MaaS Twente van start – Keypoint ontzorgt op meerdere manieren

MaaS Twente van start – Keypoint ontzorgt op meerdere manieren

26 jun 2020

Onlangs is bekend gemaakt welke marktpartij de landelijke Mobility as a Service (MaaS) pilot in Twente gaat uitvoeren. De combinatie Qarin Tranzer gaat de komende maanden aan de slag om de app Goan! te ontwikkelen. Goan richt zich op alle Twentse reizigers, met en zonder Wmo-indicatie, en gaat in de loop van dit jaar online. Keypoint ondersteunt de Twentse gemeenten op twee manieren om deze pilot te realiseren, als functioneel projectleider voor het Dataknooppunt voor doelgroepenvervoer en als informatiemanager in het MaaS projectteam. Gertjan Stoel en Erik Klok nemen u mee in de werkzaamheden die zij de afgelopen periode hebben uitgevoerd en wat nog op de rol staat.

Van een Twentse visie op vervoer naar de MaaS pilot Twente

De Twentse gemeenten willen mensen die daartoe in staat zijn, zoveel mogelijk zelfstandig laten reizen. Door het doelgroepenvervoer en het (kleinschalig) OV te combineren en beschikbaar te maken voor alle Twentenaren wil de regio komen tot een slimmer, effectiever en toekomstbestendig vervoerssysteem. Als onderdeel van deze visie is een Dataknooppunt ontwikkeld. In het Dataknooppunt worden de vervoersbewegingen in het kader van doelgroepen vervoer afgehandeld richting de in de regio actieve vervoerders en verzameld ten behoeve van verdere kennisopbouw.

Toen het landelijke MaaS programma werd opgezet, hebben een achttal Twentse gemeenten, samen met de provincie Overijssel, een aanvraag ingediend om deel te nemen met een eigen pilot. Doel was om het doelgroepenvervoer (vanuit het Dataknooppunt) en het (kleinschalig) Openvaar Vervoer op een slimme manier aan elkaar te koppelen. De gedachte is om WMO reizigers vaker gebruik te laten maken van het OV (of andere vervoersmogelijkheden) en, andersom, niet-WMO reizigers gebruik te laten maken van de taxi. Op die manier verwacht de regio een volgende stap te zetten richting een efficiënt en toekomstbestendig vervoerssysteem.

Functioneel projectleider Dataknooppunt

Gertjan Stoel zorgt als functioneel projectleider ervoor dat de neuzen allemaal dezelfde kant op komen te staan en dat de functionele en technische issues worden onderzocht, aangepakt en opgelost. Gertjan begeleidt de realisatie van de benodigde aanpassingen, zorgt voor onderlinge afstemming en creëert draagvlak voor het gebruik van het Dataknooppunt bij alle gebruikers.

Het doelgroepenvervoer is de eerste stap dat in het Dataknooppunt wordt opgenomen. Op termijn is het de bedoeling dat ook het leerlingenvervoer en het (kleinschalig) OV gebruik kunnen maken van het Dataknooppunt. Op deze manier kan er op een innovatieve manier zoveel mogelijk mensen in de regio Twente de kans gegeven worden om zelfstandig te reizen en kan dit de MaaS dienstverlening verbreden en versterken.

Informatiemanager MaaS pilot

Erik Klok vervult binnen de MaaS pilot de rol van Informatiemanager. Vanuit die rol bewaakt hij het goede verloop van informatie-uitwisseling tussen de toekomstige aanbieder van de MaaS-dienst en de bestaande systemen in Twente, zoals het Dataknooppunt. Daarnaast denkt hij mee over landelijke standaarden voor het koppelen van maatwerkvervoer in MaaS en zorgt hij voor een goede Monitoring en Evaluatie van de pilot. Vanuit zijn rol heeft Erik tevens de verschillende aanbiedingen van marktpartijen beoordeeld.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Keypoint ondersteunt de gemeente Almelo bij de ontwikkeling van XL Businesspark 2

Project

27 jun
Patrick van Soest Door

Patrick van Soest

Keypoint ondersteunt de gemeente Almelo bij de ontwikkeling van XL Businesspark 2

Met XL Bussinespark 2 wil Almelo nieuw ondernemerschap aantrekken. Hierbij wenst de gemeente dat de activiteiten op het nieuwe businesspark goed gebruik maken van de beschikbare ruimte. Keypoint ondersteunt de gemeente met een gericht mobiliteitsplan.

Lees verder
Wat is het effect van GOW30 op de rijtijden van het ov?

Project

03 jun
Justin van Steijn Door

Justin van Steijn

Wat is het effect van GOW30 op de rijtijden van het ov?

Veel gemeenten zijn bezig met het invoeren van 30 km/uur als maximumsnelheid binnen een groot deel van de bebouwde kom. Wij maken voor gemeenten en provincies graag inzichtelijk wat de invloed is van de nieuwe maximumsnelheden op de rijtijden van het ov. Hiervoor maken we onder andere gebruik van floating car data uit bussen.

Lees verder
Even Voorstellen: Luuk Spijker

Project

30 apr
Justin van Steijn Door

Justin van Steijn

Even Voorstellen: Luuk Spijker

Op 16 april is Luuk Spijker begonnen als stagiair bij Keypoint. Hij gaat zich de komende tijd bezighouden met een onderzoek naar de mogelijkheden van Bus Rapid Transit onder begeleiding van Justin van Steijn.

Lees verder