Nieuwe databronnen in beeld

Nieuwe databronnen in beeld

20 apr 2023

In de eerste Samenwerkingsagenda Smart Mobility van het LVMB is door ons onderzoek gedaan naar de bruikbaarheid van voertuigdata in onze primaire werkprocessen. In de tweede agenda is de scope uitgebreid naar nieuwe databronnen in het algemeen.

 

Conclusie is dat dit soort data ‘voor de deur staan’. Deze data kunnen de werkprocessen efficiënter maken en een positief effect hebben op de veiligheid op de weg, op de doorstroming en op de CO2 reductie.

Onze opgave is de gewenste data/informatie/toepassingen te implementeren als onderdeel van de werkprocessen van de wegbeheerder.

 

De werkgroep Nieuwe Databronnen heeft daartoe een rapport opgeleverd waarin vier verschillende nieuwe databronnen nader zijn onderzocht: voertuigdata, floating car data, cellulaire data en photonica (glasvezel). Aan de hand van relevante criteria, zoals stand van de technologie, beleid, Europese regelgeving is (afgestemd met wegbeheerders die actief zijn op het betreffende domein) een scan gemaakt van de huidige status en potentie van deze nieuwe bronnen. Samen met een aantal wegbeheerders zijn de toepassingen Incidentmanagement en Gladheidsbestrijding geselecteerd om als eerste verder uit te werken. Samen met de stakeholders zijn vervolgens roadmaps en kwalitatieve businesscases opgesteld.

 

Het eindresultaat is beschikbaar via het LVMB.

 

Meer weten? Neem gerust contact op met Ronnie Poorterman.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

Project

05 dec
Helen de Sain Door

Helen de Sain

Afstudeerscriptie Helen de Sain: Crowd-Source data voor verkeerscentrales

“Kan Crowd-Sourced data gebruikt worden in het Incident-Management proces in verkeerscentrales van Rijkswaterstaat?” Deze vraag heeft Helen de Sain willen beantwoorden tijdens haar stage bij Keypoint.

Lees verder
Afstudeerscriptie Daan de Wit: BRT in Nederland

Project

04 dec
Cees Bakker Door

Cees Bakker

Afstudeerscriptie Daan de Wit: BRT in Nederland

Daan de Wit heeft bij Keypoint een diepgaand onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid van Bus Rapid Transit (BRT) in Nederland. Welke factoren beïnvloeden de levensvatbaarheid van deze vorm van openbaar vervoer? Daan heeft dit grondig onderzocht.

Lees verder
Schoolzones in het tijdperk van digitaal verkeersmanagement

Project

30 nov
Ronnie Quaink Door

Ronnie Quaink

Schoolzones in het tijdperk van digitaal verkeersmanagement

De opkomst van digitaal verkeersmanagement brengt nieuwe ontwikkelingen op het gebied van verkeersveiligheid met zich mee. In 2024 kunnen automobilisten een waarschuwing verwachten wanneer ze een schoolzone betreden. Keypoint draagt bij aan deze ontwikkeling.

Lees verder