Data uit voertuigen verbetert assetmanagement

Data uit voertuigen verbetert assetmanagement

01 feb 2019
De provincie Gelderland wil de mogelijkheden onderzoeken hoe CAN-Bus data uit voertuigen in de toekomst kan bijdragen aan wegbeheer en -onderhoud. Zij heeft aan Keypoint Consultancy gevraagd om de huidige ontwikkelingen rondom de ontsluiting en ontwikkeling van CAN-Bus data in beeld te brengen. De moderne auto is een rijdende computer. Alles wat een auto doet, van wielsnelheid en stuuruitslag tot het gebruik van mistlichten en ruitenwissers, wordt vastgelegd en verwerkt op de harde schijf (CAN-Bus) van de auto. Auto’s gebruiken deze data om de interne systemen aan te sturen. Deze data kan ook interessant zijn voor andere toepassingen, buiten de auto. De informatie wordt daarom via internet - bijvoorbeeld een 4G-verbinding - naar een cloud-omgeving ontsloten. Keypoint werkt met andere publieke en private partijen samen binnen VIA NOVA. VIA NOVA is een onderzoeksproject geleid door de Automotive afdeling van Hogeschool Arnhem Nijmegen. Binnen dit project brengen we in beeld hoe voertuigdata bij kunnen dragen aan doorstroming en verkeersveiligheid van het hedendaagse verkeer. In het programma wordt gewerkt aan een kwaliteitsslag van de data die voortkomt uit de CAN-Bus. Hierbij wordt onder andere gewerkt aan de ontwikkeling van algoritmes, waarmee van de data informatie kan worden gemaakt. De provincie Gelderland wil met de CAN-Bus data onderzoeken wat zij hiermee kunnen in het kader van het wegbeheer (assetmanagement). Keypoint heeft in beeld gebracht welke mogelijkheden er nu en in de toekomst zijn met deze data. Keypoint heeft daarnaast helder gemaakt welke voorwaardelijkheden er op dit moment zijn in de ontwikkeling van CAN-Bus data. Keypoint heeft voor de provincie Gelderland de vervolgstappen voor CAN-Bus data in overzicht inzichtelijk gemaakt.
 
Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Digitalisering mobiliteitsdata in Noord-Holland en Flevoland: Hoe blijft data up to date?

Project

11 nov
Liesbeth Knap Door

Liesbeth Knap

Digitalisering mobiliteitsdata in Noord-Holland en Flevoland: Hoe blijft data up to date?

Keypoint organiseerde voor het RDT Noord-Holland en Flevoland inspiratiesessies over borging van mobiliteitsdata. Nu de meeste wegbeheerders data hebben aangeleverd, is het belangrijk dat deze actueel blijven. Maar hoe regel je dat? In een discussie kwamen verschillende voorbeelden aan bod.

Lees verder
Keypoint ondersteunt de Stedendriehoek bij aanbesteding NMS

Project

04 jun
Gertjan Stoel Door

Gertjan Stoel

Keypoint ondersteunt de Stedendriehoek bij aanbesteding NMS

Het contract voor het huidige verkeersmanagementsysteem van Deventer en Apeldoorn, DevIS, loopt in 2025 af. Regio Stedendriehoek gaat een nieuw verkeersmanagementsysteem aanbesteden. Keypoint verwerkt de wensen en eisen van alle betrokkenen tot een functioneel programma van eisen (PvE) en een marktbenaderingsadvies.

Lees verder
Wat is het effect van GOW30 op de rijtijden van het ov?

Project

03 jun
Justin van Steijn Door

Justin van Steijn

Wat is het effect van GOW30 op de rijtijden van het ov?

Veel gemeenten zijn bezig met het invoeren van 30 km/uur als maximumsnelheid binnen een groot deel van de bebouwde kom. Wij maken voor gemeenten en provincies graag inzichtelijk wat de invloed is van de nieuwe maximumsnelheden op de rijtijden van het ov. Hiervoor maken we onder andere gebruik van floating car data uit bussen.

Lees verder