Project

Nieuwe databronnen in beeld

20 apr 2023

Opdrachtgever

LVMB

Projectrol

Advies

Start project

nov -0001

Nieuwe databronnen in beeld
Ronnie Poorterman

Ronnie Poorterman

Adviseur Smart Mobility en ITS

Slimme mobiliteit houdt je in beweging

Ronnie zorgt er graag voor dat innovaties in mobiliteit leiden tot een betere doorstroming van het verkeer, én een veiliger en duurzamer mobiliteitssysteem.

Meer over Ronnie Poorterman

Andere betrokken collega's:

Ward

Projecthistorie

In de eerste Samenwerkingsagenda Smart Mobility van het LVMB is door ons onderzoek gedaan naar de bruikbaarheid van voertuigdata in onze primaire werkprocessen. In de tweede agenda is de scope uitgebreid naar nieuwe databronnen in het algemeen.

 

Conclusie is dat dit soort data ‘voor de deur staan’. Deze data kunnen de werkprocessen efficiënter maken en een positief effect hebben op de veiligheid op de weg, op de doorstroming en op de CO2 reductie.

Onze opgave is de gewenste data/informatie/toepassingen te implementeren als onderdeel van de werkprocessen van de wegbeheerder.

 

De werkgroep Nieuwe Databronnen heeft daartoe een rapport opgeleverd waarin vier verschillende nieuwe databronnen nader zijn onderzocht: voertuigdata, floating car data, cellulaire data en photonica (glasvezel). Aan de hand van relevante criteria, zoals stand van de technologie, beleid, Europese regelgeving is (afgestemd met wegbeheerders die actief zijn op het betreffende domein) een scan gemaakt van de huidige status en potentie van deze nieuwe bronnen. Samen met een aantal wegbeheerders zijn de toepassingen Incidentmanagement en Gladheidsbestrijding geselecteerd om als eerste verder uit te werken. Samen met de stakeholders zijn vervolgens roadmaps en kwalitatieve businesscases opgesteld.

 

Het eindresultaat is beschikbaar via het LVMB.

 

Meer weten? Neem gerust contact op met Ronnie Poorterman.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Data over deelmobiliteit in Hengelo & Enschede

Project

08 jun
Justin Door

Justin

Data over deelmobiliteit in Hengelo & Enschede

Keypoint heeft voor Enschede en Hengelo een data-analyse uitgevoerd over deelmobiliteit. Dat alles met data uit het landelijke dashboard deelmobiliteit.

Lees verder
Nieuwe databronnen in beeld

Project

20 apr
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Nieuwe databronnen in beeld

Er komen steeds meer nieuwe databronnen beschikbaar. Denk aan voertuigdata, floating car data en cellulaire data. Hoe kunnen die de werkprocessen van wegbeheerders ondersteunen? Voor de tweede Samenwerkingsagenda Smart Mobility van het LVMB hebben we de recente ontwikkelingen van dit soort ‘nieuwe databronnen’ tegen het licht gehouden.

Lees verder
Handreiking digitaal VM voor wegbeheerders

Project

30 mrt
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Handreiking digitaal VM voor wegbeheerders

Bij verkeersmanagement wordt steeds meer gebruik gemaakt van digitale (in-car) instrumenten. Voor de tweede Samenwerkingsagenda Smart Mobility van het LVMB hebben we een handreiking opgesteld, die antwoord geeft op de vraag: Hoe kunnen wegbeheerders digitaal verkeersmanagement inzetten voor drie onderwerpen: Filestaart waarschuwing, Vooraankondigingen bij wegwerkzaamheden en evenementen, en Routekeuze en sluipverkeer.

Lees verder