Projectupdate

Nieuwe (i)VRI-centrale bereidt Leeuwarden voor op de toekomst

09 apr 2020

Opdrachtgever

Gemeente Leeuwarden

Projectrol

Projectleiding

Start project

okt 2019

Nieuwe (i)VRI-centrale bereidt Leeuwarden voor op de toekomst
Gertjan

Gertjan

Adviseur Smart Mobility en ITS

Expert ITS en reisinformatiesystemen Openbaar Vervoer

Gertjan ontzorgt de opdrachtgever, brengt zijn expertise in en verzorgt het proces en de organisatie van het project.

Meer over Gertjan

Andere betrokken collega's:

Ronnie Quaink Mark

Binnen het Partnership Talking Traffic wordt op dit moment hard gewerkt aan de uitrol van de nieuwste generatie verkeerslichten (iVRI’s): intelligente verkeersregelinstallaties die niet alleen data uitzenden naar voertuigen en fietsers, maar van hen ook data ontvangen en daarop regelingen aanpassen. De nieuwe iVRI’s wordt het nieuwe normaal in de (i)VRI wereld. Om ook deze iVRI’s goed te kunnen beheren zijn aanpassingen in de VRI-centrales nodig. Keypoint begeleidde de aanbesteding van een nieuwe (i)VRI-centrale voor Leeuwarden. Hierbij zijn de traditionele en nieuwe intelligente VRI’s op aangesloten. De nieuwe centrale vervangt de iReal centrale waar de ‘gewone’ VRI’s op aangesloten waren en verkeer.nu van Vialis waar tijdelijk de iVRI’s op waren aangesloten. De nieuwe centrale is een Mobi Maestro-centrale van leverancier Technolution en wordt als dienst afgenomen.

Voor de nieuwe (i)VRI-centrale zijn de volgende functies uitgevraagd en gerealiseerd:

  1. Technisch beheer van de (i)VRI’s
  2. Verkeersmanagement
  3. Verkeerskundig beheer
  4. Verkeersmonitoring en evaluatie
  5. Kwaliteitsbeheer voor extern uitgewisselde data

De nieuwe (i)VRI-centrale is voorbereid op het aansluiten en beheer van iVRI’s en op een overgang naar iDiensten. iDiensten is een landelijk programma waarin gestandaardiseerde beheerdiensten kunnen worden afgenomen voor o.a. verkeersmanagement, objectbediening en -beheer.

De (i)VRI-centrale wordt als dienst afgenomen voor een relatief korte termijn van 2 jaar met daarna optionele jaarlijkse verlenging tot een maximaal 5 jaar. Dit is gedaan om de optie open te houden om aan te sluiten bij iDiensten. Benodigde apparatuur en programmatuur komt hierbij dus niet in eigendom van de gemeente. Bovendien is specifiek gevraagd om een bestaand product zodat de opdrachtgevers-specifieke investeringen tot een minimum beperkt kan blijven.

Na een aanbestedingsprocedure in de eerste helft van 2019 is eind december 2019 de centrale in gebruik genomen. Hierbij zijn de iVRI’s en VRI’s binnen zeer korte tijd van de oude op de nieuwe centrale overgezet en heeft het beheer dus vrijwel onafgebroken door kunnen gaan.

Wilt u meer weten over verkeerscentrales, iVRI’s of iDiensten? Neem dan contact met ons op!

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Nudging: een duwtje in de richting van deelmobiliteit

Nieuws

25 apr
Ward Door

Ward

Nudging: een duwtje in de richting van deelmobiliteit

In zijn blogserie kijkt Ward de Jong vanuit verschillende invalshoeken naar deelmobiliteit en neemt hij de lezer mee in de wereld van dit snel groeiende fenomeen. De tweede blog: Nudging als duwtje in de richting van deelmobiliteit.

Lees verder
Minder Hinder met Digitaal verkeersmanagement

Project

22 apr
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Minder Hinder met Digitaal verkeersmanagement

De wereld van digitaal verkeersmanagement is continu in ontwikkeling. De regio Arnhem-Nijmegen wil tijdens grootschalige werkwerkzaamheden in de zomer 2022 gebruik maken van de meest recente mogelijkheden. Keypoint voerde een analyse uit van het speelveld en de opties om de meest gebruikte apps, navigatiesystemen en services te gebruiken om de informatievoorziening naar reizigers goed op orde te hebben en de hinder te beperken.

Lees verder
Parkeerbeleid en deelmobiliteit als oplossing voor stedelijke verdichting

Nieuws

06 apr
Ward Door

Ward

Parkeerbeleid en deelmobiliteit als oplossing voor stedelijke verdichting

In zijn blogserie kijkt Ward de Jong vanuit verschillende invalshoeken naar deelmobiliteit en neemt hij de lezer mee in de wereld van dit snel groeiende fenomeen. De eerste blog: Parkeerbeleid en deelmobiliteit als oplossing voor stedelijke verdichting.

Lees verder