Project

Monitor Mobiliteit

20 mrt 2019

Opdrachtgever

Gemeente Almere

Projectrol

Advies

Start project

jan 2019

Monitor Mobiliteit
Patrick

Patrick

Directeur

”Werken met mensen in een wereld van techniek” is Patricks drijfveer

Patrick is directeur van Keypoint en is analytisch, gedreven en een 'mensen-mens'.

Meer over Patrick

Andere betrokken collega's:

Justin

Projecthistorie

Monitor Mobiliteit

20 mrt 2019

De gemeente Almere wil graag beter inzicht in de ontwikkeling van de mobiliteit in de stad. Op diverse manieren wordt data ingewonnen, maar deze wordt niet systematisch ontsloten en gebruikt. Door beschikbare data op een plek te ontsluiten, kunnen ontwikkelingen en trends over jaren inzichtelijk worden gemaakt. Keypoint heeft dit gedaan door een monitor mobiliteit op te stellen.

Uitgangspunt bij het opstellen van de monitor mobiliteit is dat gebruik wordt gemaakt van beschikbare cijfers en dat geen aanvullende data wordt ingewonnen. Daarnaast moet het eenvoudig zijn jaarlijks cijfers aan de monitor toe te voegen. Door een interactief proces te doorlopen met de gemeente wordt een monitor gevormd die goed aansluit bij de wensen van de gemeente. De onderwerpen binnen de monitor zijn auto, fiets, openbaar vervoer en verkeersveiligheid.

Naast het opstellen van de monitor is ook gekeken naar fietsvertragingen op het Almeerse fietsnetwerk. Op basis van data uit de Fiets Telweken van 2015, 2016 en 2017 is inzicht verkregen in het hoofdnet fiets en met name de fietsvertragingen bij verkeerslichten rondom het centrum van Almere Stad.
Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

P+R: bestemming bereikt?!

Nieuws

08 mrt
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

P+R: bestemming bereikt?!

Onder invloed van onder andere de woningbouwopgave en de energietransitie verandert onze leefomgeving in hoog tempo. Daarbij geven we vooral in steden minder ruimte aan de auto. Dit betekent dat we de overstap van auto op openbaar vervoer en actieve mobiliteit aan de rand van de stad moeten faciliteren. Keypoint voerde een scan uit en bepaalde zo voor vier bestaande P+R terreinen in Arnhem en Nijmegen welke maatregelen gewenst zijn om deze terreinen op te waarderen naar multimodale mobiliteitshub.

Lees verder
Een netwerk van compacte buurthubs voor deelmobiliteit – de eerste ervaringen in Enschede

Project

01 feb
Justin Door

Justin

Een netwerk van compacte buurthubs voor deelmobiliteit – de eerste ervaringen in Enschede

In toenemende mate werken publieke en private partijen samen aan duurzame oplossingen voor verstedelijking en mobiliteit. Eén van die oplossingen is het realiseren van buurthubs waar diverse providers deelmobiliteit aanbieden. Ook Enschede heeft zich op dat pad begeven en gaat voor een uitgebreid netwerk van compacte buurthubs. Keypoint heeft een tussenevaluatie gemaakt voor deze hubs.

Lees verder
Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit

Nieuws

14 dec
Ward Door

Ward

Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit

In zijn blogserie kijkt Ward de Jong vanuit verschillende invalshoeken naar deelmobiliteit en neemt hij de lezer mee in de wereld van dit snel groeiende fenomeen. De laatste blog uit de reeks: Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit.

Lees verder