Nieuws

OV-fiets gebruik tijdens Corona-maatregelen

17 mrt 2020

Opdrachtgever

Keypoint

Projectrol

Nieuws

Start project

mrt 2020

OV-fiets gebruik tijdens Corona-maatregelen
Cees

Cees

Teamleider Mobiliteit

Interesse in de mens en een goed ontwikkelde bestuurlijke antenne

Cees heeft zich altijd aangetrokken gevoeld tot de spannende dynamiek tussen zich verplaatsende personen, hun drijfveren en de inrichting van de openbare ruimte. Tegelijk betreedt hij ook graag terreinen buiten het speelveld van de mobiliteit.

Meer over Cees

Andere betrokken collega's:

Justin

Projecthistorie

De maatregelen die getroffen worden door de regering ter bestrijding van het coronavirus hebben grote invloed op het dagelijks leven. Eén van de effecten is zichtbaar op het gebied van mobiliteit. Omdat Keypoint professionele analysesoftware heeft ontwikkeld voor het openbaar vervoer en de fiets, hebben we de invloed van de maatregelen op het OV-fiets gebruik inzichtelijk kunnen maken.

Wanneer we naar het aantal ritten van het OV kijken, zien we dat het aantal ritten gisteren (16 maart) maar iets onder het aantal ritten op een reguliere maandag ligt.

Het gebruik van de OV-fiets gisteren is echter veel lager dan een reguliere maandag. Waar op maandag 9 maart om 11.00 uur nog 62% van de OV-fietsen in Nederland in gebruik was, was dit op hetzelfde tijdstip op maandag 16 maart maar 17%. Dit verminderde gebruik is door het hele land te zien, met uitzondering van Zeeland. Ondanks dat het totaal aantal OV-fietsen in Zeeland beperkt is, was de daling in het gebruik relatief gezien op alle locaties veel minder dan de gemiddelde daling in Nederland. In Vlissingen waren op maandag 16 maart zelfs meer fietsen uitgeleend dan de week ervoor. Wellicht zagen sommige mensen, die niet konden werken door de maatregelen, een kans om per OV-fiets 'de Zeeuwse duinen te ontdekken'.

Bij Keypoint zijn we thuis in data op het gebied van openbaar vervoer en fiets. Zo kunnen we snel analyses maken over busritten, gebruik van OV-fiets en fietsverplaatsingen. Ook hebben we ervaring met het aanvraagproces van OV-chipkaart informatie bij Trans Link Systems, de organisatie die OV-chipkaartdata beheert.

Terug naar overzicht

Neem contact op over dit project

Gewoon een vraag of wilt u graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul onderstaand formulier in en wij nemen uiterlijk de eerstvolgende werkdag contact met u op.

Andere projecten

Ook leuk om te lezen

Optimalisatie openbaar vervoer in de regio Haarlemmermeer

Project

28 mei
Heleen Door

Heleen

Optimalisatie openbaar vervoer in de regio Haarlemmermeer

Hoe zien de reizigersstromen met het openbaar vervoer in de regio Haarlemmermeer eruit en hoe kan het OV-netwerk geoptimaliseerd worden? Het gebruik van concessie-overstijgende reisgegevens van trein, bus, tram en metro vormt de sleutel tot succes. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Lees dan vooral verder.

Lees verder
Verschuivende focus in de mobiliteitswereld

Nieuws

28 mei
Ronnie Door

Ronnie

Verschuivende focus in de mobiliteitswereld

Corona heeft ons in de greep. Wat betekent dit voor onze samenleving in de toekomst? Wij kijken vooruit en vertellen aan de hand van trends welke blijvende veranderingen wij zien.

Lees verder
Meten = weten: hoe we de effecten van programma’s en maatregelen in beeld brengen

Nieuws

25 mei
Erik Door

Erik

Meten = weten: hoe we de effecten van programma’s en maatregelen in beeld brengen

Door goed in beeld te brengen wat maatregelen en programma’s opleveren, kunnen overheden betere beslissingen maken over de inzet van hun middelen. We nemen u mee naar een aantal voorbeelden uit onze praktijk.

Lees verder