Minder Hinder met Digitaal verkeersmanagement

Minder Hinder met Digitaal verkeersmanagement

22 apr 2022

Aanleiding en doel
Het wordt een hete zomer in de regio Arnhem-Nijmegen. Er worden dan namelijk veel wegwerkzaamheden uitgevoerd. Denk aan werkzaamheden rond de John Frostbrug in Arnhem, de A326 die een aantal weken deels afgesloten wordt en de afsluitingen van de S100 in Nijmegen en de brug bij Grave. Deze werkzaamheden, maar ook werkzaamheden in de verdere toekomst aan andere wegen zoals de A50, hebben een grote impact op de verkeersafwikkeling in de regio.

Het is belangrijk om alle zeilen bij te zetten om de hinder te beperken en de verkeersveiligheid op peil te houden. Daarbij is het een must om ook in te zetten op digitaal verkeersmanagement. Het doel daarbij is om informatie over wegwerkzaamheden bij zoveel mogelijk weggebruikers in-car te krijgen zoals vooraankondigingen, filestaartwaarschuwingen, nood en hulpdiensten en snelheidsinformatie.

Digitaal verkeersmanagement voor de regio Arnhem-Nijmegen
De wereld van digitaal verkeersmanagement is continu in ontwikkeling. De regio Arnhem-Nijmegen wil tijdens grootschalige werkwerkzaamheden in de zomer 2022 gebruik maken van de meest recente mogelijkheden. Het Regionaal VerkeersManagement Team Arnhem-Nijmegen (RVMT AN) vroeg Keypoint daarom een analyse uit te voeren van het speelveld en de opties om de meest gebruikte apps, navigatiesystemen en services te gebruiken om de informatievoorziening naar reizigers goed op orde te hebben en de hinder te beperken.

Keypoint is zelf actief betrokken bij een aantal relevante trajecten op het gebied van digitaal verkeersmanagement. Zo leveren wij de projectleider van het project VM-IVRA (VerkeersManagement Informatie voor Route Advies) en de operationeel projectmanager voor het traject Safety Priority Services. In beide trajecten wordt intensief samengewerkt met serviceproviders om via digitaal verkeersmanagement met de weggebruiker te communiceren. De kennis uit deze trajecten, gecombineerd met kennis over Minder Hinder vormde de basis voor de analyse. Ook is de analyse getoetst bij enkele spelers uit het veld.

De analyse voor het RVMT is opgebouwd uit drie onderdelen:

  • Doelgroepen en verkeer in beeld. Dit beschrijft de mogelijkheden om, bijvoorbeeld via floating car data in beeld te krijgen welk verkeer over de in onderhoud te nemen wegen rijdt (herkomst-bestemmingsanalyse) en wat relevante alternatieve routes en mogelijke sluiproutes zijn. Dergelijke analyses zijn ook tijdens de werkzaamheden van belang om de resulterende verkeersstromen te kunnen monitoren (hebben de getroffen verkeersmanagementmaatregelen het beoogde effect, waar is het wenselijk om bij te sturen)
  • Kaartmateriaal op orde. Dit beschrijft het belang van het goed invoeren van wegwerkzaamheden in Melvin en het beschrijft ook hoe deze informatie correct en tijdig in de navigatiediensten van serviceproviders terecht komt.
  • Doelgroepgerichte (reis)informatie. Dit beschrijft hoe met weggebruikers gecommuniceerd kan worden over de maatregelen rondom de wegwerkzaamheden, zowel voorafgaand als tijdens de werkzaamheden en zowel richting gemotoriseerd verkeer als richting overige weggebruikers zoals fietsers. Het beschrijft hoe informatie van weggebruikers ingezet kan worden en wat de mogelijkheden zijn voor de inzet van social media kanalen zoals Facebook en Instagram en Google Ads.

Als resultaat van de analyse is een stappenplan met tijdlijn opgesteld, waarin is aangegeven welke acties op welk moment door het RVMT genomen kunnen worden, zodat de regio in de zomer van 2022 tijdens de werkzaamheden goed bereikbaar blijft.

Staat ook uw regio aan de vooravond van grootschalige werkzaamheden? En wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw specifieke situatie? Neem contact op met Ronnie Poorterman of Ronnie Quaink.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Nieuwe iVRI’s bij Uden: Keypoint begeleid vernieuwing N264

Project

17 okt
Ronny Berning Door

Ronny Berning

Nieuwe iVRI’s bij Uden: Keypoint begeleid vernieuwing N264

Keypoint consultancy heeft in samenwerking met Witteveen+Bos, ondersteuning geleverd bij het opzetten van de aanbesteding voor iVRI's op de N264

Lees verder
Geofencing: wat gebeurt er als je door een digitaal “hek” heen rijdt?

Nieuws

20 jun
Jop Zwienenberg Door

Jop Zwienenberg

Geofencing: wat gebeurt er als je door een digitaal “hek” heen rijdt?

Jop Zwienenberg geeft ons wat inzicht in de wereld van ‘Geofencing’. Locatiedata wordt in het verkeer gebruikt om files te voorkomen en om informatie aan weggebruikers te verstrekken. Maar wat houdt ‘geofencing’ nou eigenlijk in? En wat kun je ermee? Jop legt het u graag uit aan de hand van een aantal mooie voorbeelden die spelen binnen projecten waar hij is ingerold

Lees verder
Adviserend coördinator VM-IVRA use-cases

Project

29 mrt
Mark ten Brummelhuis Door

Mark ten Brummelhuis

Adviserend coördinator VM-IVRA use-cases

Vanuit Rijkswaterstaat wordt binnen het VM-IVRA project gewerkt aan een slim routeadvies voor iedere automobilist. Wegbeheerders en serviceproviders werken daaraan door samen innovatieve in-car diensten te ontwikkelen, beproeven en landelijk op te schalen. Keypoint is gevraagd een adviserend coördinator use cases voor het VM-IVRA projectteam te leveren.

Lees verder