Project

Optimalisatie openbaar vervoer in de regio Haarlemmermeer

28 mei 2020

Opdrachtgever

Gemeente Haarlemmermeer

Projectrol

Advies

Start project

jan 2020

Optimalisatie openbaar vervoer in de regio Haarlemmermeer
Heleen

Heleen

Adviseur Mobiliteit

Wisselwerking tussen mobiliteit en ruimte heeft mijn aandacht

Heleen verdiept zich graag in dit soort vraagstukken. Waarom verplaatst iemand zich van A naar B? En waarom kiest hij/zij (niet) voor een bepaald vervoermiddel?

Meer over Heleen

Andere betrokken collega's:

Ronnie Poorterman Rogier

In het gebied tussen Nieuw-Vennep en Amsterdam vinden in komende jaren veel ruimtelijke ontwikkeling plaats. Zo is er een woningbouwopgave van circa 20.000 woningen, waarvan een groot deel in en om Hoofddorp, en een groei van de werkgelegenheid van circa 20.000 banen. Groei van het aantal inwoners en arbeidsplaatsen betekent ook groei van het aantal verkeersbewegingen in de regio. Een goed functionerend OV systeem is noodzakelijk om alle verkeersbewegingen goed te faciliteren. Het huidige OV systeem is echter al zwaar belast en kent diverse knelpunten. Gemeente Haarlemmermeer wil daarom inzicht verkrijgen in de daadwerkelijke reizigersstromen in de regio Haarlemmermeer, om daarmee samen met relevante bevoegde partijen het OV netwerk te verbeteren, rekening houdend met het toenemende aantal inwoners en arbeidsplaatsen. Dit zal de bereikbaarheid, veiligheid en economische vitaliteit van de regio verbeteren.

Concessie-overstijgende reizigersgegevens
In dit onderzoek maken we gebruik van concessie-overstijgende reizigersgegevens. Translink Systems is in Nederland verantwoordelijk voor de afhandeling van OV-chiptransacties in het openbaar vervoer. Daarmee heeft Translink Systems een unieke en waardevolle database met gegevens over het gebruik van het openbaar vervoer systeem, inclusief de door reizigers gebruikte combinaties van vervoerders en vervoerwijzen (bus, tram, metro, trein).

Deze reisgegevens stelt Translink Systems onder voorwaarden beschikbaar voor onderzoeksdoeleinden. De gegevens moeten worden opgevraagd bij Translink Systems via het indienen van een informatieverzoek (zie ook het Kompas Informatiehuishouding met informatie en tips voor het opstellen van een goed informatieverzoek). De Commissie Toetsing (vertegenwoordiging van vervoerders en overheden) toetst het informatieverzoek tegen de volgende criteria: 1) Doel van de informatiehuishouding, 2) Privacy, 3) Mededinging, 4) Bedrijfsvertrouwelijkheid en 5) Verkeerd gebruik.

Van onderzoeksvraag naar succesvol informatieverzoek
Het vertalen van een onderzoeksvraag naar een concreet informatieverzoek is een zorgvuldig proces. Belangrijk is om een goede balans te vinden tussen enerzijds zo compleet mogelijke gegevens opvragen om de onderzoeksvraag mee te kunnen beantwoorden en anderzijds zo min mogelijk gegevens opvragen uit het oogpunt van dataminimalisatie (doelmatigheid/privacy). Samen met de gemeente Haarlemmermeer hebben we hier succesvol invulling aan gegeven. Resultaat:  Ons informatieverzoek is in één keer goedgekeurd en de gevraagde data is snel geleverd.

Knooppunten staan centraal
De reizigersstromen in de regio Haarlemmermeer gaan voor een groot deel van/naar/via zeven grote knooppunten: station Hoofddorp, Hoofddorp Spaarne Gasthuis, Hoofddorp Centrum, station Schiphol Airport, Schiphol-Rijk, station Nieuw Vennep en Getsewoud. Dit zijn daarmee ook de aanknopingspunten om de reizigersstromen in het gebied te optimaliseren. Daarnaast kijken we naar drie belangrijke knooppunten/overstaplocaties net buiten de gemeentegrens: station Amsterdam Zuid, station Amsterdam Bijlmer Arena en station Amsterdam Lelylaan. Op dit moment loopt de analysefase en we kijken uit naar de resultaten.

Wilt u ook weten welke mogelijkheden er zijn om het openbaar vervoer in uw regio te optimaliseren? Neem dan contact op met onze OV- en data-adviseurs Heleen Edens, Ronnie Poorterman en Rogier Busscher. Zij helpen u graag verder.

Bronvermelding foto: Gemeente Haarlemmermeer/Jur Engelschor

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

P+R: bestemming bereikt?!

Nieuws

08 mrt
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

P+R: bestemming bereikt?!

Onder invloed van onder andere de woningbouwopgave en de energietransitie verandert onze leefomgeving in hoog tempo. Daarbij geven we vooral in steden minder ruimte aan de auto. Dit betekent dat we de overstap van auto op openbaar vervoer en actieve mobiliteit aan de rand van de stad moeten faciliteren. Keypoint voerde een scan uit en bepaalde zo voor vier bestaande P+R terreinen in Arnhem en Nijmegen welke maatregelen gewenst zijn om deze terreinen op te waarderen naar multimodale mobiliteitshub.

Lees verder
Een netwerk van compacte buurthubs voor deelmobiliteit – de eerste ervaringen in Enschede

Project

01 feb
Justin Door

Justin

Een netwerk van compacte buurthubs voor deelmobiliteit – de eerste ervaringen in Enschede

In toenemende mate werken publieke en private partijen samen aan duurzame oplossingen voor verstedelijking en mobiliteit. Eén van die oplossingen is het realiseren van buurthubs waar diverse providers deelmobiliteit aanbieden. Ook Enschede heeft zich op dat pad begeven en gaat voor een uitgebreid netwerk van compacte buurthubs. Keypoint heeft een tussenevaluatie gemaakt voor deze hubs.

Lees verder
Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit

Nieuws

14 dec
Ward Door

Ward

Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit

In zijn blogserie kijkt Ward de Jong vanuit verschillende invalshoeken naar deelmobiliteit en neemt hij de lezer mee in de wereld van dit snel groeiende fenomeen. De laatste blog uit de reeks: Escapisme doorn in het oog van deelmobiliteit.

Lees verder