Nieuws

OV-fiets gebruik tijdens Corona-maatregelen

17 mrt 2020

Opdrachtgever

Keypoint

Projectrol

Nieuws

Start project

mrt 2020

OV-fiets gebruik tijdens Corona-maatregelen
Cees

Cees

Teamleider Mobiliteit

Interesse in de mens en een goed ontwikkelde bestuurlijke antenne

Cees heeft zich altijd aangetrokken gevoeld tot de spannende dynamiek tussen zich verplaatsende personen, hun drijfveren en de inrichting van de openbare ruimte. Tegelijk betreedt hij ook graag terreinen buiten het speelveld van de mobiliteit.

Meer over Cees

Andere betrokken collega's:

Justin

Projecthistorie

De maatregelen die getroffen worden door de regering ter bestrijding van het coronavirus hebben grote invloed op het dagelijks leven. Eén van de effecten is zichtbaar op het gebied van mobiliteit. Omdat Keypoint professionele analysesoftware heeft ontwikkeld voor het openbaar vervoer en de fiets, hebben we de invloed van de maatregelen op het OV-fiets gebruik inzichtelijk kunnen maken.

Wanneer we naar het aantal ritten van het OV kijken, zien we dat het aantal ritten gisteren (16 maart) maar iets onder het aantal ritten op een reguliere maandag ligt.

Het gebruik van de OV-fiets gisteren is echter veel lager dan een reguliere maandag. Waar op maandag 9 maart om 11.00 uur nog 62% van de OV-fietsen in Nederland in gebruik was, was dit op hetzelfde tijdstip op maandag 16 maart maar 17%. Dit verminderde gebruik is door het hele land te zien, met uitzondering van Zeeland. Ondanks dat het totaal aantal OV-fietsen in Zeeland beperkt is, was de daling in het gebruik relatief gezien op alle locaties veel minder dan de gemiddelde daling in Nederland. In Vlissingen waren op maandag 16 maart zelfs meer fietsen uitgeleend dan de week ervoor. Wellicht zagen sommige mensen, die niet konden werken door de maatregelen, een kans om per OV-fiets 'de Zeeuwse duinen te ontdekken'.

Bij Keypoint zijn we thuis in data op het gebied van openbaar vervoer en fiets. Zo kunnen we snel analyses maken over busritten, gebruik van OV-fiets en fietsverplaatsingen. Ook hebben we ervaring met het aanvraagproces van OV-chipkaart informatie bij Trans Link Systems, de organisatie die OV-chipkaartdata beheert.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Nudging: een duwtje in de richting van deelmobiliteit

Nieuws

25 apr
Ward Door

Ward

Nudging: een duwtje in de richting van deelmobiliteit

In zijn blogserie kijkt Ward de Jong vanuit verschillende invalshoeken naar deelmobiliteit en neemt hij de lezer mee in de wereld van dit snel groeiende fenomeen. De tweede blog: Nudging als duwtje in de richting van deelmobiliteit.

Lees verder
Minder Hinder met Digitaal verkeersmanagement

Project

22 apr
Ronnie Poorterman Door

Ronnie Poorterman

Minder Hinder met Digitaal verkeersmanagement

De wereld van digitaal verkeersmanagement is continu in ontwikkeling. De regio Arnhem-Nijmegen wil tijdens grootschalige werkwerkzaamheden in de zomer 2022 gebruik maken van de meest recente mogelijkheden. Keypoint voerde een analyse uit van het speelveld en de opties om de meest gebruikte apps, navigatiesystemen en services te gebruiken om de informatievoorziening naar reizigers goed op orde te hebben en de hinder te beperken.

Lees verder
Parkeerbeleid en deelmobiliteit als oplossing voor stedelijke verdichting

Nieuws

06 apr
Ward Door

Ward

Parkeerbeleid en deelmobiliteit als oplossing voor stedelijke verdichting

In zijn blogserie kijkt Ward de Jong vanuit verschillende invalshoeken naar deelmobiliteit en neemt hij de lezer mee in de wereld van dit snel groeiende fenomeen. De eerste blog: Parkeerbeleid en deelmobiliteit als oplossing voor stedelijke verdichting.

Lees verder