregelen aan te dragen. Deze interventies kunnen innovatief zijn, passen bij maatregelpakketten zoals die in uitvoeringsprogramma’s zijn opgenomen en sluiten aan bij doelgedrag. Restaurants hebben zichzelf snel herpakt door te gaan bezorgen, echter beschikken ze niet altijd over geschikte bezorgvoertuigen. Ligt hier bijvoorbeeld een kans voor deelmobiliteit?

Op basis van Lost Habits biedt Keypoint workshops aan om u te ondersteunen in het analyseren van de impact van de coronacrisis én om u te helpen bij het aandragen van innovatieve oplossingen waarmee de functionele, sociale en individuele waarden van mensen weer hersteld worden.

Bent u geïnteresseerd in deze methode of wilt u er graag meer over weten? Neem contact met ons op.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Anti-spam
Typ bovenstaande code over.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

 Event: Slimme Mobiliteit in Zuid-Holland

Nieuws

23 jun
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Event: Slimme Mobiliteit in Zuid-Holland

It’s a wrap! Vanuit Zuid-Holland Bereikbaar (ZHB) is op 5 juni het event Slimme Mobiliteit in Zuid-Holland georganiseerd. Het event stond in het teken van de samenwerking en datakwaliteit. Namens de portefeuille verkeersmanagement zat Ronnie Poorterman in het organiserend comité. We geven een aantal highlight van het event.

Lees verder
Camerahandhaving in de voetgangerszone van Almelo

Project

12 jun
Ronny Berning Door

Ronny Berning

Camerahandhaving in de voetgangerszone van Almelo

Het centrum van Almelo moet voor ondernemers en bezoekers een prettige plek zijn. Omdat de meeste bezoekers lopen of fietsen, is een voetgangerszone ingesteld. Camera’s helpen bij de handhaving hiervan. Keypoint begeleidde voor de gemeente Almelo de implementatie van het camerahandhavingssysteem.

Lees verder
Toegang tot de stad slim geregeld

Nieuws

16 apr
Ronny Berning Door

Ronny Berning

Toegang tot de stad slim geregeld

Om de leefbaarheid en veiligheid in binnensteden te verbeteren, kiezen steeds meer gemeenten voor slimme stadstoegang. Slimme camera’s worden ingezet. Een terugkerende vraag is: wie mag erin, en wie niet? Om slimme stadstoegang goed te implementeren en te laten functioneren is een integrale aanpak onmisbaar.

Lees verder